Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering
I de seneste fem år er der sket en stor stigning i C25-selskabernes frivillige skatterapportering. Selskaberne har øget deres transparens på tværs af ni parametre indenfor skatteområdet med mindst 50 %. Det viser PwC’s analyse af C25-selskabernes rapportering om skat 2024.
PwC’s analyse ‘C25 Tax Transparency’, der undersøger C25-selskabernes skattetransparens på en række parametre, konstaterer en betydelig stigning på alle områder siden 2019.
Inden for tax governance er der således sket en markant fremgang i antallet af virksomheder, der har fået godkendt en skattepolitik af bestyrelserne, og flertallet af virksomhederne har implementeret systemer til at håndtere skatterisici. Når det kommer til transfer pricing og skattelylande, giver samtlige C25-selskaber i år oplysninger på disse områder. Analysen viser også en stigning i virksomhedernes oplysninger om skatteincitamenter. Disse oplysninger offentliggøres primært i skattepolitikker, men et stigende antal selskaber inkluderer desuden oplysningerne i årsrapporten.
“Det er glædeligt at se, at stadig flere selskaber arbejder med transparensen i deres skatterapportering. Den øgede transparens på skatteområdet viser, at flere af de danske virksomheder har forpligtet sig til at skabe en større transparens i deres skatteforhold,“ udtaler Susanna Bjerrum Poulsen, partner og skatteekspert i PwC.
Analysen viser endvidere, at flere virksomheder nu følger retningslinjerne for CbC-rapportering (land-for-land-rapportering). Der er også en stigende mængde virksomheder, der offentliggør deres samlede skattebidrag (Total Tax Contribution) og beskriver de væsentligste forhold, der påvirker deres effektive skatteprocent (ETR).
Stadig flere anbefalinger og lovmæssige tiltag skubber på udviklingen
Susanna Bjerrum Poulsen ser udviklingen som et resultat af den bølge af anbefalinger og lovgivningsmæssige tiltag, der er skyllet ind over selskaberne de seneste år, og som har til formål at fremme transparens på skatteområdet:
“Internationalt har anbefalingerne fra Global Reporting Initiative (GRI), World Economic Forum, sammen med andre internationale organisationer som UN-PRI og B-Team etc. fremmet transparens i skattespørgsmål, og de fortsætter med at sætte standarder på området,” forklarer hun.
På europæiske niveau bliver implementeringen af EU-direktivet om offentlig land-for-land-rapportering (CbCR) obligatorisk for regnskabsår, der begynder den 22. juni 2024 eller senere, hvilket også har været med til at præge dagsordenen for skattetransparent.
“Danske virksomheder har en kompleks opgave i at navigere i nyere regulering på området og skal balancere deres ambition om øget transparens med den kompleksitet, som nye internationale standarder og regler medfører. Det er ikke en nem opgave, men flere og flere virksomheder lægger energi og kræfter i at udvikle og fremme frivillig skatteindberetning,” understreger Susanna Bjerrum Poulsen og fortsætter:
“Såvel lovændringer som de internationale anbefalinger kombineret med den bredere bæredygtighedsdagsorden medvirker til, at virksomhederne forbedrer deres skattemæssige rapportering. Den igangværende debat om samspillet mellem bæredygtighed og virksomhedernes skattebidrag til offentlige midler vil sandsynligvis også intensiveres, efterhånden som de øgede krav til bæredygtighedsrapportering træder i kraft.”
Om undersøgelsen
Dette er den femte gang, PwC udgiver ‘C25 Tax Transparency’. Vi har gennemgået skatteoplysninger for perioden januar 2023 til december 2023 offentliggjort af virksomhederne noteret i C25-indekset pr. 31. december 2023. Undersøgelsen er baseret på offentlige oplysninger såsom årsrapporter, skatterapporter og bæredygtigheds-/ESG-rapporter, der er offentliggjort senest den 5. april 2024.
- EHS