De grønne tings internet kigger frem

De teknologiske muligheder i Internet of Things rummer et stort potentiale til at bidrage til den grønne omstilling. Primært handler det om at spare ressourcer, og selvom skalaen ikke er stor endnu, så gav en eftermiddag på DTU løfter om mere.

Internet of Green Things Festival trak fint med besøgende til DTUs Skylab. Foto: Emily Matsco.

25.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Hvis den overordnede målsætning fra Parisaftalen om at begrænse den globale opvarmning mest muligt skal være realistisk, så kræver det en dedikeret indsats, både på nationalt plan og helt ned til både SMV’erne og den enkelte verdensborger.

Læs også: Big data i grøn omstilling

Et af de udviklingsområder, der i fremtiden kommer til at gøre en forskel for specielt de mindre aktører, er udbredelsen af Internet of Things (IoT), tingenes internet, hvor millioner og snart milliarder af enheder verden over vil være koblet på nettet og kan agere smart og mere eller mindre uafhængigt.

Den teknologi rummer et massivt potentiale til bidrage til den grønne omstilling af vores samfund, primært ved at hjælpe os med at spare på diverse ressourcer, med energi og vand som de to centrale. På den baggrund holdt DTU et arrangement tidligere på måneden, hvor en håndfuld virksomheder fik lov at vise deres produkter frem, og dermed give et praktisk indblik i udviklingen.

”Vores mål er at øge folks viden om og opmærksomhed omkring IoT, og ikke mindst at få folk til at forstå, hvor nyttig denne teknologi kan være til at hjælpe miljøet omkring os”, sagde Jeremy Honig, studerende på Worcester Polytechnic Institute i Massachusetts, USA, der sammen med fire af sine medstuderende og den danske startup Green Tech Challenge stod bag det, de selv kaldte den første Danish Internet of Green Things Festival.

Anyware Solutions' enhed skal skruges direkte i fatningen i en lampe og kan derfra bruges til lysstyring, overvågning og måling på flere parametre. Illustration: Anyware Solutions.

”Vi er kun grønne indtil vi skal betale for det”
Blandt eftermiddagens præsenterende virksomheder var Anyware Solutions, der har udviklet en energispareløsning til det smarte hjem, der samtidig kan tjene som overvågningsenhed og til fjernstyring af lys og måling af både luftfugtighed, lyd og temperatur.

Udover for at præsentere løsningen, var partner og medstifter Morten Bremild også på plads for at sætte ord på et dilemma, han ofte er stødt på, både blandt private og andre virksomheder, små som store.

”Jeg oplever tit, at vi som forbrugere og erhvervsdrivende kun er grønne, indtil vi skal betale for det. Så spørgsmålet er, hvordan man engagerer kunder, der som udgangspunkt ikke er engageret i dig eller dit produkt? Her handler det i mine øjne om at tænke ud over den enkelte problemstilling, i vores tilfælde energi, og finde de IoT-enheder, der trækker i folk og gør idéerne nærværende,” sagde han.

Sverige var repræsenteret ved startuppen Aqua Robur, som står bag en enhed, der kan spotte lækager i vandrørene under vores byer og i real time videregive præcise oplysninger om svindet til de relevante myndigheder, ligesom systemet kan være med til at forebygge uheld, optimere flow og måle vandkvaliteten.

”Vandmangel er allerede et problem i en lang række områder på kloden, og i de fleste lande, også mange her i Europa, går op mod 25 procent af drikkevandet tabt på grund af utætte rørledninger, hvilket koster milliarder af euro årligt. Og dårlig vandkvalitet er en udfordring endnu flere steder. Det kan vi være med til at afhjælpe”, forklarede CEO og medstifter, Niklas Johansson.

Det handler i mine øjne om at tænke ud over den enkelte problemstilling og finde de IoT-enheder, der trækker i folk og gør idéerne nærværende.

Morten Bremild

De små enheder, der i øvrigt dækker deres begrænsede strømforbrug ved hjælp af en indbygget turbine, der bliver drevet af vandstrømmen i selve røret, er i øjeblikket i test rundt omkring i Göteborg.

Håber på årlig begivenhed
Derudover var der besøg fra blandt andet NorthQ, der ligeledes arbejder med energibesparelse, og NordSense, som vil gøre affaldsafhentning smartere via sensorer indbygget i de enkelte containere.

På den måde kom arrangementet, der også bød på oplæg fra bl.a. Microsoft og forskningsmiljøet, og i øvrigt var ganske velbesøgt, meget godt rundt om de forskellige aspekter af de grønne tings internet. På den baggrund er det da også en optimistisk Jeremy Honig, der kan gøre status over eftermiddagen og se fremad på eventens vegne.

Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

”Vi er meget tilfredse med, hvordan det gik og har fået mange gode tilbagemeldinger fra de besøgende. Derfor tror vi også på, at vores ambition om, at det her kan blive en årlig begivenhed er inden for rækkevidde, selvom vi jo selv er et andet sted i vores studier næste år. Vi har i hvert fald fået skabt noget opmærksomhed og vist nogle løsninger frem, og det er jo en god start”, slutter han.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online