Nu stiller Svanemærket omfattende krav til tekstiler
Flere krav til produktdesign og kemikalier, øget fokus på kvalitet og levetid samt forbud mod afbrænding af usolgte tekstiler. Det er nogle af de tiltag, der er med i Svanemærkets nye krav til tekstiler – og som skal være med til at sikre mere cirkulære tekstiler og dermed også reduceret klimabelastning.
Tekstilindustrien er en af de mest klimabelastende sektorer i verden, der både står for blandt ander biodiveristet og spredning af skadelige kemikalier.
Derfor sætter det nordiske miljømærke Svanemærket nu ind og vil gå sine egne tekstiler i sømmene.
”Svanemærkede produkter skal være blandt de miljømæssigt bedste på markedet. Derfor bliver kravene løbende strammet, og i stramningen af kravene til tekstiler har cirkulær økonomi været et centralt omdrejningspunkt”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Læs også: Kemikalie-indhold i brugte tekstiler kan hæmme genanvendelse
For at sikre, at tekstilerne fremover bliver designet til genanvendelse, så de kan indgå i en cirkulær økonomi, vil Svanemærket blandt andet stille krav til kemikaliebrug samt forbyde dekorative plast- og metaldele og afbrænding.
”Vi ved, at cirka 45 procent af CO2-udledningen kommer fra produktion og forbrug – så hvis vi kan få flere materialer til at blive længe i brug og derefter cirkulere, vil det også være med til at reducere klimabelastningen. Det er samtidig afgørende at undgå overproduktion, for den største miljøbelastning fra tekstiler stammer fra produktionen. Derfor forbyder Svanemærket nu også afbrænding eller deponi af usolgt tøj, og producenterne skal desuden informere Svanemærket om, hvad de gør med overskudsprodukterne”, siger Heidi Bugge, senior miljøekspert i Miljømærkning Danmark.
Testkrav til mikroplast
Et andet nyt krav til svanemærkede tekstiler er, at producenterne fremover skal måle, hvor meget mikroplast der afgives ved vask af syntetiske tekstiler.
Svanemærket er ifølge Ecotextile news den første mærkningsordning, der stiller testkrav til mikroplast.
Læs også: Patagonia presser deres grossister til at rykke på den grønne agenda
Med de nye krav strammer Svanemærket også både kravene til fibre og sociale forhold. Det betyder, at bomuld, der bruges i svanemærket tøj, skal være 100 procent økologisk eller recirkuleret. Syntetiske fibre skal derudover enten være genanvendte eller fremstillet af fornybare råvarer.
Produktionsstederne for svanemærkede tekstiler skal også overholde FN’s konventioner for arbejdstagerrettigheder (ILO), som blandt andet forbyder tvangsarbejde, børnearbejde og diskrimination, og som stiller krav til løn og arbejdstid.
Svanemærket tager også på kontrolbesøg hos alle produktionssteder, uanset hvor i verden de er.
- HCL