Den bæredygtige butik skal også være rar at handle i

Mange butikskæder og detailforhandlere gør meget ud af at passe på klimaet og samfundet omkring dem, mens de ofte overser den fysiske atmosfære i selve forretningerne. Det forsøger et italiensk firma at rette op på.

En butiks fysiske atmosfære betyder meget for shoppingoplevelsen og derfor også for, hvor meget kunderne køber. Foto: Goldmann & Partners.

16.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Isabella Goldmann er arkitekt med et lidt anderledes fokusområde end de fleste af hendes kolleger, både i Milano, hvor hun bor og arbejder, og ude i verden. Med sin virksomhed Goldmann & Partners beskæftiger hun sig således med bioklimatisk interiør og arkitektur, som kort fortalt handler om den fysiske atmosfære i vores bygninger, og alle de elementer, der påvirker den.

Læs også: Riget i Midten vil have renere metropoler

CSR.dk møder hende til Shoptalk Europe-konferencen i København i starten af oktober, hvor hun er tilstede som taler for at udbrede tankerne om sit felt, der i hendes optik er noget overset blandt ikke mindst de forretningsdrivende, som udgør størstedelen af kundebasen, suppleret af kontorer og private hjem.

”Rigtig mange af de detailvirksomheder, vi arbejder sammen med, har omfattende CSR-strategier, der inddrager en lang række initiativer for at passe på miljøet omkring dem, både i deres hjembyer og ude i deres produktion og forsyningskæder, men samtidig overser de ofte, hvordan det egentlig er at handle i deres forretninger. En bæredygtig butik er ikke nødvendigvis et rart sted at være”, siger Isabella Goldmann.

Isabella Goldmann har arbejdet med bioklimatisk interiør og arkitektur fra firmaet i Milano siden 2008 og har i alt 27 års erfaring med bæredygtig arkitektur. Foto: Goldmann & Partners.

Uheldig cocktail
Konkret er der en bred vifte af faktorer, der influerer på den fysiske atmosfære i eksempelvis en tøjbutik, som er en af de primære undergruppe for G&P. For at præsentere sine varer bedst muligt, benytter butikskæderne en stribe virkemidler, som måske nok kan få et jakkesæt til at se skarpt ud på en mannequin, men ikke nødvendigvis er optimalt for de mennesker, der måske vil købe det.

Kombinationen af ting som temperaturen på rummets lyssætning, malingen og/eller tapetet (inkl. limen bagved) på væggene, fliser, møbler og selve tøjet kan således være en uheldig cocktail for såvel kunder som ansatte. Dertil kommer de ydre påvirkninger fra vejrforhold og det lokale klima, fx luftfugtigheden, som også er nødvendige at inddrage.

”Vi oplever mange gange, at der nærmest er mere forurenet indenfor end ude på gaden, og så spørger man jo sig selv, om de her butiksejere for alvor tænker på folks well being, når de eksempelvis ikke gør mere for at rense luften. Bare noget levende beplantning gør en stor forskel”, forklarer Isabella Goldmann.

Ikke svært at gøre en forskel
Og netop det med fx at få noget grønt indenfor dørene peger hun på som en god illustration af, hvor relativt nemt det faktisk er at gøre en forskel. En butiks ambitionsniveau og muligheder afhænger selvsagt af såvel budget som koncept, men små tiltag kan hurtigt forbedre tingenes tilstand, og business casen fejler ikke noget.

”Der er kun fordele at hente på det her område. Både små og større investeringer er hurtigt tjent hjem, fordi man både kan øge salget og sænke omkostningerne. Data viser at folk bliver længere i butikker, når de har det godt, og så køber de mere. En amerikansk undersøgelse taler om 30 procent mersalg og 20 procent lavere udgifter til drift og vedligeholdelse”, siger Isabella Goldmann.

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

Afslutningsvis understreger hun det ”enorme behov” for action på sit område, men også udfordringerne med at få selskaberne i tale. Med sin virksomhed har hun dog solide business cases med både butikker, restauranter, storcentre og togstationer, og på den baggrund håber Isabella Goldmann at hun kan få flere aktører til at lære af deres tidligere valg og skabe forandringer. For som hun siger:

”Det eneste vi skal gøre, er at se ydmygt på fortiden for at finde de bedste svar til fremtiden”.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V