Danske forskere går ind i kampen mod e-affald

Elektronisk affald er en af verdens største klimasyndere. Og problemet bliver fodret af smid-væk-kulturen, hvor genanvendelse ikke svarer sig – hverken økonomisk eller miljømæssigt. Det vil danske forskere nu gøre op med.

Ifølge de amerikanske miljømyndigheder bliver over 130 millioner apparater smidt på lossepladsen alene i USA, og herunder bliver eksempelvis kun 11 procent af mobiltelefonerne genbrugt. Danske forskere er derfor begyndt på et projekt, der skal gøre genanvendelse af elektroniske produkter mere fordelagtig. Arkivfoto..

27.07.2018

CSR.dk

Stationære computere, forældede telefoner, fjernsyn og andre udtjente gadgets– hvert år bliver 50 millioner tons elektronisk affald smidt til skrot. Det svarer til 5000 Eiffeltårne. Herefter bliver skraldret brændt af i fattige udviklingslande til stor skade for miljøet.

”Eksempelvis bliver dele af computere og mobiltelefoner måske brændt over store åbne bål for at udvinde de salgbare metaller, og de plastik- og metaldampe mv., der dannes, kan både være stærkt giftige og føre til langvarig forurening af miljøet”, siger Keshav Parajuly, der er Ph.D og ansat ved Livscykluscenteret på Syddansk Universitet, til altomdata.dk.

Dertil kommer produktionen af de elektroniske produkter, der kræver mange naturressourcer og metaller, men som hurtigt bliver udskiftet af forbrugeren til fordel for nyere og mere avanceret teknologi.

Men nu stikker danske forskere hovederne sammen i forsøg på at finde en klimadygtig løsning. I fællesskab vil Keshav Parajuly og de andre udvikle en model for effektiv genbrug og genanvendelse af e-skrot. Under navnet ”E-circle” vil de etablere en platform, hvor alle virksomheder og private kan få hjælp, inspiration og vejledning i, hvordan man bliver bedre til at genanvende elektroniske produkter.

Læs også: Det ved vi om Danmark og affaldet

Også e-producenter skal være en del af E-circle netværket, der er tænkt som en tovejs informationsstrøm. Her er ideen, at de skal bidrage med konstruktionstegninger og data over deres produkters materiale- og komponentsammensætning, således at de genbrugsfirmaer, der er ansvarlig for kasserede e-produkter, kan få en større indsigt.

”Dermed kan firmaerne danne sig et skøn over, hvilke dele i et produkt, der har økonomisk værdi, og hvordan de bedst skiller produktet ad og udvinder de genanvendelige dele og materialer”, forklarer Keshav Parajuly til altomdata.dk.

Billigere at smide væk
Men den cirkulære økonomi står over for et kæmpe problem, for lige nu går de økonomiske og miljømæssige interesser ikke hånd i hånd.

Tager man eksempelvis mobiltelefonen, så ligger den gennemsnitlige levetid på 18 måneder, før den bliver udskiftet. Det er nemlig ofte billigere at smide væk end at få repareret på et serviceværksted. Og det er en tendens, der afspejler sig i forbrugskulturen af alle elektroniske apparater.

Læs også: Har affald en fremtid?

Samtidig bliver kun 11 procent af de fremstillede telefoner genbrugt. Det skyldes, at de økonomiske og miljømæssige omkostninger ved at genanvende tit er højere sammenlignet med forbrænding.
E-circle-platformen håber at kunne gøre op med dette og skabe en større informationsudvikling.

”Måske kan platformen ligefrem give politikerne inspiration til at lave en tidsvarende lovgivning, ligesom den almindelige forbruger her kan hente sig gode råd om e-affald”, siger Keshav Parajuly.

Og lykkes det, vil det have en mærkbar og nødvendig effekt på klimaet.
 

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams