06.02.2018  |  Klima, miljø og energi

Cradle to Cradle hjælper flere FN-mål på vej

Indhold fra partner Hvad er dette?

Cradle to Cradle er ikke alene en produktstandard for bæredygtighed. Det er er også et godt værktøj for virksomheder, der vil arbejde med nogle af FN’s 17 verdensmål (Sustainable Development Goals/SDG’er)

Det er især mål nummer 12: Ansvarligt forbrug og produktion, hvor Cradle to Cradle anviser en vej til at producere og forbruge på en måde, så det får positiv indflydelse på miljø og mennesker. Men også en række af de andre mål for rent vand, vedvarende energi, sundhed og anstændigt arbejde bliver sikret i arbejdet med Cradle to Cradle.

Vugge til Vugge med i Advisory Board for SDG Accelerator

Blandt andet derfor har FN-organisationen UNDP i Danmark inviteret CEO Annette Hastrup fra Vugge til Vugge ApS til at sidde med i Advisory Boardet for SDG Accelerator. Programmet skal hjælpe 30 danske virksomheder i gang med at opfylde FN’s verdensmål i løbet af 2018 og 2019. Du kan se, hvilke virksomheder og læse om projektet på UNDP's hjemmeside.

”Cradle to Cradle er en bæredygtig standard med et meget højt niveau. Desuden har Annette konkret erfaring med at arbejde med virksomheder og er involveret i andre forløb, der ligner SDG Accelerator, bare inden for cirkulær økonomi. Det er vigtige erfaringer for os, når vi skal gennemføre SDG Accelerator for vores virksomheder,” siger Private Sector Specialist i UNDP, Stine Kirstein Junge.

Annette Hastrup er glad for anerkendelsen. 

”Vi har gode erfaringer med at få private virksomheder til at arbejde med ansvarligt forbrug og produktion på en måde, så der ikke kun er god samvittighed, men også god forretning i det. Systematikken i Cradle to Cradle kan få virksomheder til at nytænke deres produkter og forretningsmodeller, og det er nødvendigt, hvis vi skal nå FN’s verdensmål,” siger hun.

KLS PurePrint er en af Vugge til Vugges kunder, der både har Cradle to Cradle certificeret en række produkter og arbejdet med FN’s verdensmål. Kommerciel direktør Kasper Larsen er da også at finde i Advisory Boardet for SDG Accelerator-programmet. 

Læs også: KLS deler ud af erfaring om arbejdet med verdensmålene

Verdensmål #12 kalder på Cradle to Cradle løsninger

Danmark klarer sig generelt godt på en lang række af de 17 SDG’er som bekæmpelse af sult og fattigdom, uddannelse til alle og ligebehandling. Men mål nummer 12 ’Ansvarligt forbrug og produktion’ er en udfordring for Danmark.

Hvis alle i hele verden levede, som vi gør, skulle der være 3,6 jordkloder til rådighed for at levere materialer, mad, vand og energi nok. Det siger sig selv, at det ikke er bæredygtigt. 

Derfor adresserer mål nummer 12 et behov for strategier, der kan sikre genbrug og genanvendelse af vores forbrugsgoder, forsvarlig håndtering af kemikalier og affald og en effektiv udnyttelse af naturressourcerne. 

Strategierne er godt på vej både på EU- og nationalt plan, men det er primært virksomheder og borgere, der skal bære forandringen igennem. Her kommer Cradle to Cradle til sin ret som styringsværktøj – og i forbindelse med produktcertificering også som dokumentation.

Cradle to Cradles bidrag til SDG’erne

Cradle to Cradles produktstandard forpligter virksomheder til at arbejder hen imod 100 pct. positive mål på fem parametre, som stort set alle taler ind i FN's verdensmål nummer 12, Ansvarligt forbrug og produktion. Men faktisk taler Cradle to Cradle standarden ind i 11 af de 17 verdensmål.

Læs også: Nå 11 verdensmål med Cradle to Cradle 

Cradle to Cradles mål er, at virksomheder skal lave produkter, der består af rene materialer uden problematiske stoffer. Det har for eksempel en direkte appel til SDG #3 Sundhed og Trivsel.

Desuden skal produkterne kunne holde længe, kunne skilles ad og repareres, og indgå i et loop, så ressourcerne bevares i kredsløb til højst mulige værdi. Virksomheden skal gennemføre en plan for, at produktionen kan ske med 100 pct. vedvarende energi. Samlet vil det lette presset på jordens knappe naturressourcer. Det er producentens ansvar, at hele leverandørkæden lever op til kravene, og at der er sikre systemer for genanvendelse.

Virksomheden skal også sikre vandressourcen (SDG #6 Rent vand og sanitet og SDG #14 Livet i havet), ligesom produktionen skal foregå på en socialt retfærdig måde. (SDG #8 Anstændige jobs og økonomisk vækst) Læs mere på Vugge til Vugges hjemmeside.

Læs også: Cradle to Cradle har værktøjerne til cirkulær økonomi  

Cradle to Cradle kan levere dokumentation

SDG’erne er blevet populære i virksomhedernes kommunikationsafdelinger, men Annette Hastrup advarer mod, at de bliver brugt til såkaldt ”greenwashing”. Med Cradle to Cradles produktcertificering kan en virksomhed i hvert fald fremvise dokumentation for, at man har forpligtet sig til at fremme de verdensmål, hvor Danmark generelt halter bagefter.

”En virksomhed skyder sig selv i foden, hvis den profilerer sig på få udvalgte verdensmål, som den allerede arbejder godt med, hvis den samtidig forbryder sig på andre. Derfor kan den systematik, vi arbejder med i Cradle to Cradle med fordel bruges på alle målene,” siger Annette Hastrup. 

FAKTA: 

SDG Accelerator er et UNDP-projekt støttet af Industriens Fond. I løbet af to år skal 30 små og mellemstore industrivirksomheder støttes i at arbejde med FN’s 17 verdensmål. Læs mere om projektet og læs, hvilke ord det fik med på vejen til lanceringen i januar.

I Advisory Boardet sidder: Torben Möger Pedersen, CEO, PensionDanmark; Flemming Besenbacher, Bestyrelsesformand for Carlsberg; Peder Holk, CEO, Novozymes; Tommy Thomsen, CEO, IFU; Anders Lendager, CEO, Lendager Group; Kasper Larsen, CCO/ Kommerciel Direktør, KLS Pure Print; Jimmy Maymann, Chair UNLIVE; Pernille Enggaard, Vært og programplanlægger, millionærklubben radio24/7; Annette Hastrup, CEO, Vugge til Vugge; Thomas Kähler, Senior Vice President, ROCKWOOL Group; Peder Tuborgh, CEO, Arla Foods; Dorte Gram Nybroe, Chef for SMV & Iværksætteri, DI og Susanne Stormer, Vice President of Corporate Sustainability, Novo Nordisk A/S.
 

Mere fra Vugge til Vugge ApS

Vugge til Vugge ApS

www.vuggetilvugge.dk

Vugge til Vugge ApS er erfarne rådgivere i Cradle to Cradle og cirkulær økonomi. Vi hjælper virksomheder med at udvikle grønne forretningsmodeller samt certificere og designe produkter med det fokus at gøre bæredygtige løsninger til indbringende forretning for vores kunder. Samtidig bringer det os tættere på en ren verden uden spild. Se vores store samling af kundecases.Cradle to Cr…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere