30.08.2019  |  Klima, miljø og energi

Rapport: Madspildet skal halveres, hvis Paris-målene skal opnås

En ny rapport fra World Resources Institute peger på, at det globale madspil skal mindskes voldsomt. Rapporten kommer samtidig med en liste over tiltag, som verdens landmænd kan gøre brug af.

Madspild er en af de store klimasyndere. Ifølge en ny rapport fra World Resources Institute (WRI) er vi nødt til at halvere omfanget, hvis verden skal komme nærmere målene fra Paris-aftalen og i øvrigt brødføde en voksende befolkning, skriver Landbrugsavisen.

Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Madspild står for otte procent af den årlige CO2-udledning og koster globalt over 900 milliarder dollars årligt.

Samtidig bliver der flere munde at mætte i verden, og her kan mindre spild være en vigtig faktor, fordi det kan få samme produktion til at gavne flere.

Disse handlinger er fremgår blandt andet af WRI's liste til landbruget:

  • Forbedre høstmetoder (f.eks. sikre, at produktet bliver høstet på det rigtige tidspunkt og anvende korrekt udstyr, der sikrer udbyttet og mindsker skader på afgrøderne).
  • Forbedre færdigheder og bruge værktøjer, der kan forbedre planlægningen af høst (inkl. tilgå bedre data om vejret)
  • Engagér kunder (f.eks. grossister og detailforhandlere) til at kommunikere konsekvenserne med ordreændringer
  • Engagér kunder til at undersøge ændringer i kvalitetsspecifikationer til at sikre, at mere af det, der bliver høstet, bliver solgt
  • Find økonomisk bæredygtige markeder eller udnyttelse af afgrøder, der ellers bliver efterladt i marken (f.eks. forarbejdning, der giver merværdi, donationer, sekundære overskudsmarkeder)

Kilde: Landbrugsavisen.

Vil råbe op til World Food Summit
I denne uge bliver det internationale topmøde World Food Summit afholdt på Christiansborg. Med afsæt i den nye rapport vil flere organisationer i den anledning pege på de mange gode grunde til at sætte gang i handling blandt landmænd, producenter, forhandlere, forbrugere osv.

De kan sågar henvise til en liste i WRI's nye rapport, som viser, hvilke tiltag verden landmænd kan gøre brug af.

Det drejer sig blandt andet om at optimere høstmetoder, blive bedre til at udnytte teknologier, der kan planlægge høsten, såsom vejrdata, samt at blive bedre til at udnytte afgrøder, der ellers bliver efterladt i marken.

Læs også: Ændringer i forsyningskæder kan reducere madspild med 270 milliarder dollars

Madspild sker over hele verden, men ifølge WRI bliver mere mad spildt tættere på tallerkenen i de rige lande, mens den bliver spildt tættere på marken i verdens udviklingslande.

- JMA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere