19.11.2019  |  Klima, miljø og energi

De professionelle køkkener skal drive bæredygtig mad frem

De professionelle køkkener har en væsentlig opgave i at drive danskerne mod bæredygtige måltider. En ny rapport kommer med 50 fødevarer, som kan indgå i bæredygtig kost. Den inspiration er der brug for - og konkrete retningslinjer.

150 repræsentanter for foodservicebranchen var samlet på Crown Plaza i Ørestaden den 6.11 for at diskutere nye fødevareløsninger, der kan bidrage til at reducere fødevaresektorens globale klimaaftryk. I centrum var spørgsmålet om, hvordan vi tager nye plantebaserede alternativer i brug i de offentlige og private storkøkkener? Og hvordan gør vi det hurtigt? 

Læs også: Svensk nethandel lancerer klimamærkning på fødevarer

Behovet er stort og akut: en tredjedel af den globale C02 udledning stammer fra vores fødevarer. Og vi spiser for meget af de samme få fødevarer. Hele 75% af verdens samlede fødevareindtag stammer fra bare 12 afgrøder og fem dyrearter.

Rapport om fremtidens fødevarer   
Unilever har sammen med WWF udarbejdet rapporten ”Future50Foods”, som sætter fokus på  fødevarer, der både er klima-, miljømæssigt og økonomisk bæredygtige.

Rapporten kortlægger 50 fødevarer, som kan indgå i fremtidens bæredygtige og sunde måltider - både i de professionelle køkkener og i de private husholdninger. Kriteriet har været, at fødevarerne har både god smag, er ernæringsrigtige og meget klimavenlige ift. animalske produkter. Og så er de økonomisk overkommelige.

Den blev præsenteret af Peter Dahl, som er landechef hos Unilever Food Solutions i Danmark.

”Unilever er en stor virksomhed og vi har derfor også et stort ansvar og en tilsvarende stor mulighed for at påvirke forbrugernes madvaner. Det skal ske gennem samarbejdet med både myndigheder, NGO´er - og ikke mindst de professionelle køkkener, som dagligt bespiser mange mennesker i virksomhedskantiner, in-stitutionskøkkener og restauranter mv.”, sagde han

”Vi ved, at der er mange meget kreative og dygtige mennesker ude i storkøkkenerne, som gerne vil være med til at skabe nye bæredygtige måltider vores. Men de er også under stort pres og har behov for inspi-ration og nye værktøjer. Og vi håber, at vores nye rapport kan være et af disse værktøjer - sammen med det katalog af opskrifter, som vi har under udvikling,” fortsatte han.

De professionelle køkkener er væsentlige influencers

Dagens vigtigste debatemne var da også, hvordan udviklingen af mere bæredygtige fødevareløsninger i de offentlige og private storkøkkener bliver accelereret.

”De professionelle køkkener er meget væsentlige influencers, når det handler om at ændre madvaner på et overordnet samfundsmæssigt plan. Det er dem, der skaber trends, inspirerer og lærer forbrugerne om nye løsninger, når det gælder velsmagende mad”.

I en paneldebat talte generalsekretær hos WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, da også direkte til de professionelle køkkener:

”Begynd at bruge nye typer af fødevarer, der ikke slider så meget på vores planet. Og brug jeres kreativitet til at lære os danskere at spise plantebaserede alternativer. Der findes ca. 30.000 spiselige plantearter, men vi spiser pt. kun 200 af dem,” sagde han.   

Programchef for Fremtidens Fødevarer Michael Minter fra Concito var enig i det presserende behov for nye fødevarevaner - med henvisning til, at danskernes kødforbrug ligger langt over det internationalt bæ-redygtige niveau og de officielle danske kostanbefalinger:

”Eksemplets magt er vigtigt. Hvis de professionelle køkkener serverer lækre, klimavenlige måltider, vil vi som borgere blive inspirerede til også at spise mere plantebaseret og prøve nye fødevarer derhjemme,” sagde han. 

Der skal målsætninger og værktøjer til
Fra seminarerts deltagere var et af de centrale spørgsmål til panelet, hvordan man får sat gang i omstil-lingen. Og her var svaret fra både paneldeltagere Franziska Rosenkilde fra Københavns Kommune og Fred-rik Sandstrøm fra BC Hospitality Group, at både de private og offentlige storkøkkener har brug for konkre-te målsætninger som rettesnor i deres daglige arbejde.

Københavns Kommune har netop offentliggjort sin fremtidige fødevarestrategi for den daglige bespisning af 70.000 borgere. Kommunens overordnede mål er at reducere klimaaftrykket pr. indbygger med 25%. Og blandt delmålene er en reduktion af det samlede forbrug af animalske fødevarer - og et øget brug af plantebaserede proteinkilder, især fra bælgfrugter.

BC Hospitality Group har ligeledes sat en række konkrete, ambitiøse mål for reduktion af forbruget af kød og mejeriprodukter i koncernens hotel- og kongres-restauranter (der årligt bespiser over 1 mio. gæster). Et konkret tiltag er fjernelsen af alt oksekød og udbud af markant større mængder grønt på buffetterne i koncernes restauranter.

Læs også: Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen

Peter Dahl afsluttede seminaret med en appel om fortsat samarbejde mellem fødevareindustrien, de pro-fessionelle køkkener, myndigheder og NGO´er.

”I en tid med mange løftede pegefingre ift. hvad vi IKKE bør spise, vil vi gerne fra Unilevers side opfordre til mere videndeling og samarbejde om nye løsninger. Målet med  vores ”Future50Foods”rapport er derfor også at yde et konstruktivt bidrag til udviklingen af fremtidens nye fødevaresystem.”
 

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere