01.02.2019 | Kommunikation
Dansk Retursystems kantine bliver svanemærket som en af de første i Danmark
Indhold fra partner Hvad er dette?
Fra i dag har Dansk Retursystems medarbejdere på Sjælland dokumentation for, at de ikke bare arbejder for et bedre miljø. De spiser også frokost i Danmarks kun femte svanemærkede kantine. For Heine Skriver, som er køkkenchef i Dansk Retursystems kantine i Hedehusene, var det oplagt at få det nordiske miljømærke. Men selvom processen lå lige til højrebenet, var der alligevel udfordringer undervejs.
Konsulent Ingrid Elmedal fra Miljømærkning Danmark overrækker beviset for en svanemærket kantine til køkkenchef Heine Skriver.
Som miljøvirksomhed med fokus på cirkulær økonomi har det længe været naturligt for Dansk Retursystem at tænke bæredygtigt. Derfor var det også naturligt at tage beslutningen om at få kantinen svanemærket, så både indkøb og arbejdsprocesser her kunne blive mere bæredygtige. Svanemærkningen er gået hånd i hånd med Dansk Retursystems CSR-certificering. Virksomheden blev CSR-certificeret i december 2018.
”Bæredygtighed og økologi ligger mig meget på sinde. Dybest set er det jo ingen grund til, at vi bruger kemikalier, der kan skade os selv og miljøet,” siger Heine Skriver, som har været køkkenchef i kantinen på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene siden 2017, og som gerne vil påvirke folk, der spiser i hans kantine, så de også får lyst til at spise mere bæredygtigt derhjemme.
For at blive svanemærket skal man igennem en omfattende certificeringsproces med dokumentation og kontrol af, at man lever op til en lang række krav. Målet er at nedbringe den samlede miljøbelastning. Det sker blandt andet ved, at en del af retterne er økologiske og vegetariske, og at man bruger svanemærkede rengøringsprodukter, mindre strøm og minimerer affald og madspild.
Det letteste var også det sværeste
Dansk Retursystem var allerede godt på vej, fordi de siden 2013 har været medlem af Netværk for Miljømærket Indkøb under Miljømærkning Danmark. Derfor var virksomheden også allerede gået over til svanemærkede rengøringsmidler alle steder, på nær i opvaskemaskinen.
”Skiftet til mere miljøvenlige rengøringsmidler har været det letteste. Omvendt viste netop det svanemærkede opvaskemiddel at være det vanskeligste at implementere, fordi det ikke er nær så krast som det gamle. Det betyder, at medarbejderne nu skal komme op med kaffekopper løbende og ikke lade dem stå, for så er det svært at få dem rene. På samme måde skal aftenholdet i produktionen også skylle deres tallerkener af, så de ikke står natten over.”
Netop fordi det skift krævede noget af alle, tog Heine Skriver rundt i virksomheden og snakkede med medarbejderne om det på deres gruppemøder.
”Det var nogle gode snakke, og jeg oplever stor opbakning til certificeringen med Svanemærket,” siger Heine Skriver og fortæller, at kantinen har planer om at dykke endnu mere ned i arbejdet med madspild i 2019.
Kantiner tæller i miljøregnskabet
Hos Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket i Danmark, er man glade for at Danmark nu har fem svanemærkede kantiner.
”Kantinerne har indtil nu primært haft fokus på, at fødevarerne er økologiske. Det er naturligvis vigtigt, men med Svanemærket ser man på hele processen. Det er derfor et stort skridt i den rigtige retning, at selve kantinedriften nu kommer med, da den tæller meget i miljøregnskabet,” fortæller Ingrid Elmedal, som er konsulent i Miljømærkning Danmark, og afslutter:
”Dansk Retursystem har spillet rigtigt godt ind på mange indkøbsområder som medlem i indkøbsnetværket. Virksomheden har længe gjort, hvad den kunne for at købe bæredygtigt ind, og nu er kantinen så også kommet med.”
Fakta om en svanemærket kantine
For at få sin kantine svanemærket skal man igennem en omfattende certificeringsproces med dokumentation og kontrol af, at den lever op til Svanens skrappe krav. Målet med certificeringen er at mindske den samlede miljøbelastning. Det sker blandt andet ved at:
- Begrænse energiforbrug og dermed også CO2-udslip
- Sortere affald og minimere madspild
- Tilbyde et udvalg af økologiske og vegetariske retter
- Sikre, at man anvender mindst 80 procent miljømærkede rengøringsmidler
- Sikre, at man anvender mindst 90 procent miljømærkede opvaske- og tekstilvaskemidler
- Uddanne kantinepersonalet, så de er oplyste og engagerede i miljøarbejdet
Klima, miljø og energi

Samarbejde om indsamling af pant
Det er godt for klima og miljø at pante, og et nyt samarbejde mellem Dansk Retursystem og City Logistic i Aarhus skal vise, om el-biler kan stå for pantindsamlingen i byen og dermed spare CO2-udledning fra transporten. City Logistic kører med el-varevogne ind i byen med varer, og i stedet for at køre tomme ud af byen tager de nu pantsække med fra byens restauranter, hoteller og kontorer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

På vej mod et CO2-neutralt pantsystem?
Selvom pantsystemet samlet set bidrager til en væsentlig CO2-reduktion, så sætter Dansk Retursystem også ambitiøse mål for reduktion af CO2-belastningen fra egen drift.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Pant-app giver dig pengene digitalt
Én app til pant på mobilen og ikke mere rod med bonner og betalingskort. Dansk Retursystem har udviklet en ny Pant-app til udbetaling af pant på landets pantstationer. På den måde slipper man helt for at have et betalingskort med, når man skal pante, og det er blevet lettere selv at bestemme, hvilken konto, pant-pengene skal ind på, hvis man panter for andre eller vil donere til velgørenhed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Populær pantstation vender tilbage til Rødovre Centrum
Den populære pantstation Drop & Go vender tilbage til Rødovre, nu som en permanent pantstation. Det bliver den 13. pantstation i Danmark og er blevet til virkelighed på baggrund af et tæt samarbejde mellem Dansk Retursystem og Rødovre Centrum.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nu kan grønne plastflasker også blive til nye
Klare og let lyseblå plastflasker med pant er længe blevet genanvendt til nye via Dansk Retursystem. Nu er det lykkes at få en del af de grønne plastflasker med i loopet, og det sparer råstoffer og udleder mindre CO2.
Indhold fra partner
Samfund

H.K.H. Kronprinsen og miljøminister Lea Wermelin åbnede ny pantfabrik
H.K.H. Kronprinsen stod for den officielle åbning af Dansk Retursystems nye fabrik i Høje Taastrup i dag. Den nye fabrik skal håndtere de stigende mængder engangsemballager med pant, som danskerne afleverer til genanvendelse. Samtidig vil nye højteknologiske maskiner sikre en mere effektiv udnyttelse af materialerne til gavn for miljø og klima.
Indhold fra partner