14.01.2016  |  Klima, miljø og energi

Det kan blive dyrere at miljømærke produkter

Indhold fra partner Hvad er dette?

Miljømærkenævnet vil gøre det 50 procent dyrere for virksomheder at få svanemærket deres produkter. Danmarks Naturfredningsforening frygter, at det kan give færre miljømærkede produkter i fremtiden.

Mange forbrugere efterspørger miljøvenlige produkter, og bruger mærker som svanemærket til at orientere sig efter, når de skal købe ind. Men i fremtiden kan der komme færre svanemærkede produkter på markedet, frygter Danmarks Naturfredningsforening.

Hvis det står til Miljømærkenævnets sekretariat, der er rådgivende for miljø- og fødevareministeren, så skal det nemlig fremover være 50 procent dyrere for virksomheder at svanemærke deres produkter.

Det koster i dag godt 15.000 kroner for virksomheder at ansøge, men står det til nævnet, så skal prisen hæves til over 22.000 kroner, og det kan måske afholde virksomheder fra mærkningsordningen, fortæller Sine Bause Fauerby, miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening:

-  En gebyrstigning på 50 procent virker voldsom, og det må forventes, at det vil afskrække nogle virksomheder fra at ansøge om at få mærket deres produkter, siger Sine Beuse Fauerby og fortsætter:
- Det bør altid være nemmest og billigst at handle bæredygtigt. Derfor bør det ikke være de virksomheder, der ønsker at producere miljøvenlige produkter, som bliver pålagt et gebyr.

Danmarks Naturfredningsforening foreslår i stedet, at "forureneren betaler-princippet" bliver gjort gældende. Det kunne for eksempel være ved at oprette en fond, der betalte for miljømærkningen.

- Vi ønsker flere bæredygtige produkter på markedet. Svanemærket giver en sikkerhed for, at produktet er fremstillet efter bæredygtige principper. For eksempel indeholder svanemærkede produkter ikke mikroplast, der er til stor skade for vores havmiljø. Derfor syntes vi, at planerne om at gøre det dyrere at mærke produkter er en helt gal vej, siger Sine Beuse Fauerby.

Danmarks Naturfredningsforening sidder selv i Miljømærkenævnet og har sendt et høringssvar til nævnets sekretariatet, hvor foreningen advarer imod et øget gebyr.DET BETYDER SVANEMÆRKET
Svanemærket - også kaldet "Nordisk miljømærkning" (på engelsk: "Nordic Ecolabel") - er en mærkningsordning, som indikerer at produktet er fremstillet efter miljøvenlige principper.

Kriterierne afhænger af produkttypen, men kan være:

  • Ingen brug af stoffer, der nedbryder ozonlaget
  • Intet eller meget lavt indhold af tungmetaller
  • Reduceret brug af farlige kemiske stoffer
  • Energibesparelser
  • Genanvendelse og minimering af affald

Læs mere på Miljømærkning Danmarks hjemmeside. 

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere