FN: Tillid mellem det globale nord og syd er afgørende for COP27’s succes

Med både krig, energikrise og økonomisk tumult som bagtæppe er COP27 skudt i gang i Egypten. Aller vigtigst bliver det at genopbygge tillid mellem det globale nord og syd. Ellers bliver konsekvenserne katastrofale, advarer FN's generalsekretær, Antonio Guterres.

”Vi kan ikke undgå en katastrofisk situation, hvis ikke i- og ulande er i stand til at nå en historisk aftale,” siger Antonio Guterres. Foto: 123RF.

07.11.2022

CSR.dk

Hvis ikke verdens udviklede lande formår at indgå en klimapagt med nye vækstøkonomier på COP27, som netop er skudt i gang i Sharm el-Sheikh, Egypten, er vi ”dømt til undergang”.

Så dramatisk en advarsel lyder fra FN's generalsekretær, Antonio Guterres, i forbindelse med opstarten på klimakonferencen i går.

”Som vi nærmer os naturens vendepunkter, haster det mere, vi må øge ambitionsniveauet såvel som genopbygge tillid til hinanden. Primært mellem nord og syd,” siger han ifølge The Guardian.  

Med de ord har Antonio Guterres samtidig defineret en af COP27’s centrale konfliktpunkter: klimauligheden. For mens de rige lande klart udleder flest drivhusgasser, så er det i verdens fattige lande, at de største konsekvenser mærkes.

Eksempelvis er de enorme vandmasser, der har oversvømmet en tredjedel af Pakistan, endnu ikke sivet bort endnu. Og derfor bliver ’loss and damage’ – eller tab og skader på dansk – uundgåeligt et hovedtema i år, vurderer COP-ekspert og programchef for EU i tænketanken Concito Jens Mattias Clausen.

Læs også: Klimarapporter i opråb: Kalder på handling på den korte bane

”Klimatopmødet finder sted tæt på en del lande, som jo bliver ramt uforholdsmæssigt hårdt af klimaforandringerne. Derfor er der selvfølgelig også stor fokus på de emner, der betyder meget for de fattigste og mest sårbare lande,” siger han til DR.

Den forsinkede bistand

For ti år siden blev ilandene på klimatopmødet COP15 enige om årligt at levere 100 milliarder dollar, 752 milliarder kroner, i klimabistand til verdens fattige lande, der skulle leveres mellem 2020 og 2025. I 2020 var det dog kun omkring 80 milliarder dollar, som blev tildelt.

Og rige landes hidtige løftebrud er blevet skår i glæden, der forbitrer forholdet mellem det globale nord og syd. Et forhold der blev gjort værre af, at EU og USA har været imod klimaerstatninger, så emnet aldrig rigtig er kommet på dagsordenen til det globale syds frustration.

”Nu ser både EU og USA dog ud til at være vendt på en tallerken og siger, at vi bliver nødt til at finde et sted, hvor vi kan diskutere det her,” siger Jens Mattias Clausen.

Hvad er COP27?

COP27 er navnet på FN’s 27. klimakonference. Formålet med konferencen er at få medlemslandene til at mødes for at diskutere, hvad de kan gøre ved den globale klimakrise. Konferencen er en årlig begivenhed, der har fundet sted siden 1995. I 2020 blev konferencen aflyst på grund af coronapandemien.

Kilde: DR

Læs også: FN-chef beder Elon Musk om at sikre menneskerettigheder på Twitter

Det er netop denne genetablering af dialog og tillid, der er afgørende for klodens fremtid, påpeger Antonio Guterres:

”Vi kan ikke undgå en katastrofisk situation, hvis ikke i- og ulande er i stand til at nå en historisk aftale,” siger han.

Det er 2030-målene der tæller

Da COP26 sidste år blev afholdt i Glasgow stod det klart, at verdens daværende nationale klimamål ikke var tilstrækkelige, hvis Paris-aftalens mål om kun 1,5 grader temperaturstigning i 2100 skulle leve videre. Inden dette års COP-konference skulle partnerne så have præsenteret nye målsætninger.

”Indtil videre er det kun 24 lande, der efter min seneste optælling har lagt nye eller opdaterede nationale klimaplaner på bordet. Så der er i den grad behov for at rykke,” fortæller Jens Mattias Clausen.

Læs også: Netto hjælper med at gøre Danmarks energiforsyning stabil

Egypterne selv, der afholder COP27, håber et politisk vendepunkt, og landene bevæger sig videre fra forhandlinger og planlægning til implementering.

”Vi får meget travlt de næste otte år. Det er 2030-målene, der i høj grad definerer, hvorvidt det kan lade sig gøre eller ej,” afslutter Jens Mattias Clausen.

- KCP

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V