26.10.2018  |  Klima, miljø og energi

Der er brug for klimatilpasning – nu!

Indhold fra partner Hvad er dette?

Klimaforandringerne er en realitet, og selv om vi stiller om til en grøn og bæredygtig udvikling, er vi nødt til at tilpasse os de klimaeffekter, som allerede er her.

Af Mattias Söderberg, Senior Advocacy Advisor, Folkekirkens Nødhjælp

En ny international klimakommission, med deltagelse af bl.a. Bill Gates, FNs tidligere generalsekretær, Ban Ki-moon, og Peter Damgaard Jensen, CEO fra danske PKA, skal nu sætte fokus på netop klimatilpasning. Mon de kan hjælpe os at finde løsninger?

Den nye kommission samler eksperter fra forskellige lande og baggrunde. Der er deltagelse fra rige og fattige lande, fra NGOer, erhvervsliv, regeringer og internationale organisationer. Kommissionen skal levere anbefalinger til, hvordan vi kan blive bedre til at løse de store udfordringer med at tilpasse os til klimaforandringerne. Anbefalingerne skal præsenteres ved et topmøde i New York i september 2019, hvor FNs generalsekretær, António Guterres, inviterer verdens lande til at tale om klima.

Tilpasning er et bredt tema, og kommissionen har en stor opgave foran sig. En af udfordringerne er at finde penge til de konkrete projekter. Generelt er de rige lande desværre ikke så gode til at finde penge til klimatilpasning. Ifølge en FN-aftale skal klimastøtten til ulande balanceres mellem tilpasning og reduktion af udslip.  Men stort set alle rige lande prioriterer vindmøller og solceller før tørkeresistente afgrøder og diger, der kan beskytte mod oversvømmelser. Kun 30% af EU’s samlede støtte til ulandene går til tilpasning, og det kan ikke kaldes for balancering. Den danske regering kan dog bryste sig, da Danmark i 2016 var et af de få rige lande, der gav mere støtte til tilpasning og dermed bidrog til at forbedre EUs manglende balance.

At Peter Damgaard Jensen er inviteret til at deltage i kommissionen, hænger sammen med hans store viden om netop penge. Som CEO i PKA, et af de største pensionsselskaber i Danmark, kan han dele mange erfaringer om investeringer og den private sektors rolle. Han kan for eksempel fortælle om det projekt, som Folkekirkens Nødhjælp og Arla Foods Ingredients har fået støtte til gennem P4G. Gennem projektet får fattige landmænd hjælp til at lægge om til tørkeresistent produktion, samtidig med at Arla Foods Ingredients kan hjælpe med at forædle landmændenes afgrøder, så de kan sælges på nationale markeder.

Firmaer og private investeringer fra for eksempel pensionskasser kan spille en vigtig rolle, når fattige lande skal tilpasse sig klimaforandringernes effekter. Det er dog ikke helt nemt. De, som har mest brug for hjælp, er dem, som selv mangler kapacitet og resurser. Det er de fattigste og mest sårbare familier og samfund. Tilpasning handler også om at sikre, at udsatte grupper, for eksempel kvinder, også får glæde af tilpasningsinitiativerne, og at der ikke sker diskriminering eller overgreb.

Endelig er det også vigtigt at skabe bæredygtige projekter, hvor det ikke bliver fattige mennesker, der ikke selv har bidraget til den globale opvarmning og klimaforandringerne, som skal betale. Det er ikke retfærdigt og risikerer at tvinge fattige mennesker ud i en gældssituation, de ikke kan håndtere.

Udfordringer er der nok af, men der findes også mange muligheder. Det er netop derfor, den nye klimakommission er så vigtig. Ved at tænke ud af boksen og ved at dele erfaringer og viden mellem lande og forskellige typer af aktører, kan nye muligheder skabes. Jeg ønsker Peter Damgaard Jensen og de andre medlemmer i kommissionen held og lykke med opgaven. Der er mange mennesker rundt om i verden, der allerede i dag har stort behov for klimatilpasning. Det er dem, kommissionens medlemmer skal tænke på, når de går i gang med at tale om løsninger.

Se også: Mere indhold fra Folkekirkens Nødhjælp her på CSR.dk
Se også: Indsamling 2019: Sammen om kloden!

Mere fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp

https://www.noedhjaelp.dk

  • mail@dca.dk
  • 33 15 28 00
  • Nørregade 15, 1165 København K

Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv. Organisationen arbejder både med langsigtet udvikling, samt humanitære indsatser i både Afrika, Asien og Mellemøsten.Vi arbejder gennem lokale udviklingsorganisationer, landbrugsorganisationer og menneskerettighedsgrupper, hvilket skaber lokalt ejerskab og engagement. Vores partnerskabstilgang sikrer,…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere