01.06.2023 | Klima, miljø og energi
Regeringen vil ikke love mere beskyttet natur frem mod 2030
Indhold fra partner Hvad er dette?
Der er brug for mere beskyttet natur, hvis vi skal bremse biodiversitetskrisen og redde truede dyr. Men det vil regeringen ikke love, at der kommer frem mod 2030.
Vi står i en global biodiversitetskrise, hvor vilde dyr uddør i et højere tempo end nogensinde før i menneskets historie. Alene i Danmark er der 1.844 truede arter af dyr, planter og svampe, der risikerer at forsvinde fra vores natur.
En af de vigtigste løsninger er at give naturen mere plads og bedre beskyttelse. Derfor er EU-landene blevet enige om, at der i Europa i 2030 skal være 30 % beskyttet natur, hvoraf de 10 % skal være strengt beskyttet.
Men i denne uge har den danske regering meldt tilbage til EU, at Danmark ikke kan love, at der kommer mere eller bedre beskyttet dansk natur i 2030, end vi allerede har i dag.
Og det er fuldstændigt uacceptabelt, mener Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
- Vi er i en ødelæggende biodiversitetskrise, og arter uddør, fordi deres levesteder forsvinder. Det skal der handles på, og det haster, siger hun.
Læs mere: Forstå biodiversitetskrisen på 2 minutter
Danmark har alt for lidt natur
I dag har Danmark ingen arealer på land, der på nuværende tidspunkt med sikkerhed kan siges at være strengt beskyttet natur ifølge Biodiversitetsrådet. Så der er altså meget langt op til målet om 10 % strengt beskyttet natur i 2030.
Ifølge regeringens opgørelse er der i dag 15 % beskyttede naturområder, men her er også medregnet blandt andet Natura2000 områder, der for omkring halvdelens vedkommende reelt er marker eller anden form for produktion. Men selv hvis man tæller det med, så er Danmark altså kun halvvejs til målet om 30 % beskyttet natur på land i 2030.
- Vi er meget bekymrede, når regeringen mener, at Danmark kan nøjes med at levere halvdelen af, hvad EU, FN og forskerne vurderer, der skal til for at bremse tabet af biodiversitet. Det er nedslående, siger Maria Reumert Gjerding.
Læs mere: 600 millioner ynglefugle er forsvundet fra Europa siden 1980
Vil få store konsekvenser for naturen
Af regeringens svar til EU står der dog, at Danmark kan melde yderligere naturarealer ind frem mod 2030. Men regeringen understreger samtidig, at den ikke er juridisk forpligtet i forhold til målene i EU's Biodiversitetsstrategi.
Og det er ærgerligt, for det vil få alvorlige konsekvenser, hvis regeringen ikke vil leve op til målsætningen om 30 % beskyttet natur og 10 % strengt beskyttet natur.
- Uden seriøse målsætninger om mere natur vil vi her i Danmark miste endnu flere arter. Vi er i forvejen bundskraber i EU, når det gælder arealet af beskyttede områder, og vi står til at miste blandt andet flere sommerfuglearter, ligesom vores fjorde tømmes for liv. Så der er tværtimod akut behov for betydelige indsatser for naturen på havet og på land, siger Maria Reumert Gjerding.
På havet har regeringen meldt ind til EU, at omkring 29 % af havarealet vil være beskyttet i 2030, heraf 4 % strengt beskyttet.
Læs mere: Hver tredje danske sommerfugl er truet eller allerede forsvundet
Strategi & ledelse

Nyt partnerskab med NIO skal styrke beskyttede naturområder og naturformidling
Elbilproducenten NIO, som i løbet af efteråret 2022 etablerer sig i Danmark, har indgået en partnerskabsaftale med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Naturfond om at styrke naturforvaltningen af fire danske naturområder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Kommuner tager kampen op mod enorme mængder affald
Danskere laver langt mere affald end andre europæere. Det skriger på et opgør mod brug og smid væk-kulturen. Og her spiller kommunerne en afgørende rolle.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Biodiversiteten blomstrer frem på kirkernes områder
Vildtvoksende græs, blomster, insekthoteller og fuglehuse – det er noget af det, som man kan opleve ved Haslev Kirke, der er en af 315 "Grønne Kirker" i Danmark.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Gode nyheder for drikkevandet: Sprøjteforbud i det offentlige og for private på vej
Efter flere års pres for et forbud mod sprøjtegifte på offentlige og private arealer ser det endelig ud til at lykkes. DN roser regeringens udspil, men påpeger samtidigt, at vi endnu ikke er i mål.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stor sejr for Øresund: Folketinget stopper dumpning af slam fra Lynetteholm
Havneslam fra den kunstige halvø Lynetteholm skal ikke længere dumpes i Køge Bugt. Det har et flertal i Folketinget besluttet, og det er en fantastisk nyhed, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Cirkulær økonomi
I dag har vi en lineær økonomi, hvor vi udvinder ressourcer fra jorden, producerer, distribuerer, forbruger og smider ud. I en cirkulær økonomi er ressourcerne i et kredsløb - affald findes ikke.
Indhold fra partner