Den grønne omstilling har sin pris

Ambitionerne om at nå Paris-aftalens mål har sat gang i de grønne løsninger, som stort set alle er afhængige af mineralske råstoffer. En industri der lider under alle former for menneskerettighedskrænkelser.

13.04.2021

CSR.dk

Den grønne omstilling er i høj grad afhængig af teknologiske løsninger som vindmøller, solceller og elbiler. Men det er på bekostning af menneskerettigheder.

Det skriver Danwatch.

En undersøgelse vurderer, at efterspørgslen på råstoffer mellem 2015 og 2060 vil være på 1000 procent til vindenergi, 3000 procent til solceller og 87.000 procent til elbiler.

Den type teknologiske løsninger kræver alle mineralske råstoffer som lithium, kobolt, kobber, nikkel, krom, grafit og aluminium.

“Det er egentligt overordnet de her råstoffer, der anvendes i alle eller i hvert fald flere teknologier. Når vi snakker om råstoffer, glemmer vi ofte de almindelige metaller som aluminium og kobber, fordi de allerede bruges i alle mulige andre ting, men de er virkelig vigtige, når det kommer til de grønne teknologier”, siger Richard Herrington, professor og leder af jordvidenskab på Naturhistorisk Museum i London.

Kobber har en afgørende betydning for den grønne omstilling og indgår ifølge Verdensbanken i alle de teknologier, der skal minimere vores CO2-udledninger for at opnå Parisaftalen.

Store miljørisici og menneskerettighedskrænkelser
Mineindustrien er almindelig kendt for at udgøre store miljørisici og med massive problemer indenfor alle former for menneskerettighedskrænkelser.

I DR Congo ligger det såkaldte koboltbælte, og det er her, at mere end 70 procent af verdens koboltproduktion finder sted. Ifølge Benjamin Sovacool, professor i energipolitik ved Sussex universitet i Storbritannien, der har besøgt området, er børnearbejde et af de helt store hotspots. Det gør sig særligt gældende i små-skala minedrift.

Læs også: Halvdelen af de danske pensionsselskaber investerer stadig i kinesiske statsobligationer trods nationens manglende politiske frihed og etnisk forfølgelse

I mineindustrien skelner man mellem små-skala(ASM) og stor-skala(LSM) drift. Små-drift er styret af de lokale og foregår uden nogen former for kontrol og regulering. Stor-skala drift er drevet af store virksomheder under mere kontrollerede forhold.

Kendetegnende for ASM-minedrift er horrible arbejdsforhold som udføres i et usikkert miljø af både voksne og børn helt ned til fire-års-alderen. I stor-skala drift ser man andre typer af krænkelser som f.eks. vandmangel, alvorlige sundhedsproblemer og manglende inddragelse af lokalsamfundet. Der findes utallige eksempler på hvordan landbrugsjord bliver inddraget til minedrift uden hensynstagen til lokalbefolkningen, hvilket medfører store demonstrationer.

Læs også: Otte tidligere børnearbejdere har lagt sag an mod nogle af verdens største chokoladeproducenter

Virksomhederne kan ikke vide hvordan råstofferne er produceret
Selv som stor producent af teknologiske løsninger er det ikke muligt at skelne imellem hvordan de forskellige råstoffer er produceret, da det hele ender samme sted.

“Alle teknologier skal raffineres og smeltes, hvilket betyder, at alt det udvundne kobolt –  og andre råstoffer –  ryger samme sted hen. Det bliver altså homogeniseret i processen, og så er det ikke til at sige, om det kommer fra det ene eller det andet sted i DR Congo, når det først ender hos producenterne af de grønne teknologier”, siger Richard Herrington.

- MTN

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

17.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

NY CSR WHISTLEBLOWER AFTALE FOR FIRMAKAFFE

09.01.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka modtager diplom for Social Ansvarlighed

09.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea anerkendt som Europe's Diversity Leader 2024

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J