Det er svært at finde klimavenlige Valentinsblomster

Der er stor ugennemsigtighed når det gælder afskårne blomster, forbrugerne kan nemlig ikke gennemskue om blomsterne er bæredygtige eller ej. En enkelt rose fra et drivhus kan 'koste' op mod fem kilo CO2.

Roser er en af de store klimasyndere på blomstermarkedet, samtidig med at det er den mest foretrukne Valentinsblomst..

14.02.2019

CSR.dk

Der er mange, der køber blomsterbuketter til deres udkårne på Valentinsdag i dag, den 14. februar – men det er næsten umuligt at se, hvilke blomster der er bæredygtige, og hvilke der er klimasyndere. Blomsterne bliver nemlig enten fløjet ind eller dyrket i opvarmet drivhuse og det udleder CO2, skriver Politiken.

Læs også: Hurtig omstilling kan holde jordens temperaturstigning under 1,5 grader

Og særligt valentinsfavoritten, rosen, er en af de værste klimasyndere. En enkelt rose kan være skyld i et kilo kulstofudslip eller mere, viser flere undersøgelser. Det bekræfter danske blomsterforhandlere:

”Langt de fleste danskere ser blomster som noget lækkert og naturligt. Men det er klart, at det kræver energi både at dyrke dem og at transportere dem til Danmark. Derfor er roser og andre friske blomster på denne årstid en stor belastning for klimaet”, siger Marie Holmer, medejer af blomsterfirmaet Vildevioler, som dyrker økologiske blomster i Danmark fra forår til vinter, til politiken.dk.

31 procent af de europæisk importerede blomster kommer fra Kenya, og det koster omkring et kilo CO2 per solgte rose. Også Holland er stor blomstereksportør til det europæiske marked, her vokser blomsterne i opvarmede drivhuse, og det koster omkring fem kilo CO2 per solgte rose.

”Der ingen tvivl om, at det er mere CO2-venligt at producere blomsterne i et varmt land og transportere dem herop end at dyrke dem i et koldt land i drivhuse, som skal varmes op”, siger Andreas Hansen, produktchef i den danske afdeling af Fairtrade, til politiken.dk.

Forbrugerne bliver ikke ordentligt oplyst
Det er svært for kunderne at finde frem til de bæredygtige blomster, og ofte ved forhandlere heller ikke nok om blomstens oprindelse.

”Ude på Grønttorvet, hvor vi køber blomster, ser de underligt på os, når vi spørger, hvor blomsterne har vokset. Det er meget uigennemsigtigt. Vi har arbejdet hårdt på at finde blomsterproducenter med miljøcertificeringer”, siger Marie Holmer til Politiken.

Men der findes certifikationsordninger til blomster, herunder hollandske More Profitable Sustainability (MPS). Her rangeres blomsteravlerne fra A-C i forhold til deres produkters bæredygtighed.

”Blomsteravlerne får certificeret, at de bruger ressourcerne godt. For eksempel skærer de ned på forbruget af vand og energi og bruger den rigtige plantebeskyttelse. Jo mindre energi og færre pesticider, des bedre vurdering får ens produktion”, siger kommerciel direktør i MPS, Remco Jansen, til politiken.dk.

Men MPS-certifikatet er ikke rettet mod forbrugerne, det er en såkaldt business-to-business-ordning. Ordningen skal hjælpe supermarkeder og grossister til at stille krav til blomsterproduktionen.

Vores svenske naboer er bedre til at oplyse forbrugerne. Blomsterkæden Blomsterlandet oplyser kunderne om blomstens certificering, og det inspirerer brancheforeningen Flora Dania:

”Vi har lige haft besøg af Blomsterlandet og vil se på, hvordan vi kan få fortalt forbrugerne om alle de gode ting, der sker i branchen. Vores danske blomsteravlere har halveret deres energiforbrug og er langt fremme, når det handler om at bruge mindre kemisk skadedyrsbekæmpelse. Det er vigtigt for kunderne”, siger direktør i Flora Dania, Peter Larsen-Ledet, til politiken.dk.

Læs også: Bæredygtighed i byggeriet skal ned i øjenhøjde

Danske blomsterforhandlere vil i de kommende år blive bedre til at oplyse om blomsternes bæredygtighed, lyder det fra ham.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online