30.08.2019 | Klima, miljø og energi
Rapport: Madspildet skal halveres, hvis Paris-målene skal opnås
En ny rapport fra World Resources Institute peger på, at det globale madspil skal mindskes voldsomt. Rapporten kommer samtidig med en liste over tiltag, som verdens landmænd kan gøre brug af.
Madspild er en af de store klimasyndere. Ifølge en ny rapport fra World Resources Institute (WRI) er vi nødt til at halvere omfanget, hvis verden skal komme nærmere målene fra Paris-aftalen og i øvrigt brødføde en voksende befolkning, skriver Landbrugsavisen.
Læs også: Forbrugerne ønsker, at flere virksomheder tager ansvar for madspild
Madspild står for otte procent af den årlige CO2-udledning og koster globalt over 900 milliarder dollars årligt.
Samtidig bliver der flere munde at mætte i verden, og her kan mindre spild være en vigtig faktor, fordi det kan få samme produktion til at gavne flere.
Disse handlinger er fremgår blandt andet af WRI's liste til landbruget:
- Forbedre høstmetoder (f.eks. sikre, at produktet bliver høstet på det rigtige tidspunkt og anvende korrekt udstyr, der sikrer udbyttet og mindsker skader på afgrøderne).
- Forbedre færdigheder og bruge værktøjer, der kan forbedre planlægningen af høst (inkl. tilgå bedre data om vejret)
- Engagér kunder (f.eks. grossister og detailforhandlere) til at kommunikere konsekvenserne med ordreændringer
- Engagér kunder til at undersøge ændringer i kvalitetsspecifikationer til at sikre, at mere af det, der bliver høstet, bliver solgt
- Find økonomisk bæredygtige markeder eller udnyttelse af afgrøder, der ellers bliver efterladt i marken (f.eks. forarbejdning, der giver merværdi, donationer, sekundære overskudsmarkeder)
Kilde: Landbrugsavisen.
Vil råbe op til World Food Summit
I denne uge bliver det internationale topmøde World Food Summit afholdt på Christiansborg. Med afsæt i den nye rapport vil flere organisationer i den anledning pege på de mange gode grunde til at sætte gang i handling blandt landmænd, producenter, forhandlere, forbrugere osv.
De kan sågar henvise til en liste i WRI's nye rapport, som viser, hvilke tiltag verden landmænd kan gøre brug af.
Det drejer sig blandt andet om at optimere høstmetoder, blive bedre til at udnytte teknologier, der kan planlægge høsten, såsom vejrdata, samt at blive bedre til at udnytte afgrøder, der ellers bliver efterladt i marken.
Læs også: Ændringer i forsyningskæder kan reducere madspild med 270 milliarder dollars
Madspild sker over hele verden, men ifølge WRI bliver mere mad spildt tættere på tallerkenen i de rige lande, mens den bliver spildt tættere på marken i verdens udviklingslande.
- JMA
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.