Danske forskere går ind i kampen mod e-affald

Elektronisk affald er en af verdens største klimasyndere. Og problemet bliver fodret af smid-væk-kulturen, hvor genanvendelse ikke svarer sig – hverken økonomisk eller miljømæssigt. Det vil danske forskere nu gøre op med.

Ifølge de amerikanske miljømyndigheder bliver over 130 millioner apparater smidt på lossepladsen alene i USA, og herunder bliver eksempelvis kun 11 procent af mobiltelefonerne genbrugt. Danske forskere er derfor begyndt på et projekt, der skal gøre genanvendelse af elektroniske produkter mere fordelagtig. Arkivfoto..

27.07.2018

CSR.dk

Stationære computere, forældede telefoner, fjernsyn og andre udtjente gadgets– hvert år bliver 50 millioner tons elektronisk affald smidt til skrot. Det svarer til 5000 Eiffeltårne. Herefter bliver skraldret brændt af i fattige udviklingslande til stor skade for miljøet.

”Eksempelvis bliver dele af computere og mobiltelefoner måske brændt over store åbne bål for at udvinde de salgbare metaller, og de plastik- og metaldampe mv., der dannes, kan både være stærkt giftige og føre til langvarig forurening af miljøet”, siger Keshav Parajuly, der er Ph.D og ansat ved Livscykluscenteret på Syddansk Universitet, til altomdata.dk.

Dertil kommer produktionen af de elektroniske produkter, der kræver mange naturressourcer og metaller, men som hurtigt bliver udskiftet af forbrugeren til fordel for nyere og mere avanceret teknologi.

Men nu stikker danske forskere hovederne sammen i forsøg på at finde en klimadygtig løsning. I fællesskab vil Keshav Parajuly og de andre udvikle en model for effektiv genbrug og genanvendelse af e-skrot. Under navnet ”E-circle” vil de etablere en platform, hvor alle virksomheder og private kan få hjælp, inspiration og vejledning i, hvordan man bliver bedre til at genanvende elektroniske produkter.

Læs også: Det ved vi om Danmark og affaldet

Også e-producenter skal være en del af E-circle netværket, der er tænkt som en tovejs informationsstrøm. Her er ideen, at de skal bidrage med konstruktionstegninger og data over deres produkters materiale- og komponentsammensætning, således at de genbrugsfirmaer, der er ansvarlig for kasserede e-produkter, kan få en større indsigt.

”Dermed kan firmaerne danne sig et skøn over, hvilke dele i et produkt, der har økonomisk værdi, og hvordan de bedst skiller produktet ad og udvinder de genanvendelige dele og materialer”, forklarer Keshav Parajuly til altomdata.dk.

Billigere at smide væk
Men den cirkulære økonomi står over for et kæmpe problem, for lige nu går de økonomiske og miljømæssige interesser ikke hånd i hånd.

Tager man eksempelvis mobiltelefonen, så ligger den gennemsnitlige levetid på 18 måneder, før den bliver udskiftet. Det er nemlig ofte billigere at smide væk end at få repareret på et serviceværksted. Og det er en tendens, der afspejler sig i forbrugskulturen af alle elektroniske apparater.

Læs også: Har affald en fremtid?

Samtidig bliver kun 11 procent af de fremstillede telefoner genbrugt. Det skyldes, at de økonomiske og miljømæssige omkostninger ved at genanvende tit er højere sammenlignet med forbrænding.
E-circle-platformen håber at kunne gøre op med dette og skabe en større informationsudvikling.

”Måske kan platformen ligefrem give politikerne inspiration til at lave en tidsvarende lovgivning, ligesom den almindelige forbruger her kan hente sig gode råd om e-affald”, siger Keshav Parajuly.

Og lykkes det, vil det have en mærkbar og nødvendig effekt på klimaet.
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle