Danske virksomheder mangler fokus på indtjening i miljøarbejde

De fleste danske virksomheder ser udelukkende miljøledelse som et middel til at reducere udgifter og mindske klimabelastningen, mens de glemmer indtjeningsmulighederne, viser en ny undersøgelse.

Strategisk miljøledelse rummer gode indtjeningsmuligheder, men det fokuserer danske virksomheder alt for lidt på, viser undersøgelse. Foto: flickr/Moyan Brenn.

28.11.2016

CSR.dk

Miljøledelse handler ikke kun om at begrænse udgifterne, det kan også give flere penge i kassen, hvis man som virksomhed udnytter mulighederne optimalt. Det er der imidlertid alt for få danske selskaber, der gør. Det er konklusionen i en undersøgelse foretaget af Aalborg Universitet i samarbejde med Dansk Standard og Miljøstyrelsen.

Læs også: Nye standarder for miljøledelse på vej

Næsten 300 virksomheder har deltaget i undersøgelsen, som viser, at langt størstedelen af de danske virksomheder, der arbejder med miljøledelse, har fokus på at reducere udgifter, frem for at se miljøledelse som noget, der kan være med til at øge deres indtægter.

”Det er overraskende, at der er så få organisationer, der arbejder strategisk med miljøledelse. Fokus er på røg, støj og møg, som det altid har været. Virksomhederne ser ud til at hænge fast i en traditionel tilgang til miljøledelse og gøre som de plejer. De har slet ikke fået øjnene op for den værdi, det kan give at ændre fokus fra produktion, proces og forbrug til fokus på design og produktudvikling”, siger lektor på Aalborg Universitet, Mette Mosgaard.

Hun peger på muligheden for at tage eksempelvis ecodesign- og livscyklus-tankegangen med ind i produktudviklingen og den strategiske planlægning, sådan som bl.a. miljøledelsestandarden ISO 14001 lægger op til.

Nye, cirkulære veje
Når det ikke sker i højere grad end det er tilfældet, så skyldes det ifølge Mette Mosgaard at det halter med forståelsen af miljøarbejde i virksomhederne. Undersøgelsen viser således, at de mindre muligheder efterhånden er udtømt og at man i erhvervslivet derfor skal til gå andre veje, hvis de ønsker at rykke sig miljømæssigt.

”Det er interessant, at man ikke har skiftet strategi fra ’at spare’ til ’at tjene’, når nu der ikke er flere lavthængende frugter i form af besparelser. Men vi kan bare konstatere, at virksomhederne ikke har rykket sig særligt meget i deres miljøarbejde de sidste 15 år”, siger hun.

Om miljøledelsesstandarden ISO 14001

ISO 14001 bruges i dag af virksomheder og organisationer i alle størrelser og inden for alle brancher og sektorer som et ledelsesværktøj til at håndtere miljøpåvirkninger, reducere ressourceforbruget og give ledelsen overblik over virksomhedens miljøperformance.

En ny version af standarden udkom sidste år, og den byder på mange væsentlige ændringer, som bl.a. øget fokus på ledelsens rolle og flere krav til miljøkommunikation. Samtidigt lægger den nye ISO 14001:2015 op til, at man skal tænke mere produktorienteret.

Læs mere hos ISO og hos Dansk Standard, der tilbyder rådgivning og kurser på området, og blandt andet er med til at sikre dansk indflydelse på det europæiske og internationale standardiseringsarbejde for miljøledelse. 

Som et konkret eksempel på et område, hvor virksomhederne med fordel kan sætte ind, peger undersøgelsen på, at særligt virksomheder, der arbejder med cirkulær økonomi, oplever økonomiske fordele ved at arbejde med miljøledelse.

Læs også: Ny undersøgelse: medarbejdere siger op på grund af dårlig ledelse

Derudover viser undersøgelsen også, at miljø blevet vigtigere for halvdelen af virksomhederne i løbet af de sidste fem år, og næsten 80 procent mener, at miljøledelse er en del af virksomhedens kultur. Endelig har et lille mindretal af virksomhederne grebet miljøledelse strategisk an, og på baggrund af interviews med disse frontløbere er forskerne nået frem til nogle eksempler, som andre virksomheder har mulighed for at lære af.

Undersøgelsen vil blive offentliggjort inden jul.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V