09.11.2016  |  Klima, miljø og energi

Danskerne: Vi skal fortsætte den grønne omstilling – og vi vil gerne betale for det

Ifølge en ny undersøgelse bakker 9 ud af 10 danskere op om den planlagte omstilling til vedvarende energi inden 2050, og et flertal på 63 procent er klar til at betale mere for strøm og varme for at nå målet.

Dansk energipolitiks overordnede mål er at omstille hele Danmarks energiforsyning (el, varme og transport) til vedvarende energi (fx sol, vind og biomasse) i 2050. Og det er en målsætning, der nyder bred opbakning i befolkningen på tværs af de politiske partier.

Læs også: Dong vil sige farvel til olie og gas

Sådan lyder hovedkonklusionen i en ny måling foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen IDA. I forbindelse med undersøgelsen er et repræsentativt udsnit af befolkningen blevet spurgt ind til deres mening om strategien i den danske energipolitik og hvorvidt denne skal fastholdes.

Her svarer 90 procent af de adspurgte ja til, at man fra politisk hold fortsat skal arbejde i retning af den grønne omstilling. Kun fire procent siger nej, mens seks procent er uafklarede. Et flertal på 63 procent er desuden klar til at betale lidt mere eller meget mere for deres strøm og varme for at holde fast i kursen.

Forskelle afhængig af parti
Formand for IDA, Thomas Damkjær Petersen, ser danskernes tilkendegivelser som et klart mandat til Christiansborg.

”Udmeldingen giver et spillerum til politikerne, hvor de kan agere på en lidt større bane, og kan sætte skub i grønne investeringer. Hurtigere etablering af flere havvindmølleparker og genindførsel af afgiftsfritagelsen på el- og hybridbiler er oplagte steder at starte,” siger han i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser også, at der er forskel på vælgernes lyst til at betale mere for strøm og varme, alt efter hvilket parti, de stemmer på. Viljen til at betale mere for den grønne omstilling er størst blandt vælgerne hos Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, mens de der sætter krydset ved Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgelige ikke er så begejstrede for tanken.

Læs også: IEA opjusterer forventningerne til vedvarende energi

IDA’s formand hæfter sig dog ved, at vælgerne hos Nye Borgelige og Dansk Folkeparti ikke alle er afvisende.

”Selv blandt vælgerne hos de mest kritiske partier er omkring hver tredje af dem klar til at betale mere for strøm og varme for at nå målet, så det ser på ingen måde sort ud,” siger Thomas Damkjær Petersen.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere