07.12.2021 | Klima, miljø og energi
Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald
Indhold fra partner Hvad er dette?
Danskere laver langt mere affald end andre europæere. Det skriger på et opgør mod brug og smid væk-kulturen. Og her spiller kommunerne en afgørende rolle.
Forestil dig at du holder en pose med to liter mælk og en kvart piskefløde. Den vejer 2,3 kg, og det er lige så meget, som hver eneste dansker smider ud – hver eneste dag.
Danmark skraber bunden i en opgørelse fra Eurostat over, hvilke EU-lande der laver mest affald. Det skader naturen og klimaet. Og sandheden er, at store dele af det, vi smider ud, sagtens kan bruges - eller ligefrem kunne have været undgået.
Derfor arbejder Danmarks Naturfredningsforening for et affaldsfrit samfund inden 2050. Altså et samfund hvor intet bliver smidt ud, men hvor tingene bliver brugt igen eller lavet om til nyt.
"Hvis vi formår at reducere vores affaldsmængder, hvis vi formår at holde ressourcerne i det økonomiske kredsløb, så vil vi også give naturen mere plads. Vi vil give naturen mere fred", siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
"Skal vi nå i mål med så høje ambitioner, så er det helt nødvendigt, at vi arbejder sammen. Men det er også fuldstændig oplagt, at kommunerne går i front", siger Maria Reumert Gjerding.
Kommuner vil få borgerne til at dele
Flere kommuner er allerede i gang med at reducere mængden af affald. Det sker i høj grad ved at forlænge produkters levetid via direkte genbrug og reparationer, eller ved at få borgerne til at deles om tingene.
I København vil de tredoble genbruget inden 2024. Blandt andet ved at lave steder, hvor københavnere kan låne, leje bytte ting. Det skal både være i byrummet, institutioner, virksomheder og privat hos københavnere.
Lejre vil lave deleskure og repair caféer, hvor man gratis kan få repareret sine ting, i kommunens landsbyer.
Albertslund kommune vil også oprette reparationscaféer. Samtidig vil de i højere grad genbruge fx møbler fra storskrald og kommunens egne overskudsvarer. Endelig vil de lave en ordning, hvor borgerne kan bytte byggematerialer på genbrugsstationerne.
Bornholm vil være affaldsfrie i 2032 og er lige nu ved at lave en projekt, hvor socialt udsatte skal reparere elektronik fra genbrugspladserne.
Det vil danskerne gerne dele
Heldigvis vil de fleste gerne deles om tingene. 58 procent af danskerne deler, bytter eller låner allerede i dag. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius.
Og hver anden dansker mener, at vi bør dele endnu mere.
Danskerne vil helst dele værktøj, haveredskaber og festudstyr som telte, klapstole og service. Og vi deler, låner og lejer primært fra familie og venner. Måske fordi 89 procent ikke kender til en deleordning i deres område.
Derfor roser Danmarks Naturfredningsforening kommuner, der forsøger at skabe en lokal kultur for deleøkonomi, reparationer og direkte genbrug.
Strategi & ledelse

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling
Elbilproducenten NIO, som i løbet af efteråret 2022 etablerer sig i Danmark, har indgået en partnerskabsaftale med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Naturfond om at styrke naturforvaltningen af fire danske naturområder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej
Efter flere års pres for et forbud mod sprøjtegifte på offentlige og private arealer ser det endelig ud til at lykkes. DN roser regeringens udspil, men påpeger samtidigt, at vi endnu ikke er i mål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder
Vildtvoksende græs, blomster, insekthoteller og fuglehuse – det er noget af det, som man kan opleve ved Haslev Kirke, der er en af 315 "Grønne Kirker" i Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Cirkulær økonomi
I dag har vi en lineær økonomi, hvor vi udvinder ressourcer fra jorden, producerer, distribuerer, forbruger og smider ud. I en cirkulær økonomi er ressourcerne i et kredsløb - affald findes ikke.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm
Havneslam fra den kunstige halvø Lynetteholm skal ikke længere dumpes i Køge Bugt. Det har et flertal i Folketinget besluttet, og det er en fantastisk nyhed, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Svampegifte fra marker ender i vores grundvand
Ifølge en spritny måling findes der rester af populære svampegifte i 60 procent af alle grundvandsprøver. Giftene er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Indhold fra partner