20.01.2023 | Klima, miljø og energi
Dansk virksomhed arbejder på cirkulære strømpebukser
Strømpevirksomheden Dear Denier fra København har gennem et såkaldt demoanlæg fundet en metode, der kan genanvende strømpebukser.
Et samarbejde med forskere og eksperter på Teknologisk Institut har gjort det muligt for Dear Denier at udvikle en teknologi, der kan genanvende kasserede strømpebukser. Foto: Darewhan Amin.
Også mindre virksomheder kan udvikle unik teknologi, der kan danne grundlag for nye forretningsområder i den grønne omstilling. Sådan lyder historien om virksomheden Dear Denier fra København, som udvikler og sælger strømpebukser.
Det teknologiske gennembrud er skabt i et demoanlæg, som Dear Denier har udviklet i samarbejde med forskere på Teknologisk Institut. Til programmet har Dear Denier også fået hjælp af SMV:Grøn, der har givet virksomheden 150.000 kroner.
Læs også: Nu stiller Svanemærket omfattende krav til tekstiler
”Op mod seks milliarder par strømpebukser kasseres hvert eneste år. De ryger i forbrændingen og skaber en masse CO2. Vores nye teknologi er et af de mest ambitiøse indsamlings- og genanvendelsesinitiativer, der er set i strømpeindustrien. Og kan vi samtidig skabe en forretning på genanvendelse, er vi på vej derhen, hvor vi gerne vil,” siger administrerende direktør Frederik Drost Lewinsky, der driver Dear Denier med sin hustru Katrine Drost Lewinsky.
Foreløbig er der tale om et lille anlæg, som kun kan forarbejde et par strømpebukser ad gangen. Men resultaterne er meget lovende, siger direktøren.
”Anlægget genanvender op mod 90 procent af materialet, og vi har opnået at skabe materiale af så høj kvalitet, at det kan bruges til produktion af sports- og badetøj og almindeligt tøj – og ikke mindst nye strømpebukser.”
Læs også: Hos Danfoss skal cirkulær økonomi være det nye sort
Udover selve teknologien arbejder Dear Denier på at opbygge et indsamlingssystem for brugte strømpebukser, og på længere sigt skal der findes aftagere til den genanvendte nylon.
”Det ultimative mål er selvfølgelig at kunne lave nye strømpebukser af brugte strømpebukser. Vi har slået os sammen med forhandlere over hele verden og stillet vores genbrugsspande til rådighed gratis,” siger Frederik Drost Lewinsky.
I Dear Denier har Katrine og Frederik Drost Lewinsky store forventninger til den nye teknologi, og de forventer at have et genanvendelsesanlæg i fuld skala i løbet af de næste tre til fem år.
- HCL
Samfund

Nyt Diversitetsbarometer viser betydelige udfordringer med ligestillingen
Tænketanken EQUALIS udgiver i dag sit første Diversitetsbarometer. Det leverer et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne på det danske arbejdsmarked - og en bredside mod selvfortællingen om ligestilling i Danmark.
Strategi & ledelse

Samlet byggebranche sætter grønnere retning for branchen med 12 anbefalinger
Hvis det skal lykkes at skabe et bæredygtigt byggeri, er det afgørende, at bygherrer, ingeniører, arkitekter, entreprenører, materialeleverandører og driftsherrer finder ud af at samarbejde på tværs. Det skal 12 anbefalinger fra hele bygge- og anlægsbranchen sikre.
Klima, miljø og energi

Massivt solcelleanlæg skal monteres på taget af Bella Center
Et solcelleanlæg på størrelse med to fodboldbaner på Bella Centers tag skal fremover dække en tredjedel af Bella Centers strømforbrug.
Klima, miljø og energi

Danmark skal lede forvandlingen af EU’s fødevaresystem
Københavns Universitet skal stå i spidsen for et nyt EU-projekt, som på tværs af europæiske lande skal mobilisere og motivere borgere til at ændre det globale fødevaresystem.
Klima, miljø og energi

Dansk friluftskæde kaster sig ud i genbrug og reparation af tøj
Med inspiration fra udlandet har Spejder Sport igangsat et tiltag, der skal gøre forretningen i stand til at gensælge og reparere friluftstøj.
Samfund

Ny undersøgelse: Danskerne ser skeptisk på genanvendt elektronik
Danskerne endnu ikke har taget genanvendt elektronik til sig, selvom der er store gevinster at hente i forhold til både klima, pengepung og tilgængelighed. Det viser en ny undersøgelse fra tech-virksomheden Refurbed.