Danmark er Skandinaviens sorte får, når det gælder kvinder i bestyrelser

Færre kvinder bestrider bestyrelsesposter i Danmark end i både Sverige og Norge. Til gengæld er Skandinavien samlet set foran på globalt plan, når det handler om en lige kønsfordeling i virksomheders og organisationers bestyrelser.

Kvinder er stadig underrepræsenteret i direktør- og bestyrelsesposter, og i Danmark bliver vi både overgået af vores svenske og norske naboer. Dog har Skandinavien med et gennemsnit på 32 procent en noget højere kønsdiversitet i fx virksomhedsbestyrelser end det globale gennemsnit, hvor procentdelen af kvinder i bestyrelser er 15. .

23.08.2017

CSR.dk

Danmark sakker bagud i forhold til vores skandinaviske naboer, når det handler om en lige fordeling af mænd og kvinder i virksomheders bestyrelser. Det viser ny undersøgelse fra Deloitte med titlen ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’.  

Mens Norge topper listen med kvinder i 42 procent af landets bestyrelsesposter, og Sverige kommer efter med 31,7 procent, må Danmark nøjes med en tredjeplads med kun 24,2 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Og samme tendens viser sig når det gælder antallet af bestyrelsesforkvinder; Norge ligger forrest med 7 procent, Sverige efter med 6,5 procent og Danmark skraber bunden med nul procent – her står ikke en eneste kvinde i spidsen for en virksomheds bestyrelse.

Læs også: Nordea: Kvindelige direktører giver højere afkast

Dog er Danmarks tal ikke ringere end mange andre af de i alt 64 lande, der bliver analyseret i undersøgelsen. Tværtimod. Det globale gennemsnit ligger på 15 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er en stigning på tre procent siden Deloitte lavede samme undersøgelse i 2015. Globalt set er der desuden fire procent bestyrelseskvinder og kvindelige adm. direktører i virksomhederne.

Bestyrelsesforkvinder giver mere lighed
Undersøgelsen viser også en klar sammenhæng mellem virksomheder, der har en kvindelig leder i bestyrelsen og en mere lige kønsfordeling blandt de siddende medlemmer.

Faktisk er sammenhængen så stor, at kønsdiversiteten næsten fordobles i bestyrelser, der har en bestyrelsesforkvinde – fra 16 procent kvindelige medlemmer under bestyrelsesformænd til 29 procent under bestyrelsesforkvinder. Og samme tendens gør sig gældende i Deloittes undersøgelse af mandlige og kvindelige adm. direktører i forhold til antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

”Det her illustrerer en vigtig tendens – som antallet af kvindelige adm. direktører og bestyrelsesforkvinder stiger, er der belæg for at spå om en større kønsdiversitet i fremtidens bestyrelser. Dog er procentdelen af kvinder i topstillinger stadig lav, med kun fire procent af alle adm. direktører og formænd værende kvinder”, siger Dan Konigsburg, senior adm. direktør for Deloittes globale center for virksomhedsledelse.  

Læs også: FN og Boston Consulting Group: Der skal flere kvinder i ledelse

Deloittes undersøgelse inddrager data fra næsten 7.000 virksomheder i 64 lande. Analyserne er både foretaget på globalt, regionalt og nationalt plan. Den nye undersøgelse er den femte udgave af ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’. 

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Hjælp til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser

30.04.2025CSR.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

29.04.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Tænd lys i en mørk tid: Netto donerer lys i forbindelse med 80-året for Danmarks befrielse.

29.04.2025CSR.dk

Flere virksomheder giver fuld løn ved barns sygdom

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Klimaklar
Gå-hjem-møde
Stå stærkere med din ESG-profil - Søg støtteprogrammer og udnyt VSME

Hør Kohberg fortælle om sine erfaringer med ESG-rapportering og mød tre støtteprogrammer, der kan hjælpe din virksomhed i gang med bæredygtighedsrapportering og grøn omstilling

Dato

06.05.2025

Tid

16:00

Sted

Folkehjem, Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Grundlæggende Kvalitetsledelse

Formålet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til kvalitetsledelsessystemer og kravene i ISO 9001 standarden.

Dato

07.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Grundlæggende miljølovgivning

Dette kursus om grundlæggende miljølovgivning giver dig, der arbejder med ledelsessystemer en indføring i lovgivning angående miljøbeskyttelse, som er relevant, når du for eksempel udfører audits i henhold til ISO 14001. Du får en indføring i centrale love, bekendtgørelser og vejledninger samt disses indbyrdes samspil – det hele tilsat praktiske eksempler

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia