20.06.2018  |  Klima, miljø og energi

Dansk energieksport rummer stort potentiale, men er gået i stå

De nye EU-mål for vedvarende energi kan potentielt hente Danmark et milliardbeløb. Men det kræver, at den danske eksport bliver kickstartet.

EU besluttede i sidste uge at hæve sine ambitioner for vedvarende energi. Og således blæser vinden i Danmarks retning, da de nye EU-regler potentielt kan indtjene samfundet en formue.

Ifølge den nye plan skal 32 procent af EU’s energiforbrug dækkes af grøn energi i 2030. Hidtil har samme mål kun været på 27 procent. Organisationen Dansk Energi har vurderet, at eksporten vil stige med 2,5 milliarder kroner for hver procent EU hæver sit mål. Og derfor vil de nye ambitioner formegentlig kunne give den danske energieksport et tiltrængt løft. Det skriver Berlingske Business.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I fire år har den danske energieksport nemlig været stort set uændret, selvom både Paris-aftalen og flere virksomheder har skruet op for de grønne ambitioner.

”Den grønne dagsorden rykker på globalt plan, men vi kan se, at der er sket en afkobling mellem den danske eksport af energiteknologi og de globale investeringer i grøn energi. Det sender et signal om, at vi ikke har formået at være til stede over alt”, siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, til Berlingske Business.

Læs også: Samsung på vej mod 100 procent vedvarende energi

Ifølge Bloomberg steg de grønne investeringer på globalt plan sidste år med 2,7 procent. Men anderledes så det ud for den danske eksport, der lå fladt. Også vindmølleindustrien, der er Danmarks største kilde til eksport, oplevede tilbagegang i 2017.

”For mig er diskussion om eksport lidt underlig, for det er stadig de danske virksomheder, der har markedsandelene. De producerer bare i stigende omfang uden for Danmark. Min pointe er, at hvis ambitionen er, at eksporten skal fordobles, så skal man sørge for attraktive vilkår, så virksomhederne ikke flytter deres fabrikker ud af landet”, siger Anders Stouge til Berlingske Business.

Stadig optimisme i energibranchen
Den samlede danske eksport af energiteknologi var i 2017 på 75,1 milliarder kroner. Og hvis regeringens målsætning skal lykkes vil dette tal i 2030 være på intet mindre end 140 milliarder kroner. Alligevel er regeringen fortrøstningsfuld.

”Jeg er stadig optimistisk om at nå vores mål. Det er klart, at når Danfoss åbner en fabrik i Kina, så giver det stadig en værditilvækst til Danfoss og Danmark, men det ses ikke direkte i vareeksporten, så der er mange grunde til, at eksporten er, som den er”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Berlingske Business.

Også Anders Stouge i Dansk Energi og Troels Ranis, der er direktør i DI Energi, mener fortsat, at målet kan nås, hvis man yder en ekstra indsats.

”Det globale marked for grøn energi øges, men det er også klart, at konkurrencen er blevet større. Vi skal ikke kun have en ambition om at fastholde vores nuværende markedsandele, og derfor skal vi gøre os ekstra umage, for konkurrencen er blevet hårdere”, siger Troels Ranis til Berlingske Business.

Læs også: Nu åbner regeringen støtte til udvikling af grøn teknologi

Regeringen vil fremmod 2024 afsætte en samlet pulje på 175 millioner kroner til at opruste energieksporten.
 

- EST

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere