27.07.2018  |  Klima, miljø og energi

Danske forskere går ind i kampen mod e-affald

Elektronisk affald er en af verdens største klimasyndere. Og problemet bliver fodret af smid-væk-kulturen, hvor genanvendelse ikke svarer sig – hverken økonomisk eller miljømæssigt. Det vil danske forskere nu gøre op med.

Stationære computere, forældede telefoner, fjernsyn og andre udtjente gadgets– hvert år bliver 50 millioner tons elektronisk affald smidt til skrot. Det svarer til 5000 Eiffeltårne. Herefter bliver skraldret brændt af i fattige udviklingslande til stor skade for miljøet.

”Eksempelvis bliver dele af computere og mobiltelefoner måske brændt over store åbne bål for at udvinde de salgbare metaller, og de plastik- og metaldampe mv., der dannes, kan både være stærkt giftige og føre til langvarig forurening af miljøet”, siger Keshav Parajuly, der er Ph.D og ansat ved Livscykluscenteret på Syddansk Universitet, til altomdata.dk.

Dertil kommer produktionen af de elektroniske produkter, der kræver mange naturressourcer og metaller, men som hurtigt bliver udskiftet af forbrugeren til fordel for nyere og mere avanceret teknologi.

Men nu stikker danske forskere hovederne sammen i forsøg på at finde en klimadygtig løsning. I fællesskab vil Keshav Parajuly og de andre udvikle en model for effektiv genbrug og genanvendelse af e-skrot. Under navnet ”E-circle” vil de etablere en platform, hvor alle virksomheder og private kan få hjælp, inspiration og vejledning i, hvordan man bliver bedre til at genanvende elektroniske produkter.

Læs også: Det ved vi om Danmark og affaldet

Også e-producenter skal være en del af E-circle netværket, der er tænkt som en tovejs informationsstrøm. Her er ideen, at de skal bidrage med konstruktionstegninger og data over deres produkters materiale- og komponentsammensætning, således at de genbrugsfirmaer, der er ansvarlig for kasserede e-produkter, kan få en større indsigt.

”Dermed kan firmaerne danne sig et skøn over, hvilke dele i et produkt, der har økonomisk værdi, og hvordan de bedst skiller produktet ad og udvinder de genanvendelige dele og materialer”, forklarer Keshav Parajuly til altomdata.dk.

Billigere at smide væk
Men den cirkulære økonomi står over for et kæmpe problem, for lige nu går de økonomiske og miljømæssige interesser ikke hånd i hånd.

Tager man eksempelvis mobiltelefonen, så ligger den gennemsnitlige levetid på 18 måneder, før den bliver udskiftet. Det er nemlig ofte billigere at smide væk end at få repareret på et serviceværksted. Og det er en tendens, der afspejler sig i forbrugskulturen af alle elektroniske apparater.

Læs også: Har affald en fremtid?

Samtidig bliver kun 11 procent af de fremstillede telefoner genbrugt. Det skyldes, at de økonomiske og miljømæssige omkostninger ved at genanvende tit er højere sammenlignet med forbrænding.
E-circle-platformen håber at kunne gøre op med dette og skabe en større informationsudvikling.

”Måske kan platformen ligefrem give politikerne inspiration til at lave en tidsvarende lovgivning, ligesom den almindelige forbruger her kan hente sig gode råd om e-affald”, siger Keshav Parajuly.

Og lykkes det, vil det have en mærkbar og nødvendig effekt på klimaet.
 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere