CSR mangler fodfæste i danske virksomheder

Ny stikprøve viser, at størstedelen af danske virksomheder oplever, at CSR skaber positive resultater. Alligevel er der stadig mange virksomheder, der ikke integrerer CSR i forretningen. Den internationale CSR-ekspert Wayne Visser taler om det emne på CSR-eventen Who Cares Wins 16. april i København.

27.03.2013

CSR.dk

”For at virksomheder kan innovere og derved få mest mulig værdi ud af CSR, er det en forudsætning, at ansvaret er forankret i direktionen”. Det mener CSR-ekspert, Wayne Visser..

Næsten tre ud af fire virksomheder oplever, at CSR skaber positive resultater for virksomheden. Det viser en ny stikprøve-undersøgelse, der er foretaget blandt 841 mellemstore og store danske virksomheder for bevægelsen Who Cares Wins.

Læs også: Nedtælling til forårets store CSR-event

Samme undersøgelse viser, at kun en sjettedel af danske virksomheder placerer ansvaret for CSR i direktionen. Lidt flere placerer ansvaret i miljø-, produktion- og kvalitetsafdelingen, mens en tredjedel placerer ansvaret i HR. Wayne Visser, ophavsmand til den internationalt anerkendte teori om CSR 2.0 og underviser på University of Cambridge, påpeger, at mange virksomheder dermed går glip af potentialet i CSR, når ansvaret ikke er forankret i direktionen:

”For at virksomheder kan innovere og derved få mest mulig værdi ud af CSR, er det en forudsætning, at ansvaret er forankret i direktionen, der sætter ambitiøse og inspirerende mål om for eksempel nulspild, vedvarende energi eller total fairtrade. Ellers kan indsatsen ikke motivere hele organisationen. Er ansvaret placeret i HR- eller miljøafdelingen, er der risiko for, at det bare bliver et ’add-on’ eller strategisk værktøj, der for så vidt er uafhængigt af forretningens kerne. Samtidig er det min oplevelse, at de virksomheder, som ikke har CSR forankret i direktionen, betragter CSR som en velgørenheds- eller marketingsudgift i stedet for noget, der skaber direkte værdi for hele organisationen,” forklarer Wayne Visser.

Om Undersøgelsen

  • Stikprøven er gennemført af Analyse Danmark i januar måned som CATI-undersøgelse med udgangspunkt i en stikprøve bestående af 841 mellemstore og store danske virksomheder.
     
  • Der er gennemført i alt 205 interviews blandt ansvarlige for CSR i mellemstore og store danske virksomheder.
     
  • Undersøgelsen er fortaget af Analyse Danmark på vegne af CSR-konferencen Who Cares Wins.

CSR 2.0: En langsigtet investering
Erhvervsfolk, politikere og forskere har i mange år betragtet strategisk CSR som det ypperste, man kan opnå inden for CSR. Men ifølge Wayne Visser bør virksomheder ikke blot anvende CSR som et strategisk værktøj i miljø- eller HR-afdelingen, men bør gå skridtet videre. Ifølge Wayne Visser er tiden moden til, at også danske virksomheder arbejder med CSR på en måde, han betegner som CSR 2.0:

Læs også: 5 hurtige til key note speaker på Who Cares Wins 2013

”Udgangspunktet for CSR 2.0 er, at man ikke kan have succes i et samfund, der fejler. Virksomheder kan derfor skabe konkurrencefordele ved at anvende forretningen til at håndtere årsagerne til samfundets fiasko gennem en forretningsmodel, hvor ansvarlighed og bæredygtighed er det bærende element i stedet for ’blot’ et strategisk værktøj. I den forstand bliver CSR en transformerende kraft i samfundet, der fungerer som mere end blot filantropi eller promovering. Virksomheder skal anse CSR som en mellemlang eller langsigtet investering, men det er fremtiden inden for CSR, fordi jeg kan se, at virksomheder, der har taget dette skridt har succes,” forklarer Wayne Visser.

På konferencen Who Cares Wins kan virksomheder få mere viden om, hvordan man implementerer CSR 2.0 og får det optimale ud af socialt og bæredygtigt arbejde. Blandt talerne til konferencen er CSR-guruen Wayne Visser, kvinden bag et af verdens første fairtrade brands Josephine Fairley (UK), årets amerikanske reklamekvinde Cindy Gallop (USA) og Nobelprismodtageren og manden bag den økonomiske teori ”sustainomics” Mohan Munasinghe (Sri Lanka). Who Cares Wins afholdes 16. april på Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers.

Se mere på www.whocareswins.dk.

Følg konferencen live her.

Læs mere om Wayne Visser og CSR 2.0 her samt blogindlægget "Kan vi hæve CSR forbandelserne?".

-KK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V