Danica Pension fremhæves for arbejde med natur og klima
Naturkrisen er muligvis større end klimakrisen, men det afspejler sig ikke i de investeringer pensionsselskaberne foretager for danskernes pensionskroner. Enkelte virksomheder er dog ved at vågne op, og det glæder generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Biodiversitetskrisen kan potentielt være større end klimakrisen, vurderer eksperter og FN. Sådan skriver Børsen Bæredygtig.
Alligevel er det, ifølge en ny rapport udgivet af WWF, ikke et område, som pensionsselskaberne ikke tilgodeser i tilstrækkelig høj grad, når de prioriterer deres investeringer. Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden kalder det et “kæmpe problem”, da naturen og klimaet hænger uløseligt sammen. Han hentyder særligt til investeringer i virksomheder, der er medvirkende til afskovning, der er en af de store syndere i naturkrisen.
Emnet begynder dog at røre på sig hos enkelte pensionsselskaber. Særligt Danica Pension udmærker sig ved at arbejde systematisk med naturen, hvor man er parat til at ekskludere selskaber, der ikke tager ansvar for biodiversitet. I 2021 sagde selskabet eksempelvis farvel til tre brasilianske fødevareselskaber, da virksomhederne var afhængige af store mængder soja, som bidrager til afskovning med tab af biodiversitet til følge.
Læs også: Ny WWF-rapport: Brug for et grønt sprint i pensionssektoren
“Virksomheder skal tage et langt større ansvar for, hvordan de kan nedbringe deres negative påvirkning på biodiversiteten. De skal være med til at bevare og genoprette økosystemerne som at bruge færre ressourcer med cirkulære principper, være med til at genskabe og beskytte vandområder og skove,” siger Danica Pensions chef-esg-specialist Mads Steinmüller.
Bo Øksnebjerg er begejstret for Danicas strategi, og han udtaler at "det er første gang, jeg har hørt, at nogen vil behandle det (naturkrisen red.) i deres aktive ejerskab på lige fod med klima."
Læs også: De danske pensionsselskaber investerer fortsat store summer i sort energi
Pensiondanmark har ligeledes meldt ud, at de kommer til at arbejde mere systematisk med biodiversitet. Sidste år gik pensionskassen med i initiativet Finance for Biodiversity Pledge, som 84 finansielle institutioner verden over har tilsluttet sig for at bevare natur og arter. Pensionskassen afventer dog FN’s biodiversitetskonference til maj, hvor der ventes at blive vedtaget globale mål for at mindske naturkrisen.
“Vi håber, vi får en slags biodiversitetens Paris-aftale. Så vi har et godt udgangspunkt for at gå i dialog med selskaber om, hvordan de vil leve op til verdensmålene og de krav, som verdenssamfundet helt rimeligt venter af ansvarlige virksomheder, der lever af naturressourcer. Hvis man ikke er parat til det, kan der være en hård linje for, hvem vi vil investere i,” siger Pensiondanmarks esg-chef Jan Kæraa Ramussen.
- MTN