Dårligt psykisk arbejdsmiljø koster virksomhederne dyrt

Hver sjette af FTF’erne har været sygemeldt inden for de seneste 12 måneder på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø, viser en undersøgelse fra FTF. Dårligt psykisk arbejdmiljø påvirker også medarbejdernes performance, siger ekspert.

25.05.2018

Sponseret

CABI

Dårligt psykisk arbejdsmiljø fører til større sygefravær, viser ny undersøgelse fra hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.

For personer med lav arbejdsmiljøbelastning er sandsynligheden for at have mere end to ugers sygefravær på et år nede på fem procent. For personer med høj arbejdsmiljøbelastning er sandsynligheden hele 31 procent.

Det viser en ny rapport, som COWI har udarbejdet for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.

Cirka hver sjette FTF’er (16%) angiver, at de har været syge i løbet af det seneste år, hvor årsagen helt eller delvist har været psykisk arbejdsmiljø. Ser man på det samlede antal sygefraværsdage vurderer FTF’erne, at 27 procent helt eller delvist skyldes det psykiske arbejdsmiljø, skriver FTF på sin hjemmeside.

”Vi bliver nødt til at have tydelige regler fx om balance mellem opgaver og ressourcer, uddannelse af ledere i psykisk arbejdsmiljø, supervision af medarbejdere, der udsættes for høje følelsesmæssige krav, og om hvordan konflikter og forandringer skal håndteres på arbejdspladsen” siger Bente Sorgenfrey til FTF.dk.

Kortlæg virksomhedens styrker og svagheder
Dorte Rosendahl Kirkegaard, seniorkonsulent hos Cabi, er enig med Bente Sorgenfrey i, at der er behov for mere klare regler, viden blandt ledelsen og dialog med medabejderne.

"Det er også vores erfaring fra samarbejde med offentlige og private virksomheder om forebyggelse og håndtering af sygefravær og stress. Et vigtigt udgangspunkt for at kunne forebygges stress er at kortlægge både styrker og udfordringer på alle niveauer i virksomheden," siger Dorte Rosendahl Kirkegaard.

FTF's undersøgelse er en blandt flere undersøgelser, som viser en sammenhæng mellem psykisk arbejdsmiljø og sygefravær. Sygefravær er en del af prisen for et dårligt psykisk arbejdsmiljø men det påvirker også medarbejdernes performance og trivsel i forhold til deres arbejde. Det koster det hele - både menneskeligt og økonomisk," slutter hun.

For Cabi har Dorte Rosendahl Kirkegaard bl.a. været med til at udvikle et dialogværktøj, som kan bruges når ldelse og medarbejdere skal danne sige et fælles billede af stress på arbejdspladsen. Se det på

http://www.cabiweb.dk/stress/

Mere information
Se mere om undersøgelsen fra FTF

26.11.2024CABI

Sponseret

Dokumentation af S’et i ESG åbner døre til nye kunder

29.04.2024CABI

Sponseret

Flere virksomheder får øjnene op for, at ledige fra kanten af arbejdsmarkedet kan bidrage til den grønne omstilling

17.04.2024CABI

Sponseret

Videnshuset Cabi indgår nu i samarbejde med Center for Små og Mellemstore virksomheder, Aarhus Universitet

21.02.2024CABI

Sponseret

Krav om data på S’et i ESG får stor betydning for virksomheders konkurrenceevne

31.01.2024CABI

Sponseret

Den grønne omstilling giver nye muligheder for social inklusion

22.09.2023CABI

Sponseret

ESG-dokumentation: Hvad pokker gør jeg lige?