Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

Der blev i 2023 solgt økologiske fødevarer for i alt 15,5 milliarder kr. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er en uændret omsætning i forhold til 2022, mens der er tale om et fald på 4 pct. i mængde. Men Landbrug & Fødevarer og Coop er fortrøstningsfulde for fremtiden

Foto: CSR.dk

29.04.2024

CSR.dk

At den uændrede økologiomsætning og nedgangen i mængde i detailhandlen fortsætter i 2023, kommer ikke bag på Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

“Vi har hørt fra virksomhederne og detailhandlen, at økologisalget i særligt første halvår 2023 var presset, så det er ikke overraskende at tallene for hele året 2023 viser en lille nedgang i mængde. Den høje inflation og mindre råderum i de danske familiers husholdningsbudgetter er årsagen til at flere danskere har valgt at skære ned på økologiforbruget,” siger hun.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at nedgangen i økologisalget har været størst for kødvarer, der er faldet 14 pct. i omsætning og 13 pct. i mængde. Til gengæld steg salget af grøntsager med 5 pct., mens frugt faldt 8 pct. Der blev i alt solgt frugt & grøntsager for 5,7 mia. kr. og er dermed den største økologiske varegruppe. Salget af mejerivarer steg med 5 pct. til i alt 3,3 mia. kr. hvilket var den næststørste varegruppe i 2023. Der blev solgt økologisk kød og æg for hhv. 0,9 mia. og 0,8 mia. kr.

Til trods for uændret økologisalg og lille nedgang i mængde i 2023 er Landbrug & Fødevarer fortrøstningsfulde for fremtiden.

"Vores analyser viser, at danskerne bakker op om de økologiske kerneværdier som god dyrevelfærd og beskyttelse af klima, natur og miljø. Og i takt med at inflationen falder og de seneste lønstigninger slår igennem, får danskerne igen flere penge mellem hænderne, og det gør at vi forventer at økologisalget begynder at stige igen - både i omsætning og mængde," siger Kirsten Lund Jensen.

Lignende melding lyder fra Thomas Roland, Chef for Vareansvarlighed og kvalitet i Coop, til trods for at Coop har oplevet et marginalt fald i økologisalget fra første kvartal 2024 i forhold til samme periode i 2023

“Der er nogle strukturelle tendenser i markedet, som giver grund til optimisme. Vi har nu lukket de sidste Irma butikker, og derfor vil vi ikke se et tab af økologisk salg med den begrundelse mere. Samtidig er den store trafik af kunder over imod discountbutikker bremset op, og nu vinder supermarkederne med et bredere økologisk sortiment igen en smule markedsandele.”

I Coop er priserne på for eksempel økologisk kød og kylling på vej nedad igen efter inflationschokket i 2022, og detailkæden ser nu en stigende tendens i salget af kød, frugt & grønt og kolonialvarer.

"Alt i alt får det mig til at konkludere, at vi nu har set bunden af faldet og er klar til fornyet vækst," siger Thomas Roland.

Den økologiske markedsandel i detailsalget er af Danmarks Statistik beregnet til 11,8 pct., hvilket fortsat er den højeste andel i EU med Østrig på anden pladsen med 11,0 pct. i 2023.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online