17.06.2021  |  Menneskerettigheder

Danske banker kritiseres for indirekte at støtte militæret i Myanmar

De danske banker og finansvirksomheder har aktier for millioner i virksomheder, der har forbindelse til militæret i Myanmar.

Danske banker og finansvirksomheder anslås at have aktier til en værdi af over 450 millioner kroner i selskaber, der har forbindelse til Myanmars militær, som igen leder landet efter et militærkup i februar i år. 

Det skriver Politiken. 

Læs også: Bestseller sætter produktion i Myanmar på standby ovenpå etisk dilemma

Eksemplevis har Sydinvest, Nordea, Jyske Invest og Nykredit aktier til en værdi af omkring 100 millioner kroner i Posco, der ejer to selskaber i Myanmar sammen med militæret. Posco er en sydkoreansk stålvirksomhed, som var at finde i en FN-rapport fra 2019 med navne på virksomheder, der har økonomisk forbindelse til Myanmars militær. 

”I Nykredit forventer vi, at alle de selskaber, vi investerer i, respekterer internationale aftaler, herunder menneskerettighederne. Hvis vi har et verificeret brud, så ønsker vi som udgangspunkt at indgå i dialog med selskabet for at få det til at løse problemet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så vil vi se os nødsaget til at ekskludere selskabet”, siger Søren Larsen, der er chef for ansvarlige investeringer i Nykredit.

Samme holdning finder man hos Rasmus Kristian Mogensen, der er investeringsansvarlig i Jyske Invest og hos Erik Eliasson, chef for ansvarlige investeringer i Danske Bank. De udtaler begge, at man hellere vil beholde aktierne og forsøge at påvirke selskaberne til at ændre adfærd fremfor blot at sælge dem.

Ngo’en Justice For Myanmar mener derimod, at investorer straks bør sælge alle deres aktier i selskaber, der har forbindelse til militæret.

Læs også: Militærkuppet i Myanmar understreger, at vi skal huske S’et i ESG

EU-landenes udenrigsministre blev tilbage i april enige om nye sanktioner, der blandt andet forbyder handel med militærets to holdingselskaber Myanmar Economic Corporation Limited (MEC) og Myanmar Economic Holdings Public Company Ltd (MEHL). Det fortæller Danwatch

Der er bred enighed blandt bankerne om, at man ønsker at følge sanktionerne. Flere understreger dog, at det er en kompliceret opgave at gennemskue hvilke virksomheder, der direkte eller indirekte har forbindelse til MEC og MEHL.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere