04.11.2022 | Strategi & ledelse
Netto hjælper med at gøre Danmarks energiforsyning stabil
Som første dagligvarekæde i verden stiller Salling Group nu flere hundrede butikker til rådighed som energilager, der kan hjælpe med at holde energiforsyningen stabil. Andre store aktører forventes at følge trop inden længe.
Danmark har en relativt høj anvendelse og udbygning af vedvarende energi, og hidtil har energisystemet kunnet håndtere udsving i produktionen, ved bl.a. at lade de ’gamle’ kraftværker producere, når efterspørgslen overstiger produktionen. Men hvis den ambitiøse udbygning af vedvarende energi skal fortsætte er det nødvendigt at finde nye metoder til at tilpasse forbruget til den svingende produktion fra vindmøller og solceller.
Det kræver nye måder at lagre energi, og der er udviklingsprojekter i gang med test af lagring i f.eks. sten, afløbsrens, undergrunden. Men også i bygninger - i form af et projekt drevet af Andel og IBM under navnet Flex Platformen, som Salling Group nu kobler 500 Netto-butikker på.
”I Salling Group optimerer vi løbende vores energiforbrug og har – også længe inden energikrisen lagde ekstra pres på - igangsat en række energibesparende indsatser. Flex Platformen er en af dem,” fortæller Martin Brix Kortegaard, der er Energy Manager i Salling Group, i en pressemeddelelse.
Når det er sket, vil Nettos butikker være med til at udgøre et alternativ til at trække energi fra et af de traditionelle kraftværker, som bruger enten biomasse, som der er og bliver stor efterspørgsel på til andre formål, eller kul, som skal udfases helt, til at levere energi, når vindmøllerne står stille. Til gengæld modtager de betaling for at stå stand-by, som et kraftværk gør det i dag. Yderligere får de betaling, hvis deres fleksibilitet rent faktisk bliver aktiveret i takt med, at Danmark har brug for det.
Metoden bag Flex Platformen er, at erhvervsbygninger typisk har elektriske anlæg som ventilation, varme, køl, frys etc., hvor omkring 30 procent af disse anlægs forbrug regnes for at være fleksibelt. Forstået på den måde, at fordi bygninger holder på varme og kulde et stykke tid, kan eksempelvis et ventilationsanlæg stoppes ellers startes i takt med, at vinden blæser uden at påvirke funktionalitet eller være til gene for brugerne i bygningerne.
Læs også: Grundfos: Energirenovering er overset og afgørende svar på dobbeltkrise
Alle Netto-butikkernes elektriske anlæg som ventilation, køling og varmepumper integreret i ét bygningsstyringssystem, og det er dét system, som kobles på Flex Platformen. Her får de snart selskab af henved 100 bygninger ejet af Københavns Kommune, ligesom ATP og Københavns Lufthavne har testet og godkendt løsningen.
Ingen store installationer og kort tilbagebetalingstid
Detailhandelsgiganten har først testet platformen i føtex Greve og er gennem piloten blevet klogere på, hvor længe butikkens ventilationsanlæg kunne stoppes ad gangen, uden at det kunne mærkes i butikken. Piloten viste sig at være bæredygtig både i forhold til komfort og økonomi.
”Derfor kobler vi nu alle vores danske Netto-butikker op på Flex Platformen, hvilket både kommer andre energikunder til gode og samtidig er med til at mindske CO2-udledning i energiproduktionen,” fortsææter han.
Konkret har pilotprojektet vist, at ventilationsanlægget uden problemer kan slukkes 15 minutter ad gangen op til fire gange dagligt, og Salling Group har set så stort et potentiale i energibesparelsen, at koncernen har valgt at stille samtlige danske Netto-butikker til rådighed for indsatsen.
”Da vi hverken skal bygge nyt eller etablere dyre installationer, er der samtidig kort tilbagebetalingstid for investeringen. Nu håber vi, at nyheden her kan inspirere andre store bygningsejere, for jo flere bygninger, vi kobler på Platformen, des mere el-fleksibilitet kan vi tilbyde i markedet, og jo hurtigere når Danmark klimamålene,” udtaler Christian Ahn Albertsen, associeret partner for bæredygtige løsninger i IBM Consulting, Danmark.
- KCP
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.