14.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Chr. Hansen i Danmark kører nu på 100 procent grøn energi

Virksomheden Chr. Hansen får nu dækket hele strømforbruget til den danske del af produktionen ved hjælp af solcelleenergi på baggrund af en tiårig aftale indgået med Better Energy. Planer om skalering til USA er allerede i støbeskeen.

Fødevareingrediensproducenten Chr. Hansen aftager nu to tredjedele af den årlige energiproduktion fra de to nyopførte solcelleparker i Slagelse og Rejstrup nordvest for Randers.

Læs også: Project Drawdown: 76 grønne tiltag for planetens overlevelse

Det svarer til forbruget i 15.000 danske husstande – og ligeledes til 100 procent af Chr. Hansens årlige energibehov til driften i Danmark, som udgør 40 procent af koncernens globale forbrug.

PPA-aftalen (Power Purchase Agreement) er indgået med Better Energy, som ejer solcelleparkerne. Energi Danmark understøtter aftalen som ansvarlig for, at der skabes balance mellem forbrug og produktion af elektricitet og håndterer den difference, der altid vil være, når solen ikke skinner.

Således sikrer Chr. Hansen selskabets strømforsyning med et mix fra flere vedvarende energianlæg, for eksempel vind og biogas.

Virksomhedens fabrik i Avedøre, som er verdens største til produktion af mælkesyrebakterier, tegner sig for mere end 70 procent af Chr. Hansens samlede strømforbrug i Danmark, mens hovedsædet i Hørsholm står for cirka 15 procent. Fabrikkerne i Roskilde og Gråsten trækker resten.

Ifølge Peter Munck Søe-Jensen, direktør for energiproduktion & asset management i Better Energy, er aftalen med Chr. Hansen et godt eksempel på, hvordan dansk erhvervsliv kan tage et medansvar for at skabe mere ny energi fra vedvarende kilder til gavn for hele landet:

”I dag er det muligt at tilvælge ny grøn energi, der gør en reel forskel, fordi det direkte bidrager til udbygningen af nye vedvarende energikilder. I overgangen til en vedvarende energiforsyning kan virksomheder gøre en verden til forskel ved at købe ny grøn energi,” siger han.

Kan udvides til USA
Modellen er skalerbar, hvilket betyder, at den globale biosciencevirksomhed kan udbrede den til andre lande – og man er allerede i gang med at se på konkrete muligheder.

”Vores forretning og produktion i USA har i øjeblikket et energiforbrug, der ligger på halvdelen af Chr. Hansen i Danmark, men med de udvidelser, der er planlagt over de kommende år, forventes dette at stige. Vi taler i øjeblikket med forskellige leverandører af vedvarende energi i USA for at se, om vi kan lande en fornuftig aftale”, fortæller Jesper Deela Nielsen, senior manager i Chr. Hansens globale indkøbsafdeling.

De aktuelle udfordringer, verden står overfor i forbindelse med coronakrisen, har ikke ændret på Chr. Hansens fokus på at bidrage til den grønne omstilling og imødegå klimaforandringer, forklarer Chr. Hansens bæredygtighedschef, Annemarie Meisling.

Læs også: Ikea investerer storstilet i solcelleparker

”Kampen for en mere bæredygtig fremtid baseret på omstillingsparathed, reformer og nye måder at tænke på aldrig har været mere relevant. Vi håber på at se verdens ledere, politikere og regeringer bakke op om en covid-19-genopretningsplan, der har fokus på at accelerere den grønne omstilling. Vi har de seneste måneder været vidne til en enorm handlekraft og samarbejde, hvilket beviser, at forandring kan ske hurtigt, når der er vilje til at handle,” siger hun.

- SMF

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere