Danmark overhales igen i undersøgelse om ligestilling
Danmark kan ikke prale af en førsteplads, når det gælder ligestilling - især i erhvervslivet, og det kalder på handling, mener flere aktører.
En ny rapport over global ligestilling fra World Economic Forum placerer Danmark på en 32. plads – og halter langt bagefter sine skandinaviske naboer.
Sidste år lå Danmark på en 29. plads og et af de områder, der trækker særligt ned i år, er andelen af kvinder med titler som lovgivere, højtstående embedsmænd og ledere. Her ligger landet på en 95. plads.
Det skriver Berlingske.
Læs også: Nordisk rapport: Det står skidt til med den bæredygtige omstilling
Rapporten er imidlertid tidligere blevet kritiseret for ikke at være retvisende i forhold til den metode, der bruges til at indsamle data.
Fremgangsmåden placerer lande, hvor både mænd og kvinder klarer det lige dårligt, højere end lande, hvor kvinderne klarer det godt, men samtidig med, at mændene klarer det endnu bedre.
I forhold til ligestilling i erhvervslivet er undersøgelsen dog retvisende, mener Christian Grous, kønsforsker hos Roskilde Universitet.
Læs også: Kønsligestilling er druknet i andre gøremål
Han pointer dog, at den ikke kan fange de mere usynlige fremskridt som f.eks. ret til egen krop, frigørelse og grundlæggende anerkendelse af kvinder.
Karen Frøsig, der er administrerende direktør hos Sydbank, mener, at der skal politisk handling til, når det kommer til ligestilling i topledelsen.
Og selv om hun ikke bryder sig om tvang eller kvoter, mener hun, at de omdiskuterede kvindekvoter kan være nødvendige i en periode.
- HCL