23.08.2017 | Medarbejder
Danmark er Skandinaviens sorte får, når det gælder kvinder i bestyrelser
Færre kvinder bestrider bestyrelsesposter i Danmark end i både Sverige og Norge. Til gengæld er Skandinavien samlet set foran på globalt plan, når det handler om en lige kønsfordeling i virksomheders og organisationers bestyrelser.
Kvinder er stadig underrepræsenteret i direktør- og bestyrelsesposter, og i Danmark bliver vi både overgået af vores svenske og norske naboer. Dog har Skandinavien med et gennemsnit på 32 procent en noget højere kønsdiversitet i fx virksomhedsbestyrelser end det globale gennemsnit, hvor procentdelen af kvinder i bestyrelser er 15.
Danmark sakker bagud i forhold til vores skandinaviske naboer, når det handler om en lige fordeling af mænd og kvinder i virksomheders bestyrelser. Det viser ny undersøgelse fra Deloitte med titlen ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’.
Mens Norge topper listen med kvinder i 42 procent af landets bestyrelsesposter, og Sverige kommer efter med 31,7 procent, må Danmark nøjes med en tredjeplads med kun 24,2 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer.
Og samme tendens viser sig når det gælder antallet af bestyrelsesforkvinder; Norge ligger forrest med 7 procent, Sverige efter med 6,5 procent og Danmark skraber bunden med nul procent – her står ikke en eneste kvinde i spidsen for en virksomheds bestyrelse.
Læs også: Nordea: Kvindelige direktører giver højere afkast
Dog er Danmarks tal ikke ringere end mange andre af de i alt 64 lande, der bliver analyseret i undersøgelsen. Tværtimod. Det globale gennemsnit ligger på 15 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er en stigning på tre procent siden Deloitte lavede samme undersøgelse i 2015. Globalt set er der desuden fire procent bestyrelseskvinder og kvindelige adm. direktører i virksomhederne.
Bestyrelsesforkvinder giver mere lighed
Undersøgelsen viser også en klar sammenhæng mellem virksomheder, der har en kvindelig leder i bestyrelsen og en mere lige kønsfordeling blandt de siddende medlemmer.
Faktisk er sammenhængen så stor, at kønsdiversiteten næsten fordobles i bestyrelser, der har en bestyrelsesforkvinde – fra 16 procent kvindelige medlemmer under bestyrelsesformænd til 29 procent under bestyrelsesforkvinder. Og samme tendens gør sig gældende i Deloittes undersøgelse af mandlige og kvindelige adm. direktører i forhold til antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer.
”Det her illustrerer en vigtig tendens – som antallet af kvindelige adm. direktører og bestyrelsesforkvinder stiger, er der belæg for at spå om en større kønsdiversitet i fremtidens bestyrelser. Dog er procentdelen af kvinder i topstillinger stadig lav, med kun fire procent af alle adm. direktører og formænd værende kvinder”, siger Dan Konigsburg, senior adm. direktør for Deloittes globale center for virksomhedsledelse.
Læs også: FN og Boston Consulting Group: Der skal flere kvinder i ledelse
Deloittes undersøgelse inddrager data fra næsten 7.000 virksomheder i 64 lande. Analyserne er både foretaget på globalt, regionalt og nationalt plan. Den nye undersøgelse er den femte udgave af ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’.
-CHM
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

PensionDanmark vil styrke biodiversiteten i byområder
PensionDanmark vil gå forrest med første strategi for biodiversitet, der med en række indsatsområder skal opnå og dokumentere resultater til fordel for biodiversitet ved udviklingen af blandt andet byområder.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Stigende inflation sætter skub i indsatsen mod madspild
De stigende fødevarepriser har vækket danskernes interesse for at reducere madspild, bekræfter Too Good To Go.
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.
Klima, miljø og energi

Konference giver overblik over bureauers arbejde med bæredygtighed
Kravet om bæredygtighed er allestedsværende. Ved en halvdagskonference var en række bureauer samlet for at tale om, hvordan de håndterer og tilgår området.