14.05.2020 | Klima, miljø og energi
Chr. Hansen i Danmark kører nu på 100 procent grøn energi
Virksomheden Chr. Hansen får nu dækket hele strømforbruget til den danske del af produktionen ved hjælp af solcelleenergi på baggrund af en tiårig aftale indgået med Better Energy. Planer om skalering til USA er allerede i støbeskeen.
Energien fra solcelleparkerne dækker Chr. Hansens årlige energibehov til driften i Danmark, som udgør 40 procent af koncernens globale forbrug. Arkivfoto.
Fødevareingrediensproducenten Chr. Hansen aftager nu to tredjedele af den årlige energiproduktion fra de to nyopførte solcelleparker i Slagelse og Rejstrup nordvest for Randers.
Læs også: Project Drawdown: 76 grønne tiltag for planetens overlevelse
Det svarer til forbruget i 15.000 danske husstande – og ligeledes til 100 procent af Chr. Hansens årlige energibehov til driften i Danmark, som udgør 40 procent af koncernens globale forbrug.
PPA-aftalen (Power Purchase Agreement) er indgået med Better Energy, som ejer solcelleparkerne. Energi Danmark understøtter aftalen som ansvarlig for, at der skabes balance mellem forbrug og produktion af elektricitet og håndterer den difference, der altid vil være, når solen ikke skinner.
Således sikrer Chr. Hansen selskabets strømforsyning med et mix fra flere vedvarende energianlæg, for eksempel vind og biogas.
Virksomhedens fabrik i Avedøre, som er verdens største til produktion af mælkesyrebakterier, tegner sig for mere end 70 procent af Chr. Hansens samlede strømforbrug i Danmark, mens hovedsædet i Hørsholm står for cirka 15 procent. Fabrikkerne i Roskilde og Gråsten trækker resten.
Take a look at these two new solar parks, built by @BetterEnergy. We will use 2/3 of the renewable energy produced there, which corresponds to the consumption of 15,000 Danish households. This makes up 40% of the global consumption for @Chr_Hansen. #GreenEnergy pic.twitter.com/aJO76wGZEJ
— Chr. Hansen (@Chr_Hansen) May 14, 2020
Ifølge Peter Munck Søe-Jensen, direktør for energiproduktion & asset management i Better Energy, er aftalen med Chr. Hansen et godt eksempel på, hvordan dansk erhvervsliv kan tage et medansvar for at skabe mere ny energi fra vedvarende kilder til gavn for hele landet:
”I dag er det muligt at tilvælge ny grøn energi, der gør en reel forskel, fordi det direkte bidrager til udbygningen af nye vedvarende energikilder. I overgangen til en vedvarende energiforsyning kan virksomheder gøre en verden til forskel ved at købe ny grøn energi,” siger han.
Kan udvides til USA
Modellen er skalerbar, hvilket betyder, at den globale biosciencevirksomhed kan udbrede den til andre lande – og man er allerede i gang med at se på konkrete muligheder.
”Vores forretning og produktion i USA har i øjeblikket et energiforbrug, der ligger på halvdelen af Chr. Hansen i Danmark, men med de udvidelser, der er planlagt over de kommende år, forventes dette at stige. Vi taler i øjeblikket med forskellige leverandører af vedvarende energi i USA for at se, om vi kan lande en fornuftig aftale”, fortæller Jesper Deela Nielsen, senior manager i Chr. Hansens globale indkøbsafdeling.
De aktuelle udfordringer, verden står overfor i forbindelse med coronakrisen, har ikke ændret på Chr. Hansens fokus på at bidrage til den grønne omstilling og imødegå klimaforandringer, forklarer Chr. Hansens bæredygtighedschef, Annemarie Meisling.
Læs også: Ikea investerer storstilet i solcelleparker
”Kampen for en mere bæredygtig fremtid baseret på omstillingsparathed, reformer og nye måder at tænke på aldrig har været mere relevant. Vi håber på at se verdens ledere, politikere og regeringer bakke op om en covid-19-genopretningsplan, der har fokus på at accelerere den grønne omstilling. Vi har de seneste måneder været vidne til en enorm handlekraft og samarbejde, hvilket beviser, at forandring kan ske hurtigt, når der er vilje til at handle,” siger hun.
- SMF
Klima, miljø og energi

Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling
Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.
Klima, miljø og energi

13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige
Med støtte fra Realdania skal 13 af landets almene boligorganisationer nu undersøge, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres så bæredygtigt som muligt. Viden, der på sigt skal sætte grønne aftryk i hele landets almene boligsektor.
Medarbejder

Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed
“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, udtaler medstifter.
Strategi & ledelse

Apple ændrer bonusstruktur for topledere
Aflønnings- og bonuskriterier er et centralt værktøj i integrationen af bæredygtighed i en virksomhed, men ikke et mange virksomheder har taget til sig.
Samfund

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger
En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.
Samfund

Danmark skal uddanne frontløbere indenfor grøn omstilling igennem nyt unikt samarbejde
Et samarbejde imellem CBS og DTU skal styrke tværfaglighed og uddanne kandidater til erhvervslivet, der kan bidrage til at løse nogle af vores store samfundsmæssige udfordringer.