De grønne tings internet kigger frem

De teknologiske muligheder i Internet of Things rummer et stort potentiale til at bidrage til den grønne omstilling. Primært handler det om at spare ressourcer, og selvom skalaen ikke er stor endnu, så gav en eftermiddag på DTU løfter om mere.

Internet of Green Things Festival trak fint med besøgende til DTUs Skylab. Foto: Emily Matsco.

25.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Hvis den overordnede målsætning fra Parisaftalen om at begrænse den globale opvarmning mest muligt skal være realistisk, så kræver det en dedikeret indsats, både på nationalt plan og helt ned til både SMV’erne og den enkelte verdensborger.

Læs også: Big data i grøn omstilling

Et af de udviklingsområder, der i fremtiden kommer til at gøre en forskel for specielt de mindre aktører, er udbredelsen af Internet of Things (IoT), tingenes internet, hvor millioner og snart milliarder af enheder verden over vil være koblet på nettet og kan agere smart og mere eller mindre uafhængigt.

Den teknologi rummer et massivt potentiale til bidrage til den grønne omstilling af vores samfund, primært ved at hjælpe os med at spare på diverse ressourcer, med energi og vand som de to centrale. På den baggrund holdt DTU et arrangement tidligere på måneden, hvor en håndfuld virksomheder fik lov at vise deres produkter frem, og dermed give et praktisk indblik i udviklingen.

”Vores mål er at øge folks viden om og opmærksomhed omkring IoT, og ikke mindst at få folk til at forstå, hvor nyttig denne teknologi kan være til at hjælpe miljøet omkring os”, sagde Jeremy Honig, studerende på Worcester Polytechnic Institute i Massachusetts, USA, der sammen med fire af sine medstuderende og den danske startup Green Tech Challenge stod bag det, de selv kaldte den første Danish Internet of Green Things Festival.

Anyware Solutions' enhed skal skruges direkte i fatningen i en lampe og kan derfra bruges til lysstyring, overvågning og måling på flere parametre. Illustration: Anyware Solutions.

”Vi er kun grønne indtil vi skal betale for det”
Blandt eftermiddagens præsenterende virksomheder var Anyware Solutions, der har udviklet en energispareløsning til det smarte hjem, der samtidig kan tjene som overvågningsenhed og til fjernstyring af lys og måling af både luftfugtighed, lyd og temperatur.

Udover for at præsentere løsningen, var partner og medstifter Morten Bremild også på plads for at sætte ord på et dilemma, han ofte er stødt på, både blandt private og andre virksomheder, små som store.

”Jeg oplever tit, at vi som forbrugere og erhvervsdrivende kun er grønne, indtil vi skal betale for det. Så spørgsmålet er, hvordan man engagerer kunder, der som udgangspunkt ikke er engageret i dig eller dit produkt? Her handler det i mine øjne om at tænke ud over den enkelte problemstilling, i vores tilfælde energi, og finde de IoT-enheder, der trækker i folk og gør idéerne nærværende,” sagde han.

Sverige var repræsenteret ved startuppen Aqua Robur, som står bag en enhed, der kan spotte lækager i vandrørene under vores byer og i real time videregive præcise oplysninger om svindet til de relevante myndigheder, ligesom systemet kan være med til at forebygge uheld, optimere flow og måle vandkvaliteten.

”Vandmangel er allerede et problem i en lang række områder på kloden, og i de fleste lande, også mange her i Europa, går op mod 25 procent af drikkevandet tabt på grund af utætte rørledninger, hvilket koster milliarder af euro årligt. Og dårlig vandkvalitet er en udfordring endnu flere steder. Det kan vi være med til at afhjælpe”, forklarede CEO og medstifter, Niklas Johansson.

Det handler i mine øjne om at tænke ud over den enkelte problemstilling og finde de IoT-enheder, der trækker i folk og gør idéerne nærværende.

Morten Bremild

De små enheder, der i øvrigt dækker deres begrænsede strømforbrug ved hjælp af en indbygget turbine, der bliver drevet af vandstrømmen i selve røret, er i øjeblikket i test rundt omkring i Göteborg.

Håber på årlig begivenhed
Derudover var der besøg fra blandt andet NorthQ, der ligeledes arbejder med energibesparelse, og NordSense, som vil gøre affaldsafhentning smartere via sensorer indbygget i de enkelte containere.

På den måde kom arrangementet, der også bød på oplæg fra bl.a. Microsoft og forskningsmiljøet, og i øvrigt var ganske velbesøgt, meget godt rundt om de forskellige aspekter af de grønne tings internet. På den baggrund er det da også en optimistisk Jeremy Honig, der kan gøre status over eftermiddagen og se fremad på eventens vegne.

Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

”Vi er meget tilfredse med, hvordan det gik og har fået mange gode tilbagemeldinger fra de besøgende. Derfor tror vi også på, at vores ambition om, at det her kan blive en årlig begivenhed er inden for rækkevidde, selvom vi jo selv er et andet sted i vores studier næste år. Vi har i hvert fald fået skabt noget opmærksomhed og vist nogle løsninger frem, og det er jo en god start”, slutter han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online