Den første nationale madspildsdag med nye mål og kreativitet

Carlsberg i Danmark fejrer den første officielle danske madspildsdag ved at indgå en forpligtende aftale om at være en del af ”Danmark mod Madspild”, mens Lidl Danmark og Too Good To Go afholder "DM i overskudsretter".

Foto: Miljø- og Fødevareministeret.

29.09.2020

CSR.dk

D. 29. september 2020 er den første nationale madspildsdag i Danmark. Mærkedagen blev lanceret af regeringen i marts 2020, for at sætte fokus på det 700.000 tons tunge madspild i Danmark, der svarer til syv gange vægten af Marmorkirken og 3,8 pct. af den samlede danske CO2-udledning.

Læs også: Coop og Stop Spild Lokalt indgår landsaftale om madspild

Dagen markeres bl.a. af offentliggørelsen af ”Danmark mod Madspild” - en aftale indgået af en bred vifte af aktører i fødevarebranchen i Danmark med et ønske om at bidrage til en betydelig reduktion af madspild og fødevaretab. Aftalen drives af den regeringsnedsatte tænketank ONE\THIRD. Aftalen forpligter alle medlemsvirksomheder til at måle madspild en gang om året med brug af sammenlignelige, standardiserede data og med et erklæret mål om at nedbringe det samlede madspild med 50% inden 2030.  

ONE\THIRD har desuden netop udgivet en minianalyse af danskerens madspildsvaner

Carlsberg er med og giver en øl
Carlsberg Danmark har som en af de første virksomhed kommunikeret indholdet af sin forpligtelse og målsætning i regi af "Danmark mod Madspile". 

”Carlsberg vil gerne tage madspild endnu mere alvorligt, og derfor forpligtiger vi os nu til løbende at måle på vores madspild, samt at reducere mængden af madspild. Hos os handler det blandt andet om at sikre, at intet øl går til spilde. Ideelt set vil vi producere 1:1 med det, der forbruges, så vi heller ikke udleder unødvendigt CO2. Det er også en måde at bidrage til vores mål om nul CO2 på vores bryggerier inden 2030,” siger Tenna Skov Thorsted, Sustainability Manager i Carlsberg Danmark.

I forbindelse med madspildsdagen, har Erik Lund, der er brygmester på Carlsberg Laboratorium, lykkes med at brygge en øl på madspilds-frugt og -grønt fra egen have og supermarkeder. Øllen er brygget på overskuds frugt- og grøntsags-rester dvs. bananer, æbler og gulerødder, der er fermenteret. Madspildsøllen gives til tænketanken ONE\THIRD, som vil benytte øllen til events, der skal sætte fokus på madspild i løbet af året.

Lidl og Too Good to Go laver mad
I efteråret 2020 runder Lidl og Too Good To Go en madspildsmilepæl: 250.000 gange har danskerne afhentet en lykkepose med overskudsvarer i en af Lidls forretninger i Danmark. Det vil sige, at danskerne 250.000 gange har sluppet kreativiteten løs for få det bedste ud af indholdet af deres lykkeposer. 

For at markere det og madspilsdagen har Lidl og Too Good To Go afholdt det første ”DM i Overskudsretter”, hvor alle landets hverdagskokke er blevet inviteret til at indsende deres bud på Danmarks bedste overskudsret, og kåringen af vinderen sker på madspildsdagen. 

Konkurrencen har til formål at inspirere danskerne til at mindske madspild. En undersøgelse foretaget af Epinion for Too Good To Go i 2019 viser, at 88% af de adspurgte gerne vil gøre mere for at reducere madspild - og 46% efterspørger information om, hvordan de skal gøre det.

“Vi har oplevet enormt stor interesse for vores lykkeposer med overskudsvarer. Derfor er det et naturligt næste skridt for os at rette fokus på anvendelsen af indholdet, så vi sikrer, at mest muligt ender i forbrugernes maver frem for i skraldespanden. Vi ved, at det vrimler med kreative hverdagskokke derude, og vi har brug for deres hjælp og inspiration til at få bugt med madspildet,” siger Anders Frydendahl, som er salgsdirektør i Lidl. 

Fokus på kreative løsninger
Det er ikke tilfældigt, at det er aktiviteter som brygmesterens madspildsøl og DM i Overskudsretter, der skal markere den første nationale madspildsdag. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er det nemlig "kreative løsninger på problemet som er scenens hovedperson på dagen", og der vil være events og indsatser rundt om i landet under parolen ”Danmark Redder Maden”.

Læs også: Rapport: Madspildet skal halveres, hvis Paris-målene skal opnås

Således deltager Mogens Jensen, Miljø- og Fødevareminister, i løbet af dagen i events såsom "UMAGE – Unge Madspilds Genier viser deres opfindelser", og åbningen af en ny Wefood-butik, som forhandler overskuds-dagligvarer, i Tingbjerg nær København. 

Danmarks nationale madspildsdag ligger samme dag som FN’s internationale madspildsdag, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af madspild. På verdensplan er FN-målet 50 procents reduktion inden 2030 (Mål 12.3 i Verdensmålene).

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams