DE VIGTIGSTE VALG I DEN DAGLIGE KOP KAFFE
Kaffe er en af de mest handlede råvarer i verden! Overraskende måske, men sandt. Overraskende er det også, at den største del af klimaaftrykket på en kop kaffe ligger i de valg, du tager som kaffedrikker.
MÆLK GØR KAFFEN MERE SORT
Kaffen er dyrket langt herfra, den er transporteret langt, den er ristet, den er pakket og sendt til dig – alligevel er det i den sidste del af kaffes værdikæde, det største aftryk ligger. Nemlig når den brygges og når der hældes mælk i.
Så lad os starte med dig! Hvis du bruger en sjat mælk i din kaffe, højner du dens samlede CO2-tryk. Aftrykket på en caffé latte er til sammenligning 3 gange højere end en kop sort kaffe, når alle udledninger i værdikæden er regnet med (læs mere her). Står I som virksomhed og skal vælge kaffeløsning, kan I overveje, om komælk skal udskiftes med plantedrik. Eller gå et skridt videre og måske udelukkende tilbyde sort kaffe i løbet af dagen. Så kan de espressobaserede mælkedrikke som cappuccino og caffé latte, måske tilbydes som en luksus i kantinen efter frokost.
Hos Kontra Coffee anbefaler vi altid at man drikker kaffe af en høj kvalitet, så din kaffepause får et præg af velvalgt forkælelse. For den kaffe der brygges skal drikkes, ikke smides ud. Selvom det kan hældes ud i vasken bidrager det jo til madspild, som allerede er et stor problem.
BRUNE BØNNER KAN GODT VÆRE GRØNNE
Når vores kaffebønner rammer Danmark er de grønne! Først under ristningen bliver de brune. Dette er for mange ny information, men den er god nok! Råvarens farve har dog ikke den stor betydning, for dens aftryk på jordkloden. Det vigtige er, at du vælger en ansvarligt dyrket kaffebønne.
Og der er mange bud på, hvad en ansvarlig dyrket kaffe er. Her i Kontra starter vi med at anbefale alle virksomheder at købe kaffe i kategorien ’Specialitetskaffe’. Det er bønner af særlig god kvalitet, som på smag, udseende og duft holder et højt niveau, der objektivt kan scores, og som mere præcist har fået over 80 point i smagsbedømmelse. Det er den bedste forudsætning for, at vi i vores risteri kan fremtrylle en god smag. Derfor anbefaler vi også, at man drikker kaffen friskristet, så de smagsnoter vi har kælet for, træder tydeligt frem.
Når du vælger at købe specialitetskaffe, kan du som udgangspunkt regne med, at råvaren er dyrket med stor omhu og med mange manuelle og håndholdte processer. Der ligger f.eks. mange timers arbejde i at høste kaffebærrene. Ofte skal man forbi den samme plante 3-4 gange, fordi man kun høster de bær, der er røde og dermed modne, for at sikre en råvare af høj kvalitet. Ligeledes er det med sorteringen, der også gøres i hånden. En langsommelig og omhyggelig proces der skal garantere en god og ensartet kvalitet, og dermed en højere pris til kaffefarmeren.
ORANG UTAN COFFEE – ET LANGVARIGT SKOVKAFFE PARNTERSKAB
Allerede i 2012 meldte vi os i Kontra Coffee ind i kampen for den sumatraske orangutangs overlevelse. Vi var tiltalt af organisationen Orang Utan Coffee, der ud over at støtte rehabiliteringen og genudsættelsen af fordrevne, skadede og fortabte orangutanger, også gav os mulighed for at købe skovkaffe fra en række kaffebønder i det nordlige Sumatra kaldet Gayo Highlands.
Farmergrupperne betales kontant, når de afleverer kaffebønnerne, og oveni den kvalitetspremium vi betaler for denne specialitetskaffe, så betaler vi både 50 eurocent per kilo til community-udvikling (inkl. adgang til mikrofinansiering for bønderne) og 50 eurocent til Sumatran Orangutan Conservation Programme, der arbejder for bevarelsen af den truede sumtraske orangutang.
På enestående vis har Orang Utan Coffee således skabt et system, hvor samarbejdet med mere end 650 lokale bønder fører til skånsom og ansvarlig kaffedyrkning, der på én gang skaber finansiel stabilitet i de små lokalsamfund, og samtidig agerer økonomisk motor for at sikre overlevelsen af den svært truede orangutang i regnskoven.
Partnerskaber som dette er efter vores overbevisning vejen frem. Vi er stolte af at kunne levere en rigtig god kvalitets kaffe til bl.a Bellagroup, der er mindst lige så dedikerede som os i dette partnerskab. Og over de sidste 10 år har det beløbet sig til 1 mill kr. i ekstra premium og donationer. Det er vi ydmyge og stolte over. Og vi har allerede flere af denne slag samarbejder på tegnebrættet, for vi tror det er fremtiden for at sikre vores daglige kop kaffe og en natur i balance.
SIDST MEN IKKE MINDST - GODT GREJ GIVER KVALITET I KOPPEN
Når der skal brygges ansvarlig kaffe, skal man vælge kaffegrej, der kan repareres og vedligeholdes, så det ikke unødigt skal skiftes ud. Sørg for at holde det rent, så det holder længe, og så kaffesmagen får optimale betingelser. En anden betingelse for at drage optimal fordel af specialitetkaffens store smagspotentiale er en kaffekværn. Når kaffebønnerne formales lige inden brygget, får du mest muligt af den gode smag med ned i koppen.
Det handler nemlig både om kvalitetsråvarer og en maskine, der er optimalt indstillet, når vi skal spare på energien til kaffebrygning. Når vores teknikere har indstillet kaffemaskinen optimalt, er smagen så god at man ikke behøver at blande mælk i. For alt andet lige er den sorte kaffe den mest grønne.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: ansvarlige indkøb af kaffe
Danskerne elsker kaffe og fri adgang til den på arbejdet er et yndet personalegode. Den bedste smag har den kaffe, som er købt med tanke for ansvarlig dyrkning og salg. CSR.dk finder lommelygten frem og kigger på nogle af dem, der kan hjælpe.