Det er svært at finde klimavenlige Valentinsblomster

Der er stor ugennemsigtighed når det gælder afskårne blomster, forbrugerne kan nemlig ikke gennemskue om blomsterne er bæredygtige eller ej. En enkelt rose fra et drivhus kan 'koste' op mod fem kilo CO2.

Roser er en af de store klimasyndere på blomstermarkedet, samtidig med at det er den mest foretrukne Valentinsblomst..

14.02.2019

CSR.dk

Der er mange, der køber blomsterbuketter til deres udkårne på Valentinsdag i dag, den 14. februar – men det er næsten umuligt at se, hvilke blomster der er bæredygtige, og hvilke der er klimasyndere. Blomsterne bliver nemlig enten fløjet ind eller dyrket i opvarmet drivhuse og det udleder CO2, skriver Politiken.

Læs også: Hurtig omstilling kan holde jordens temperaturstigning under 1,5 grader

Og særligt valentinsfavoritten, rosen, er en af de værste klimasyndere. En enkelt rose kan være skyld i et kilo kulstofudslip eller mere, viser flere undersøgelser. Det bekræfter danske blomsterforhandlere:

”Langt de fleste danskere ser blomster som noget lækkert og naturligt. Men det er klart, at det kræver energi både at dyrke dem og at transportere dem til Danmark. Derfor er roser og andre friske blomster på denne årstid en stor belastning for klimaet”, siger Marie Holmer, medejer af blomsterfirmaet Vildevioler, som dyrker økologiske blomster i Danmark fra forår til vinter, til politiken.dk.

31 procent af de europæisk importerede blomster kommer fra Kenya, og det koster omkring et kilo CO2 per solgte rose. Også Holland er stor blomstereksportør til det europæiske marked, her vokser blomsterne i opvarmede drivhuse, og det koster omkring fem kilo CO2 per solgte rose.

”Der ingen tvivl om, at det er mere CO2-venligt at producere blomsterne i et varmt land og transportere dem herop end at dyrke dem i et koldt land i drivhuse, som skal varmes op”, siger Andreas Hansen, produktchef i den danske afdeling af Fairtrade, til politiken.dk.

Forbrugerne bliver ikke ordentligt oplyst
Det er svært for kunderne at finde frem til de bæredygtige blomster, og ofte ved forhandlere heller ikke nok om blomstens oprindelse.

”Ude på Grønttorvet, hvor vi køber blomster, ser de underligt på os, når vi spørger, hvor blomsterne har vokset. Det er meget uigennemsigtigt. Vi har arbejdet hårdt på at finde blomsterproducenter med miljøcertificeringer”, siger Marie Holmer til Politiken.

Men der findes certifikationsordninger til blomster, herunder hollandske More Profitable Sustainability (MPS). Her rangeres blomsteravlerne fra A-C i forhold til deres produkters bæredygtighed.

”Blomsteravlerne får certificeret, at de bruger ressourcerne godt. For eksempel skærer de ned på forbruget af vand og energi og bruger den rigtige plantebeskyttelse. Jo mindre energi og færre pesticider, des bedre vurdering får ens produktion”, siger kommerciel direktør i MPS, Remco Jansen, til politiken.dk.

Men MPS-certifikatet er ikke rettet mod forbrugerne, det er en såkaldt business-to-business-ordning. Ordningen skal hjælpe supermarkeder og grossister til at stille krav til blomsterproduktionen.

Vores svenske naboer er bedre til at oplyse forbrugerne. Blomsterkæden Blomsterlandet oplyser kunderne om blomstens certificering, og det inspirerer brancheforeningen Flora Dania:

”Vi har lige haft besøg af Blomsterlandet og vil se på, hvordan vi kan få fortalt forbrugerne om alle de gode ting, der sker i branchen. Vores danske blomsteravlere har halveret deres energiforbrug og er langt fremme, når det handler om at bruge mindre kemisk skadedyrsbekæmpelse. Det er vigtigt for kunderne”, siger direktør i Flora Dania, Peter Larsen-Ledet, til politiken.dk.

Læs også: Bæredygtighed i byggeriet skal ned i øjenhøjde

Danske blomsterforhandlere vil i de kommende år blive bedre til at oplyse om blomsternes bæredygtighed, lyder det fra ham.

- SDN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus