Dansk erhvervsliv vil kæmpe for verdens skove
Lange forsyningskæder gør det vanskeligt at vide, om ens soja, oksesteak eller læbestift er et produkt af ulovlig skovhugst. Derfor går dansk erhvervsliv sammen om at sikre gode forsyningskæder.
Flere store danske virksomheder vil til at gøre en større indsats for at bekæmpe ulovlig skovbrug.
Det er særligt de virksomheder, der opererer i lande med tropiske skove, der er udfordret på forsyningskæderne. Således er det også handel med palmeolie og andre produkter, der nu skal have bedre certificeringsordninger.
I dag er problemet med skovhugst, at skovene bliver ryddet til fordel for plantager, landbrug eller græsning. Hugsten er ofte ulovlig og har store konsekvenser for både klima, økosystem og dyreliv.
Læs også: Klimaforandringer truer morgenkaffen
Derfor skal et nyt Danida-støttet projekt forsøge at gøre op med de alenlange forsyningskæder. Projektet skal indsamle viden og udvikle værktøjer, så danske virksomheder kan lære at operere i junglen af soja, palmeolie, oksekød og kosmetik.
Projektet er udviklet af landbrugets videncenter SEGES i samarbejde med miljøorganisationen NEPCon, som er ekspert i lovlig og bæredygtig skovdrift.
Læs også: Irma fokuserer på "choice editing"
Og problemerne er til at tage og føle på, forklarer Gustaf Bock, chefrådgiver i Økonomi & Virksomhedsledelse, SEGES.
"Vi kan se, at vores målgruppe har udfordringer med at tage kædeansvar helt tilbage til skovniveau. Problemet er bare, at der slet ikke er nok certificerede produkter på markedet", siger han.
Af samme årsag møder projektet også opbakning blandt private aktører som fx Arla Foods og Toms Gruppen
"Det vil være af stor værdi at få del i den viden og de kompetencer som projektet vil levere, så vi i virksomhederne kan indarbejde den nye viden i vores forsyningskæder", siger CSR-chef hos Toms Gruppen, Lene Hjort Lorenzen, i en pressemeddelelese.
-JPN