10.06.2022 | Klima, miljø og energi
Danske virksomheder i indkøbernetværk sætter rekord
Indhold fra partner Hvad er dette?
Ny indrapportering fra 13 store danske virksomheder i Netværk for Miljømærket indkøb viser, at netværket har opnået det hidtil største beløb af miljømærkede indkøb. Særligt kantiner, møbler og rengøring er i positiv vækst.
Netværk for Miljømærket indkøb er et netværk af store, private virksomheder, der har fokus på ansvarlige indkøb. Medlemmerne tæller bl.a. Nykredit, Rambøll, IF Forsikring og Dansk Retursystem, der hvert år bruger deres indkøbskraft til at drive markedet i en grønnere retning ved aktivt at efterspørge produkter og serviceydelser, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten.
Virksomhederne indrapporterer en gang om året deres miljømærkede indkøb på 10 områder. Den netop afsluttede afrapportering for indkøb i 2021 viser, at netværket har sat rekord i indkøbet af miljømærkede varer.
”Medlemmerne i netværket har indrapporteret det hidtil største beløb, hvilket er meget positivt. Den samlede andel af miljømærkede indkøb udgør 34 %, hvilket i sig selv er en flot andel, men vi forventer også, at andelen vil stige yderligere i løbet af de kommende år. For vi har at gøre med virksomheder, der går i front, når det handler om at sætte handling bag ordene og prioritere ansvarlige indkøb,” siger Ingrid Elmedal, seniorkonsulent for marked og indkøb hos Miljømærkning Danmark.
Årets højdespringer er kantiner
Netværket har i løbet af 2021 haft særligt fokus på kantiner, møbler og rengøring. Rengøringsservice er det største indkøbsområde, og den miljømærkede andel nåede i 2021 op på hele 45 %. Men kantiner begynder også at følge trop.
”Kantiner er årets højdespringer, idet den miljømærkede andel er vokset fra 6 % til 33 % på blot et år. Det har bl.a. resulteret i, at tre Meyers-Kantiner hos Rambøll sidste år blev certificeret med Svanemærket. Min vurdering er, at udviklingen fortsætter, og jeg håber, at vi kommer til at se samme udvikling inden for hoteller og konferencer. Her har Svanemærket netop skærpet kravene, hvilket bl.a. kræver øget indsats for at reducere sit forbrug af ressourcer og optimere driften for dermed sænke sit miljø- og klimaaftryk – så det er oplagt, at netværket kan være med til at efterspørge øget udbud af miljømærkede hoteller, ligesom en lang række af landets kommuner også har gjort,” siger Ingrid Elmedal.
Stort potentiale på møbler og tekstiler
Møbler er også et af de områder, som netværket har haft fokus på de seneste år, hvilket har resulteret i en flot fremgang. Da netværkede startede, var der kun indrapporteret 1 % miljømærkede indkøb af møbler, og i seneste rapport var tallet steget til 23 %.
”I Nykredit inddrager vi systematisk miljø-, energi- og klimaaspekter i indkøb af varer og tjenesteydelser, da vi gerne vil have orden i eget hus – og her har vi stor værdi af indkøbernetværket. Og der er ingen tvivl om, at det har en effekt, når flere parter bruger deres indkøbsmuskel til at påvirke markedet. Det kan vi fx se på udbuddet af kontormøbler, hvor efterspørgslen fra både indkøbernetværket og mange kommuner har ført til et væsentligt større udvalg på bare få år”, siger Andrea Dahle, Senior Contract Manager hos Nykredit.
Men det er ikke kun møbler, netværket håber vinder frem. Også tekstiler er et område med stort potentiale. Det mærker man bl.a. hos Coop:
”Hos Coop vægter vi miljø og klima højt i vores indkøb, og det gælder også tekstiler til eksempelvis medarbejderbeklædning, som er en af vores store indkøbsposter. Vi har mange medarbejdere i butikker, der får udleveret uniformer, og jeg håber, at vi via netværket kan være med til at skubbe til markedet, så der kommer flere miljømærkede tekstiler at vælge imellem,” siger Anne Kirstine Thorgaard, Head of Procurement fra Coop.
Kort om Netværk for Miljømærket indkøb
Netværk for Miljømærket indkøb er et netværk af private virksomheder, der ønsker fokus på ansvarlige indkøb, og som sætter handling bag ordene. Netværkets arbejde bidrager direkte til opfyldelse af FN’s verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion.
Netværkets medlemmer består af: IF Forsikring, Rambøll, Nykredit, Dansk Retursystem, Lyreco, ALLIANCE+, Matas, Arbejdernes Landsbank, Anders Andersens Rengøring, Coop, ISS, Ørsted og IDA.
Læs mere om Netværk for Miljømærket indkøb
Klima, miljø og energi

Fem Meyers kantiner certificeret med Svanemærket
I sommeren 2022 er fem Meyers kantiner blevet certificeret med Svanemærket, og Meyers er dermed den danske kantineoperatør, der har opnået flest certificeringer med Nordens officielle miljømærke.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Svanemærket strammer kravene til spisesteder
Svanemærket har netop lanceret skærpede krav til restauranter, kantiner, storkøkkener og dagskonferencesteder. Kravene skærpes løbende, for at svanemærkede spisesteder ligger i front på miljø og klima. Og nu skal spisestederne leve op til endnu skrappere
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Klare ambitioner for svanemærkede hoteller
Svanemærkede hoteller og andre overnatningssteder skal allerede i dag opfylde omfattende krav for at reducere deres miljø- og klimabelastning, og med skærpede krav hæves ambitionsniveauet nu yderligere.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Skærpede krav til svanemærkede investeringsfonde
I dag lancerer Svanemærket nye kriterier for fonde og investeringsprodukter. Første generation af kriterierne blev lanceret i 2017, og den samlede værdi af svanemærkede investeringsprodukter udgør i dag 32 mia. EUR.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stor CO2-besparelse ved valg af svanemærket tekstilservice
Der er minimum 27 % CO2 at spare ved at vælge en svanemærket tekstilservice til vask af arbejdstøj. Det viser en ny analyse foretaget for Nordisk Miljømærkning.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Skærpede krav til svanemærket nybyggeri er i høring – og vil gøre det muligt at certificere kontorbyggeri
Svanemærket har netop sendt skærpede krav til nybyggeri i høring. I forslaget er der især strammet på de krav, der kan være med til at reducere klimabelastningen og fremme den cirkulære økonomi. Og som noget nyt omfatter kriterierne nu også kontorbyggeri.
Indhold fra partner