To danske vaniljeaktører går alternative veje mod børnearbejde, dyb gæld og tyveri

De seneste år er prisen på vanilje mangedoblet. Men det er langt fra kun forbrugerne, der betaler prisen for den lækre smag af vaniljeis. I 2016 afslørede Danwatch kritisable forhold i vaniljeindustrien. To vaniljeaktører har taget kampen op.

To aktører på vaniljemarkedet går alternative veje for at sikre ordentlige forhold i leverandørkæden bag krydderiet, der nu har en dyrere kilopris end sølv. I 2016 afslørede Danwatch udbredt brug af børnearbejde, dybe gældskontrakter og organiseret tyveri af vanilje fra markerne i Madagaskar. DIEH har talt med Hansens Flødeis og Wiik & Co for at finde ud af, hvordan de helt ud på vaniljemarkerne arbejder aktivt for at undgå, at krydderiet i danskernes foretrukne is er stjålet, og at det krydderi, vi køber i supermarkedet til jul, ikke bidrager til at gældssætte vaniljebønderne.

Hansens Flødeis har investeret i jord og dyrker vaniljen i et kooperativ i Uganda for at sikre, det værdifulde krydderi er af højeste kvalitet. På den måde undgår den familiedrevne isproducent at bidrage til beskidte forretninger.

Wiik & Co sikrer i stedet fuld kontrol af vaniljen via tillidsbaserede netværk og et reduceret antal leverandører. Her undgår nordens største distributør af vanilje, via direkte aflønning af deres vaniljesamlere, at betale overpriser og bidrage til de såkaldte vaniljekontrakter, som Danwatch i 2016 beskrev som almindelig praksis i vaniljeindustrien.

Kampen for fair vanilje i supermarkederne

For at undgå at købe stjålet vanilje eller vanilje høstet af børn, der ikke kommer i skole, har Wiik & Co, der distribuerer til Salling Group, Rema 1000 og Dagrofa, valgt at handle hos færre småbønder. Men det væsentligste tiltag har været at tage kontrol med selve opkøbet. Derfor købes den friskhøstede vanilje direkte hos bønderne og ikke via mellemmænd. På den måde er det nemmere at spore vaniljen, fortæller Rasmus Wiik fra Wiik & Co og uddyber:

»Vi kunne rigtig godt lide den romantiske tilgang. Kunne en bonde lave to kilo vanilje, så var det muligt for ham at skabe sin egen forretning. Men når vores kunder spørger efter mere sporing, så må vi arbejde i den retning, og kan ikke have så mange små leverandører. For os har konsekvensen været, at vi nu kun arbejder sammen med omkring 50 vaniljebønder mod de 3000 bønder, vi tidligere arbejdede med«.

Wiik & Co har i kampen for fair vanilje nedsat antallet af samarbejdspartnere for at skabe mere gennemsigtighed i værdikæden. Den styrkede kontrol over leverandørerne har betydet, at det er nemmere at undgå at købe stjålet vanilje, som er et af de største problemer i forbindelse med det sorte sølv.

Det er blandt andet eksplosionen i priserne på vanilje, der er skyld i stigningen af illegale handler med det populære krydderi. Tyveri er et enormt problem for vaniljebønderne, og politiet griber ikke ind, forklarer Rasmus Wiik, mens han uddyber omfanget af problemet: 

»Stjålet vanilje er et kæmpe problem. Vi kan se, at de sidste tre til fire måneder inden høsten, der er bønderne ude at beskytte deres marker hele tiden. De stjæler fra hinanden konstant. Vaniljebønderne siger, at tilliden er helt i bund. Skal nogen til et bryllup, så stjæler bønderne fra naboplantagen vaniljen så længe«.

Vaniljeisens forbandelse blev til et spørgsmål om nærhed

Hansens Flødeis har også mødt de mange problemer i forbindelse med vanilje, som er den mest populære issmag blandt danskerne. Derfor har ismagerne af fjerde generation købt deres egen mark i Uganda, og i december 2018 blev den første vanilje sået.

På den måde ved brødrene Anders og Rasmus Eibye fra Hansens Flødeis, at vaniljen lever op til den høje standard, de har til deres produkter, og de sikrer samtidig fuld kontrol over forholdene på vaniljemarkerne.

»Vi har formuleret et lille dogme, som handler om vores nære familie. Vi skal kunne følge vores råvarer fra jord til bord. Det er vores filosofi om, hvordan vi helst vil arbejde. Om det så er ribs, vanilje, jordbær, mælk eller kaffe, så vil vi gerne have, alle produkterne tager udgangspunkt i den samme holdning til tingene. Vi vil gerne kende vores underleverandører og vide, hvordan de gør sig umage, og hvordan de arbejder med bæredygtighed og arbejdsforhold«, forklarer Anders Eibye og uddyber:

»Det er bare ikke optimalt at købe vanilje, som er dyrere end sølv, når man ved, det er høstet to måneder for tidligt og derfor ikke har lige så meget vaniljesmag i sig. Vi vil vide, hvor meget vi kan få. Vi vil vide, om kvaliteten er høj, hvor meget vi kan få, og vi vil selvfølgelig vide, at dem, der er med i processen, har ordentlige forhold«.

Lokalsamfund i vækst

Begge distributører er enige om, at det øgede fokus på vaniljeproduktionen gavner lokalmiljøerne. Wiik & Co har et stort netværk i Madagaskar og Mauritius, og det netværk støtter også lokale skoler, foreninger og sportsaktiviteter. At være velanset i lokalmiljøet er muligvis det vigtigste for hele foretagendet, forklarer Rasmus Wiik.

Hansens Flødeis håber, at de med deres vaniljeproduktion kan sikre lokale arbejdspladser og samtidig arbejde for, at deres specifikke viden om vaniljeproduktion bliver spredt til flere bønder.

»Jeg håber, det bliver en sidegevinst, at der kommer enormt mange lokale ind over, som medarbejdere i projektet. Vaniljearbejdet er tungt tidsmæssigt og arbejdsmæssigt, og på den måde har vi mange medarbejdere, som forhåbentligt får noget med sig i forhold til, hvordan de også kan dyrke jorden. Jeg håber, vi på den her måde kan bidrage til, at vores viden kommer videre. Det kunne være ganske skønt«, tilføjer Anders Eibye, inden han afsluttende fortæller om, hvordan forholdene er i vaniljeproduktionen nu:

»Det fungerer sådan lige nu, når man ikke har en plantage, så kører man rundt på sin knallert eller motorcykel og laver aftaler med småbønderne. Det er jo super fint i et marked, hvor der er masser af vanilje tilgængeligt, og hvor tyveri ikke er en konstant overhængende fare. Men i det marked vi har nu, der er det måske kun 50 bønder ud af 200, der har vanilje, når det skal samles ind. De andre har fået stjålet deres vanilje eller ikke overholdt aftalen. Hele fundamentet for vaniljen er overophedet«, forklarer Anders Eibye fra Hansens Flødeis.

Læs mere om Danwatch’ afsløringer neden for:

Supermarkeder risikerer stadig at sælge stjålen vanilje

Du risikerer at købe stjålen vanilje dyrket af børnearbejdere

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens fødevarer

Hvordan verden håndterer fødevarer er afgørende. 10 milliarder mennesker skal i 2050 have noget at spise – hvad skal det være, og hvordan kan det produceres bæredygtigt? 

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’

29.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Due diligence: Selv en lille virksomhed kan gøre en stor forskel

19.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Hvem skal vinde prisen som Verdens Bedste Indkøber 2023?

13.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien

21.06.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

De største danske sojaaktører øger ambitionerne for klodens skove og naturområder