23.08.2017 | Medarbejder
Danmark er Skandinaviens sorte får, når det gælder kvinder i bestyrelser
Færre kvinder bestrider bestyrelsesposter i Danmark end i både Sverige og Norge. Til gengæld er Skandinavien samlet set foran på globalt plan, når det handler om en lige kønsfordeling i virksomheders og organisationers bestyrelser.
Kvinder er stadig underrepræsenteret i direktør- og bestyrelsesposter, og i Danmark bliver vi både overgået af vores svenske og norske naboer. Dog har Skandinavien med et gennemsnit på 32 procent en noget højere kønsdiversitet i fx virksomhedsbestyrelser end det globale gennemsnit, hvor procentdelen af kvinder i bestyrelser er 15.
Danmark sakker bagud i forhold til vores skandinaviske naboer, når det handler om en lige fordeling af mænd og kvinder i virksomheders bestyrelser. Det viser ny undersøgelse fra Deloitte med titlen ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’.
Mens Norge topper listen med kvinder i 42 procent af landets bestyrelsesposter, og Sverige kommer efter med 31,7 procent, må Danmark nøjes med en tredjeplads med kun 24,2 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer.
Og samme tendens viser sig når det gælder antallet af bestyrelsesforkvinder; Norge ligger forrest med 7 procent, Sverige efter med 6,5 procent og Danmark skraber bunden med nul procent – her står ikke en eneste kvinde i spidsen for en virksomheds bestyrelse.
Læs også: Nordea: Kvindelige direktører giver højere afkast
Dog er Danmarks tal ikke ringere end mange andre af de i alt 64 lande, der bliver analyseret i undersøgelsen. Tværtimod. Det globale gennemsnit ligger på 15 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer, hvilket er en stigning på tre procent siden Deloitte lavede samme undersøgelse i 2015. Globalt set er der desuden fire procent bestyrelseskvinder og kvindelige adm. direktører i virksomhederne.
Bestyrelsesforkvinder giver mere lighed
Undersøgelsen viser også en klar sammenhæng mellem virksomheder, der har en kvindelig leder i bestyrelsen og en mere lige kønsfordeling blandt de siddende medlemmer.
Faktisk er sammenhængen så stor, at kønsdiversiteten næsten fordobles i bestyrelser, der har en bestyrelsesforkvinde – fra 16 procent kvindelige medlemmer under bestyrelsesformænd til 29 procent under bestyrelsesforkvinder. Og samme tendens gør sig gældende i Deloittes undersøgelse af mandlige og kvindelige adm. direktører i forhold til antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer.
”Det her illustrerer en vigtig tendens – som antallet af kvindelige adm. direktører og bestyrelsesforkvinder stiger, er der belæg for at spå om en større kønsdiversitet i fremtidens bestyrelser. Dog er procentdelen af kvinder i topstillinger stadig lav, med kun fire procent af alle adm. direktører og formænd værende kvinder”, siger Dan Konigsburg, senior adm. direktør for Deloittes globale center for virksomhedsledelse.
Læs også: FN og Boston Consulting Group: Der skal flere kvinder i ledelse
Deloittes undersøgelse inddrager data fra næsten 7.000 virksomheder i 64 lande. Analyserne er både foretaget på globalt, regionalt og nationalt plan. Den nye undersøgelse er den femte udgave af ’Women in the Boardroom: A Global Perspective’.
-CHM
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.