20.06.2018 | Klima, miljø og energi
Dansk energieksport rummer stort potentiale, men er gået i stå
De nye EU-mål for vedvarende energi kan potentielt hente Danmark et milliardbeløb. Men det kræver, at den danske eksport bliver kickstartet.
Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) har høje ambitioner for Danmark. I 2030 skal Danmark have fordoblet sin energieksport, selvom denne har ligget næsten stille det sidste år. Arkivfoto.
EU besluttede i sidste uge at hæve sine ambitioner for vedvarende energi. Og således blæser vinden i Danmarks retning, da de nye EU-regler potentielt kan indtjene samfundet en formue.
Ifølge den nye plan skal 32 procent af EU’s energiforbrug dækkes af grøn energi i 2030. Hidtil har samme mål kun været på 27 procent. Organisationen Dansk Energi har vurderet, at eksporten vil stige med 2,5 milliarder kroner for hver procent EU hæver sit mål. Og derfor vil de nye ambitioner formegentlig kunne give den danske energieksport et tiltrængt løft. Det skriver Berlingske Business.
I fire år har den danske energieksport nemlig været stort set uændret, selvom både Paris-aftalen og flere virksomheder har skruet op for de grønne ambitioner.
”Den grønne dagsorden rykker på globalt plan, men vi kan se, at der er sket en afkobling mellem den danske eksport af energiteknologi og de globale investeringer i grøn energi. Det sender et signal om, at vi ikke har formået at være til stede over alt”, siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, til Berlingske Business.
Læs også: Samsung på vej mod 100 procent vedvarende energi
Ifølge Bloomberg steg de grønne investeringer på globalt plan sidste år med 2,7 procent. Men anderledes så det ud for den danske eksport, der lå fladt. Også vindmølleindustrien, der er Danmarks største kilde til eksport, oplevede tilbagegang i 2017.
”For mig er diskussion om eksport lidt underlig, for det er stadig de danske virksomheder, der har markedsandelene. De producerer bare i stigende omfang uden for Danmark. Min pointe er, at hvis ambitionen er, at eksporten skal fordobles, så skal man sørge for attraktive vilkår, så virksomhederne ikke flytter deres fabrikker ud af landet”, siger Anders Stouge til Berlingske Business.
Stadig optimisme i energibranchen
Den samlede danske eksport af energiteknologi var i 2017 på 75,1 milliarder kroner. Og hvis regeringens målsætning skal lykkes vil dette tal i 2030 være på intet mindre end 140 milliarder kroner. Alligevel er regeringen fortrøstningsfuld.
”Jeg er stadig optimistisk om at nå vores mål. Det er klart, at når Danfoss åbner en fabrik i Kina, så giver det stadig en værditilvækst til Danfoss og Danmark, men det ses ikke direkte i vareeksporten, så der er mange grunde til, at eksporten er, som den er”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Berlingske Business.
Også Anders Stouge i Dansk Energi og Troels Ranis, der er direktør i DI Energi, mener fortsat, at målet kan nås, hvis man yder en ekstra indsats.
”Det globale marked for grøn energi øges, men det er også klart, at konkurrencen er blevet større. Vi skal ikke kun have en ambition om at fastholde vores nuværende markedsandele, og derfor skal vi gøre os ekstra umage, for konkurrencen er blevet hårdere”, siger Troels Ranis til Berlingske Business.
Læs også: Nu åbner regeringen støtte til udvikling af grøn teknologi
Regeringen vil fremmod 2024 afsætte en samlet pulje på 175 millioner kroner til at opruste energieksporten.
- EST
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.