”Det skal være nemmere at finde Holger”

FSR – danske revisorer vil have nem adgang til data for samfundsansvar, bæredygtighed og klima, som desuden skal være nemmere at sammenligne. Det er en vigtig del af opskriften på en vinder-rapport i konkurrencen om CSR-prisen 2020.

CSR Prisen 2020 vil bl.a. fokusere på at få mere af det til venstre og mindre af det til højre. Med andre ord: klar fremstilling af data, som er nemt at fokusere ind på og ikke noget, læseren selv skal prøve at finde i et mix af informationer. .

03.04.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der er lang tid til 26. oktober 2020, men allerede nu kan man melde sig i opløbet om en af de to udgaver af CSR Prisen 2020, som i langt over 20 år har vist, hvordan rapportering ser ud, når det ”ser godt ud”.

I lighed med sidste år uddeles prisen i to kategorier: noterede og ikke-noterede selskaber med flere end 250 ansatte. De første 25 virksomheder i hver kategori (målt på omsætning) er udvalgt på forhånd, men som noget nyt kan man selv indsende sin rapport til bedømmelse og deltagelse i konkurrencen.

”Vi håber, at der dukker nogle flere virksomheder op, som gør det virkeligt godt, men som bare ikke er på en af de to top25-lister,” siger Birgitte Mogensen, som er formand for FSR’s Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed (som indtil for kort tid siden hed CSR-udvalget).

Birgitte Mogensen er formand for Udvalget for samfundsansvar og bæredygtighed hos FSR - danske revisorer. .

Hvem er gode til at give overblik over data?
Hvert år kigger dommerkomiteen på, om man ”har det hele med” og lever op til kriteriet som rollemodel for god rapportering. Men hvert år har FSR også defineret særlige fokusområder. I 2020 handler det om klima og om præsentation af data.

Lad os tage det sidste først: Overblik af data – er der en præsentation og en overskuelig oversigt over data, og er man god til at forklare udviklingen i ens indsats ved brug af data.

”Man kan sammenligne det med Find Holger-bøgerne. Det er jo ofte udfordrende og sådan er det i dag også tit, når man vil finde centrale performance-data i virksomhedernes CSR/bæredygtighedsrapporter. Målet er, at det skal være nemmere at finde Holger, for dem, som har brug for det,” forklarer Birgitte Mogensen.

De betragtninger stemmer også overens med en rapport fra tidligere i år, hvor The Alliance for Corporate Transparency havde analyseret 1.000 europæiske rapporter om samfundsansvar. Konklusionen i denne var, at det – i langt de fleste rapporter – var endog meget svært at danne sig et overblik over performance og udviklingen i denne på baggrund af data.

FSR ønsker at få data gjort centrale i rapporteringen om samfundsansvar etc., så dem, der står udenfor og kigger ind i virksomheden bliver bedre hjulpet.

”F.eks. hvis man skal beslutte sig for eller imod købet af aktier i en virksomhed og i den forbindelse gerne vil sammenligne virksomheder og benchmarke dem: Er der så nogle ESG-performancedata med forklaring som gør det nemmere at vurdere, om virksomheden er rustet til fremtiden? Godt præsenterede og sammenlignelige data hjælper dens slags beslutninger,” konstaterer Birgitte Mogensen.

Hvordan laver man solid klimarapportering?
Det andet særligt udvalgte fokusområde for 2020 er klimarapportering, fordi det er en af de vigtigste drivere og største megatrends i disse år..

”Vi kommer blandt andet til at se på, hvordan man arbejder strategisk med klima, på kort og på langt sigt, i egen virksomhed samt i sin værdikæde. Og selvfølgelig med fokus på om der er med tal, der understøtter det, man fortæller, som man gør og planlægger at gøre,” siger Birgitte Mogensen.

Det er jo sådan set de samme kriterier, som hele rapporten bedømmes på – hvert år. Det nye er, at FSR i år kommer til at tage luppen frem og se nærmere på netop klima-arbejdet. Bl.a. fordi der i disse år bliver sat mange 2030 og 2050-mål for netop klima-området.

FSR understreger, at det er fuldt forståeligt, at man slet ikke har alle svarene, men man bør kunne sige noget om, hvilke veje man vil gå ud af. Bliver det samarbejder med andre eller kan man selv udvikle de nødvendige løsninger? Forventer man en teknologisk udvikling og inden for hvilke felter, som skal udgøre en god del af løsningen?

”Man skal vise, at man forstår sit CO2-aftryk og ved, hvilke af ens muskler, der er den største. Og så skal man udstikke retningen. Det duer ikke, hvis det er afkoblet, så man sætter sig et mål langt ude i fremtiden, men i øvrigt kun beskriver, hvad man lavede i går.  Så får man et lidt for stort hul i fortællingen,” siger Birgitte Mogensen.

Sådan kommer du med
Vil du have din virksomheds rapport med i konkurrencen? Så skal du indstille den før 2. juni 2020.

Detaljer om CSR Prisen 2020, årets kriterier og dommerpanel, hvordan man indstiller sin rapport mv., samt listen med de 50 virksomheder, der allerede er udvalgt, kan findes her. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering

Hvad er status på CSR og bæredygtighedsrapportering i 2020? CSR.dk præsenterer de seneste analyser på området og ser på svarene fra danske stakeholders på Erhvervsstyrelsens høring angående revision af årsregnskabslovens paragraf 99A. 

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til din ESG-rapportering med digitale løsninger

17.04.2024CSR.dk

Gratis klimarapportering er nu standard for store events i Bella Center

12.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

ESG skal være nemt for SMV’er: Få her inspiration til konkrete rapporteringspunkter

11.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nyt lovforslag: Er din virksomhed klar til de nye bæredygtighedskrav?

09.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Her er de vigtigste ændringer i det kommende Corporate Sustainability Due Diligence direktiv

08.04.2024Foxway A/S

Sponseret

Latest footprint numbers for refurbished tech by Foxway

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus