Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm

Havneslam fra den kunstige halvø Lynetteholm skal ikke længere dumpes i Køge Bugt. Det har et flertal i Folketinget besluttet, og det er en fantastisk nyhed, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Siden januar er over 200.000 kubikmeter havneslam fra Lynetteholm blevet dumpet i Køge Bugt. Og det var planen, at yderligere to millioner kubikmeter skulle samme vej.

Men dumpningen af slam i Øresund har mødt hård kritik fra både eksperter, den svenske regering, grønne organisationer og tusindvis af bekymrede borgere. Blandt andet har over 35.000 danskere skrevet under på Danmarks Naturfredningsforenings underskriftsindsamling for at stoppe dumpningen.

Og heldigvis har kritikken gjort indtryk på politikerne i Folketinget. Et politisk flertal har nu lavet en aftale, der betyder, at dumpningen af slam fra Lynetteholm bliver permanent stoppet. Og det er en fantastisk nyhed, mener Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Jeg er glad og lettet. Vi har kæmpet for at få politikerne til at stoppe dumpningen, fordi det er hamrende forkert at gamble med havnaturen på den måde. Så tak til politikerne for at lytte. Og ikke mindst tak til de over 35.000 mennesker, der har støttet sagen ved at skrive under på vores fælles opråb. Havet skal beskyttes og genoprettes - ikke bruges som losseplads, siger Maria Reumert Gjerding.

Havneslam skal bygges ind i Lynetteholm
Den nye politiske aftale betyder, at det omdiskuterede havneslam bygges ind i selve Lynetteholm. Dermed bliver slammet altså en del af den kunstige halvø i stedet for, at det bliver dumpet og spredt i Øresund.

Ændringen betyder også, at den næste fase af Lynetteholm forsinket med et års tid. Det skyldes, at Lynetteholm først vil være klar til at modtage havneslammet fra foråret 2023.

Derudover vil politikerne også have undersøgt, om havneslammet kan suges op i stedet for at blive gravet op.

Vil følge Lynetteholm i mange år fremover
Selv om dumpningen af havneslam fra Lynetteholm nu er permanent stoppet, så vil Danmarks Naturfredningsforening fortsat følge det enorme anlægsprojekt.

Dumpning er nemlig ikke det eneste, som projektet er blevet kritiseret for. Blandt andet frygter eksperter, at Lynetteholm kan fungere som en lille prop i Øresund og dermed påvirke vandgennemstrømningen. Ændres den, så kan det øge risikoen for iltsvind, og det er for eksempel den pressede torskebestand meget følsom overfor.

For Danmarks Naturfredningsforening er det naturligvis afgørende, at Lynetteholm ikke vil forværre forholdene for vores i forvejen meget pressede havnatur.

01.06.2023Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Regeringen vil ikke love mere beskyttet natur frem mod 2030

27.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling

20.09.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder

08.06.2022Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm

07.12.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald

03.06.2021Danmarks Naturfredningsforening

Sponseret

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej