”Det skal være nemmere at finde Holger”

FSR – danske revisorer vil have nem adgang til data for samfundsansvar, bæredygtighed og klima, som desuden skal være nemmere at sammenligne. Det er en vigtig del af opskriften på en vinder-rapport i konkurrencen om CSR-prisen 2020.

CSR Prisen 2020 vil bl.a. fokusere på at få mere af det til venstre og mindre af det til højre. Med andre ord: klar fremstilling af data, som er nemt at fokusere ind på og ikke noget, læseren selv skal prøve at finde i et mix af informationer. .

03.04.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der er lang tid til 26. oktober 2020, men allerede nu kan man melde sig i opløbet om en af de to udgaver af CSR Prisen 2020, som i langt over 20 år har vist, hvordan rapportering ser ud, når det ”ser godt ud”.

I lighed med sidste år uddeles prisen i to kategorier: noterede og ikke-noterede selskaber med flere end 250 ansatte. De første 25 virksomheder i hver kategori (målt på omsætning) er udvalgt på forhånd, men som noget nyt kan man selv indsende sin rapport til bedømmelse og deltagelse i konkurrencen.

”Vi håber, at der dukker nogle flere virksomheder op, som gør det virkeligt godt, men som bare ikke er på en af de to top25-lister,” siger Birgitte Mogensen, som er formand for FSR’s Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed (som indtil for kort tid siden hed CSR-udvalget).

Birgitte Mogensen er formand for Udvalget for samfundsansvar og bæredygtighed hos FSR - danske revisorer. .

Hvem er gode til at give overblik over data?
Hvert år kigger dommerkomiteen på, om man ”har det hele med” og lever op til kriteriet som rollemodel for god rapportering. Men hvert år har FSR også defineret særlige fokusområder. I 2020 handler det om klima og om præsentation af data.

Lad os tage det sidste først: Overblik af data – er der en præsentation og en overskuelig oversigt over data, og er man god til at forklare udviklingen i ens indsats ved brug af data.

”Man kan sammenligne det med Find Holger-bøgerne. Det er jo ofte udfordrende og sådan er det i dag også tit, når man vil finde centrale performance-data i virksomhedernes CSR/bæredygtighedsrapporter. Målet er, at det skal være nemmere at finde Holger, for dem, som har brug for det,” forklarer Birgitte Mogensen.

De betragtninger stemmer også overens med en rapport fra tidligere i år, hvor The Alliance for Corporate Transparency havde analyseret 1.000 europæiske rapporter om samfundsansvar. Konklusionen i denne var, at det – i langt de fleste rapporter – var endog meget svært at danne sig et overblik over performance og udviklingen i denne på baggrund af data.

FSR ønsker at få data gjort centrale i rapporteringen om samfundsansvar etc., så dem, der står udenfor og kigger ind i virksomheden bliver bedre hjulpet.

”F.eks. hvis man skal beslutte sig for eller imod købet af aktier i en virksomhed og i den forbindelse gerne vil sammenligne virksomheder og benchmarke dem: Er der så nogle ESG-performancedata med forklaring som gør det nemmere at vurdere, om virksomheden er rustet til fremtiden? Godt præsenterede og sammenlignelige data hjælper dens slags beslutninger,” konstaterer Birgitte Mogensen.

Hvordan laver man solid klimarapportering?
Det andet særligt udvalgte fokusområde for 2020 er klimarapportering, fordi det er en af de vigtigste drivere og største megatrends i disse år..

”Vi kommer blandt andet til at se på, hvordan man arbejder strategisk med klima, på kort og på langt sigt, i egen virksomhed samt i sin værdikæde. Og selvfølgelig med fokus på om der er med tal, der understøtter det, man fortæller, som man gør og planlægger at gøre,” siger Birgitte Mogensen.

Det er jo sådan set de samme kriterier, som hele rapporten bedømmes på – hvert år. Det nye er, at FSR i år kommer til at tage luppen frem og se nærmere på netop klima-arbejdet. Bl.a. fordi der i disse år bliver sat mange 2030 og 2050-mål for netop klima-området.

FSR understreger, at det er fuldt forståeligt, at man slet ikke har alle svarene, men man bør kunne sige noget om, hvilke veje man vil gå ud af. Bliver det samarbejder med andre eller kan man selv udvikle de nødvendige løsninger? Forventer man en teknologisk udvikling og inden for hvilke felter, som skal udgøre en god del af løsningen?

”Man skal vise, at man forstår sit CO2-aftryk og ved, hvilke af ens muskler, der er den største. Og så skal man udstikke retningen. Det duer ikke, hvis det er afkoblet, så man sætter sig et mål langt ude i fremtiden, men i øvrigt kun beskriver, hvad man lavede i går.  Så får man et lidt for stort hul i fortællingen,” siger Birgitte Mogensen.

Sådan kommer du med
Vil du have din virksomheds rapport med i konkurrencen? Så skal du indstille den før 2. juni 2020.

Detaljer om CSR Prisen 2020, årets kriterier og dommerpanel, hvordan man indstiller sin rapport mv., samt listen med de 50 virksomheder, der allerede er udvalgt, kan findes her. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering

Hvad er status på CSR og bæredygtighedsrapportering i 2020? CSR.dk præsenterer de seneste analyser på området og ser på svarene fra danske stakeholders på Erhvervsstyrelsens høring angående revision af årsregnskabslovens paragraf 99A. 

Relateret indhold

11.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025Verarca

Sponseret

Dansk softwareløsning giver WeMarket klar indsigt i CO2-udledning år for år

07.04.2025CSR.dk

Sådan bliver omnibus en succes for Danmark

07.04.2025CABI

Sponseret

Lempede ESG-krav fjerner ikke behovet for socialt fokus

04.04.2025CSR.dk

Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

25.03.2025Valified

Sponseret

ESG-platform lancerer engelsk version: Gør ESG-arbejdet lettere for danske virksomheder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø