Danmarks Grønne Investeringsfond og Better Energy tager hul på nyt grønt eventyr
Partnerskabet mellem Danmarks Grønne Investeringsfond og det danske energiselskab Better Energy styrkes nu yderligere.
Med et betydeligt trecifret millionlån sættes fokus på en accelereret udbygning af grøn energi og udfasning af fossile brændsler. Lånet er samtidig det første fra Danmarks Grønne Investeringsfond under Danmarks Grønne Fremtidsfond.
Det er nye tider i energisektoren. De første solcelleparker, der konkurrerer på markedsvilkår uden statsstøtte til elprisen, er blevet anlagt, og nu står kapitalstærke kræfter klar til at give den grønne omstilling fart.
”I Danmarks Grønne Investeringsfond er vi glade for, at vi med lånet til Better Energy er med til at understøtte et grønt projekt, som leverer på tre bundlinjer: Projektet bidrager til CO2-reduktion og biodiversitet, det skaber samfundsafkast med grønne arbejdspladser og grøn vækst, og den grønne strøm produceres uden subsidier. Siden 2017 har vi kørt parløb med Better Energy, og med denne aftale bringer vi partnerskabet op i en helt ny liga. Better Energy har bevist, at solenergi er kommercielt på alle parametre, så nu handler det om at skalere solenergien i Danmark,” siger Managing Director i Danmarks Grønne Investeringsfond Michael Zöllner.
Lånet fra Danmarks Grønne Investeringsfond indgår i finansieringen af Danmarks første solcellepark uden statsstøtte til elprisen ved Næstved samt finansieringen af Better Energys voksende portefølje af egne solcelleparker. Formålet er at bringe finansieringen i spil der, hvor den har størst positiv effekt på Better Energys arbejde med udbygning af ny solcellekapacitet.
”Det er et vigtigt skridt, vi tager med denne aftale,” forklarer Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy. ”Vi har i flere år samarbejdet om anlægsfinansieringen af danske solcelleparker. Vores fokus har været på at kommercialisere og finansielt modne dem. Det har vi opnået og kan i dag bygge solcelleparkerne uden statsstøtte og finansiere dem med realkredit. Med den nye aftale forædler vi finansieringen med Danmarks Grønne Investeringsfond, så vi årligt kan levere endnu flere nye solcelleparker,” fortæller Rasmus Lildholdt Kjær og påpeger, at der også bliver investeret i biodiversitet og naturudvikling ved de nye solcelleparker.
Biodiversitet og klima går hånd i hånd
Solcelleparken i Næstved bidrager både til opfyldelsen af Danmarks klima- og biodiversitetsmål. Parken er nøje planlagt i overensstemmelse med omgivelserne, og rundt om solcelleparken anlægges både enge, moser og en sø, der af kommunen er blevet klassificeret til at have høj biodiversitet. På baggrund af en grundig lokal miljøundersøgelse er otte særskilte biodiversitetsnedslagspunkter derudover også blevet indarbejdet på solcelleparkens areal for at sikre naturen gode forudsætninger for at udfolde sig.
”Klimakrisen er vigtig, men vi står også i en biodiversitetskrise. Den må vi ikke glemme, og biodiversitetskrisen og klimakrisen skal løses samtidig,” forklarer Rasmus Lildholdt Kjær og understreger, at solcelleparker netop kan bidrage på begge fronter.
Om Better Energy
Better Energy er et bæredygtigt energiselskab, der skaber ny grøn energi. Better Energy udvikler, bygger og driver solcelleparker, der forsyner virksomheder, byer og lande med grøn energi. Better Energy er en af Europas hurtigst voksende bæredygtige energiselskaber med en projektportefølje på over 5 GW ny solcellekapacitet.
Om Danmarks Grønne Investeringsfond
Danmarks Grønne Investeringsfond er en selvstændig statslig lånefond, der har til formål at medfinansiere investeringer, som fremmer en grøn omstilling af det danske samfund. Fonden vil være med til at bygge bro mellem traditionelle finansieringskilder og egenkapital og opererer med et både grønt og kommercielt fokus. Projekterne ligger inden for vedvarende energi, energibesparelser og ressourceeffektivitet.
Om Danmarks Grønne Fremtidsfond
Danmarks Grønne Fremtidsfond har en samlet kapacitet på 25 mia. kr., som er fordelt på fire fonde, nemlig EKF Danmarks Eksportkreditfond, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), Danmarks Grønne Investeringsfond og Vækstfonden. Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond er blevet styrket med samlet 10 mia. kr.