23.08.2017  |  Medarbejder

Danmark er Skandinaviens sorte får, når det gælder kvinder i bestyrelser

Færre kvinder bestrider bestyrelsesposter i Danmark end i både Sverige og Norge. Til gengæld er Skandinavien samlet set foran på globalt plan, når det handler om en lige kønsfordeling i virksomheders og organisationers bestyrelser.

Danmark sakker bagud i forhold til vores skandinaviske naboer, når det handler om en lige fordeling af mænd og kvinder i virksomheders bestyrelser. Det viser ny undersøgelse fra Deloitte med titlen ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’.  

Mens Norge topper listen med kvinder i 42 procent af landets bestyrelsesposter, og Sverige kommer efter med 31,7 procent, må Danmark nøjes med en tredjeplads med kun 24,2 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Og samme tendens viser sig når det gælder antallet af bestyrelsesforkvinder; Norge ligger forrest med 7 procent, Sverige efter med 6,5 procent og Danmark skraber bunden med nul procent – her står ikke en eneste kvinde i spidsen for en virksomheds bestyrelse.

Læs også: Nordea: Kvindelige direktører giver højere afkast

Dog er Danmarks tal ikke ringere end mange andre af de i alt 64 lande, der bliver analyseret i undersøgelsen. Tværtimod. Det globale gennemsnit ligger på 15 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er en stigning på tre procent siden Deloitte lavede samme undersøgelse i 2015. Globalt set er der desuden fire procent bestyrelseskvinder og kvindelige adm. direktører i virksomhederne.

Bestyrelsesforkvinder giver mere lighed
Undersøgelsen viser også en klar sammenhæng mellem virksomheder, der har en kvindelig leder i bestyrelsen og en mere lige kønsfordeling blandt de siddende medlemmer.

Faktisk er sammenhængen så stor, at kønsdiversiteten næsten fordobles i bestyrelser, der har en bestyrelsesforkvinde – fra 16 procent kvindelige medlemmer under bestyrelsesformænd til 29 procent under bestyrelsesforkvinder. Og samme tendens gør sig gældende i Deloittes undersøgelse af mandlige og kvindelige adm. direktører i forhold til antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

”Det her illustrerer en vigtig tendens – som antallet af kvindelige adm. direktører og bestyrelsesforkvinder stiger, er der belæg for at spå om en større kønsdiversitet i fremtidens bestyrelser. Dog er procentdelen af kvinder i topstillinger stadig lav, med kun fire procent af alle adm. direktører og formænd værende kvinder”, siger Dan Konigsburg, senior adm. direktør for Deloittes globale center for virksomhedsledelse.  

Læs også: FN og Boston Consulting Group: Der skal flere kvinder i ledelse

Deloittes undersøgelse inddrager data fra næsten 7.000 virksomheder i 64 lande. Analyserne er både foretaget på globalt, regionalt og nationalt plan. Den nye undersøgelse er den femte udgave af ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’. 

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere