04.11.2022  |  Strategi & ledelse

Netto hjælper med at gøre Danmarks energiforsyning stabil

Som første dagligvarekæde i verden stiller Salling Group nu flere hundrede butikker til rådighed som energilager, der kan hjælpe med at holde energiforsyningen stabil. Andre store aktører forventes at følge trop inden længe.

Danmark har en relativt høj anvendelse og udbygning af vedvarende energi, og hidtil har energisystemet kunnet håndtere udsving i produktionen, ved bl.a. at lade de ’gamle’ kraftværker producere, når efterspørgslen overstiger produktionen. Men hvis den ambitiøse udbygning af vedvarende energi skal fortsætte er det nødvendigt at finde nye metoder til at tilpasse forbruget til den svingende produktion fra vindmøller og solceller.

Det kræver nye måder at lagre energi, og der er udviklingsprojekter i gang med test af lagring i f.eks. sten, afløbsrens, undergrunden. Men også i bygninger - i form af et projekt drevet af Andel og IBM under navnet Flex Platformen, som Salling Group nu kobler 500 Netto-butikker på. 

”I Salling Group optimerer vi løbende vores energiforbrug og har – også længe inden energikrisen lagde ekstra pres på - igangsat en række energibesparende indsatser. Flex Platformen er en af dem,” fortæller Martin Brix Kortegaard, der er Energy Manager i Salling Group, i en pressemeddelelse.

Når det er sket, vil Nettos butikker være med til at udgøre et alternativ til at trække energi fra et af de traditionelle kraftværker, som bruger enten biomasse, som der er og bliver stor efterspørgsel på til andre formål, eller kul, som skal udfases helt, til at levere energi, når vindmøllerne står stille. Til gengæld modtager de betaling for at stå stand-by, som et kraftværk gør det i dag. Yderligere får de betaling, hvis deres fleksibilitet rent faktisk bliver aktiveret i takt med, at Danmark har brug for det.

Metoden bag Flex Platformen er, at erhvervsbygninger typisk har elektriske anlæg som ventilation, varme, køl, frys etc., hvor omkring 30 procent af disse anlægs forbrug regnes for at være fleksibelt. Forstået på den måde, at fordi bygninger holder på varme og kulde et stykke tid, kan eksempelvis et ventilationsanlæg stoppes ellers startes i takt med, at vinden blæser uden at påvirke funktionalitet eller være til gene for brugerne i bygningerne.

Læs også: Grundfos: Energirenovering er overset og afgørende svar på dobbeltkrise

Alle Netto-butikkernes elektriske anlæg som ventilation, køling og varmepumper integreret i ét bygningsstyringssystem, og det er dét system, som kobles på Flex Platformen. Her får de snart selskab af henved 100 bygninger ejet af Københavns Kommune, ligesom ATP og Københavns Lufthavne har testet og godkendt løsningen.

Ingen store installationer og kort tilbagebetalingstid
Detailhandelsgiganten har først testet platformen i føtex Greve og er gennem piloten blevet klogere på, hvor længe butikkens ventilationsanlæg kunne stoppes ad gangen, uden at det kunne mærkes i butikken. Piloten viste sig at være bæredygtig både i forhold til komfort og økonomi.

”Derfor kobler vi nu alle vores danske Netto-butikker op på Flex Platformen, hvilket både kommer andre energikunder til gode og samtidig er med til at mindske CO2-udledning i energiproduktionen,” fortsææter han.

Konkret har pilotprojektet vist, at ventilationsanlægget uden problemer kan slukkes 15 minutter ad gangen op til fire gange dagligt, og Salling Group har set så stort et potentiale i energibesparelsen, at koncernen har valgt at stille samtlige danske Netto-butikker til rådighed for indsatsen.

”Da vi hverken skal bygge nyt eller etablere dyre installationer, er der samtidig kort tilbagebetalingstid for investeringen. Nu håber vi, at nyheden her kan inspirere andre store bygningsejere, for jo flere bygninger, vi kobler på Platformen, des mere el-fleksibilitet kan vi tilbyde i markedet, og jo hurtigere når Danmark klimamålene,” udtaler Christian Ahn Albertsen, associeret partner for bæredygtige løsninger i IBM Consulting, Danmark.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere