13.04.2021 | Menneskerettigheder
Den grønne omstilling har sin pris
Ambitionerne om at nå Paris-aftalens mål har sat gang i de grønne løsninger, som stort set alle er afhængige af mineralske råstoffer. En industri der lider under alle former for menneskerettighedskrænkelser.
Den grønne omstilling er i høj grad afhængig af teknologiske løsninger som vindmøller, solceller og elbiler. Men det er på bekostning af menneskerettigheder.
En undersøgelse vurderer, at efterspørgslen på råstoffer mellem 2015 og 2060 vil være på 1000 procent til vindenergi, 3000 procent til solceller og 87.000 procent til elbiler.
Den type teknologiske løsninger kræver alle mineralske råstoffer som lithium, kobolt, kobber, nikkel, krom, grafit og aluminium.
“Det er egentligt overordnet de her råstoffer, der anvendes i alle eller i hvert fald flere teknologier. Når vi snakker om råstoffer, glemmer vi ofte de almindelige metaller som aluminium og kobber, fordi de allerede bruges i alle mulige andre ting, men de er virkelig vigtige, når det kommer til de grønne teknologier”, siger Richard Herrington, professor og leder af jordvidenskab på Naturhistorisk Museum i London.
Kobber har en afgørende betydning for den grønne omstilling og indgår ifølge Verdensbanken i alle de teknologier, der skal minimere vores CO2-udledninger for at opnå Parisaftalen.
Store miljørisici og menneskerettighedskrænkelser
Mineindustrien er almindelig kendt for at udgøre store miljørisici og med massive problemer indenfor alle former for menneskerettighedskrænkelser.
I DR Congo ligger det såkaldte koboltbælte, og det er her, at mere end 70 procent af verdens koboltproduktion finder sted. Ifølge Benjamin Sovacool, professor i energipolitik ved Sussex universitet i Storbritannien, der har besøgt området, er børnearbejde et af de helt store hotspots. Det gør sig særligt gældende i små-skala minedrift.
I mineindustrien skelner man mellem små-skala(ASM) og stor-skala(LSM) drift. Små-drift er styret af de lokale og foregår uden nogen former for kontrol og regulering. Stor-skala drift er drevet af store virksomheder under mere kontrollerede forhold.
Kendetegnende for ASM-minedrift er horrible arbejdsforhold som udføres i et usikkert miljø af både voksne og børn helt ned til fire-års-alderen. I stor-skala drift ser man andre typer af krænkelser som f.eks. vandmangel, alvorlige sundhedsproblemer og manglende inddragelse af lokalsamfundet. Der findes utallige eksempler på hvordan landbrugsjord bliver inddraget til minedrift uden hensynstagen til lokalbefolkningen, hvilket medfører store demonstrationer.
Læs også: Otte tidligere børnearbejdere har lagt sag an mod nogle af verdens største chokoladeproducenter
Virksomhederne kan ikke vide hvordan råstofferne er produceret
Selv som stor producent af teknologiske løsninger er det ikke muligt at skelne imellem hvordan de forskellige råstoffer er produceret, da det hele ender samme sted.
“Alle teknologier skal raffineres og smeltes, hvilket betyder, at alt det udvundne kobolt – og andre råstoffer – ryger samme sted hen. Det bliver altså homogeniseret i processen, og så er det ikke til at sige, om det kommer fra det ene eller det andet sted i DR Congo, når det først ender hos producenterne af de grønne teknologier”, siger Richard Herrington.
- MTN
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.