10.11.2022 | Samfund
Danske virksomheder på COP27 ”Taletiden er forbi, nu skal vi se handling”
Danfoss og FLSmidth vil smide hockeystaven ud ad vinduet. Derfor tager de til COP27, så verden kan blive introduceret til og begynde at implementere de eksisterende grønne teknologier – og hellere at det bliver i dag end i morgen, lyder det.
Teknologierne eksisterer for, at temperaturmålet fra COP21 i Paris kan nås. Men det kræver politisk handling, lyder det fra danske virksomheder på COP27. Foto: 123RF
Danske virksomheder har mere at gøre på dette års COP27, end de tidligere har haft. For selvom coppen er lille i politisk skala, har egypterne, der er værter for COP27 i Sharm El-Sheikh, annonceret, at i år gælder det om at gå fra forhandling til handling – udvikling til implementering.
Og netop her kommer danske industrivirksomheder ind i billedet.
“Der er et stort fokus på, hvad man konkret kan gøre her og nu. Derfor mener vi, at vi har en langt større aktie end tidligere. Og derfor er det stadig en stor cop for os, fordi de teknologier vi skal bruge, de er langt henad vejen allerede til stede,” siger Rasmus Abildgaard Kristensen, public affairs-direktør i Danfoss, til Børsen.
Dermed er de rekordmange danske virksomheder på besøg i Egypten klar til at gøre op med den tidligere S-regerings hockeystav-tankegang: At den grønne omstilling skal sikres gennem massive investeringer i teknologi og implementering kort før fristen for klimamålene i stedet for løbende investeringer.
“For os i Topsoe er det særligt vigtigt at deltage i coppen i år, da klimaforandringer er trængt i baggrunden af energikrise, fødevarekrise og inflation. Vi drager til Egypten med det formål at holde Paris-aftalen i live. Løsningerne er der, men vi mangler politisk handling og hastighed,” lyder det fra Therese Bording Hermann, der er chef for public affairs i den danske energivirksomhed Topsoe.
Læs også: FN: Tillid mellem det globale nord og syd er afgørende for COP27’s succes
I FLSmidth vil man på COP27 sprede budskabet om sin teknologi, der kan hjælpe lande med at gøre reducere CO2-udledningen fra cement- og mineproduktion med 30 til 40 procent, mens Danfoss vil mulighederne for energieffektivisering.
For selvom teknologierne er udviklet, er det ikke givet, at den grønne omstilling bliver en succes, hvis ikke erhvervslivet føler sig sikre på deres investeringers fremtid. Derfor er det afgørende, at verdens regeringer stimulerer efterspørgslen gennem grøn regulering og krav.
”Cement- og minevirksomheder kommer ikke til at investere i de grønne løsninger af sig selv. De skal se, at der er en efterspørgsel efter disse produkter. Derfor er det vigtigt, at det stimuleres af regeringer og andre aktører,” siger Wouter de Groot, som er bæredygtighedsdirektør i FLSmidth.
”Det kræver handling nu – ikke handling om 10-20 år,” supplerer Rasmus Abildgaard Kristensen.
- KCP
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.