08.06.2017 | Samfund
DI: Anbefalinger viser vejen til cirkulær økonomi
Indhold fra partner Hvad er dette?
Presset på ressourcerne stiger, når verdens befolkning vokser, millioner af fattige rykker ind i middelklassen, og byerne bliver større. Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi giver 27 anbefalinger til, hvordan ressourcerne kan række længere.
- Der er et stort potentiale inden for cirkulær økonomi, som vi bør udnytte. Vi skal producere på en måde, hvor vi udnytter ressourcerne så effektivt som muligt, og vi skal finde nye veje til at genbruge og genanvende ressourcer som metaller, plastik og byggematerialer. Danske virksomheder er blandt de mest ressourceeffektive i verden, og de 27 anbefalinger bringer os endnu længere, siger Karsten Dybvad.
Der er især to forslag, som kan få stor betydning for omstillingen til en cirkulær økonomi, vurderer DI.
Det ene forslag handler om, at kommunerne skal ensrette indsamlingen og håndteringen af affald. Det skal sikre, at affaldet bliver sorteret på en måde, så det kan bruges som råvarer i ny produktion. I dag er der stor forskel på, hvordan de 98 kommuner sorterer og behandler affaldet. Den uens sortering af affaldet gør det svært at opnå de store, ensartede affaldsmængder, der skal til for at gøre genanvendelse rentabelt.
Et andet forslag skal sikre, at der skabes bedre udbud af genanvendelige råvarer. Det vil give flere virksomheder adgang til ressourcerne i affaldet og øge muligheden for, at virksomhederne kan skabe nye, innovative forretningsmodeller.
- Cirkulær økonomi handler om nye måder at designe, producere og sælge produkter på, så de kan indgå i nye produkter, bruges igen, deles eller sælges som en service. Så med de rigtige rammer kan regeringen og resten af Folketinget skabe mange muligheder for innovative virksomheder og kreative iværksættere, siger Karsten Dybvad.
DI formulerede for halvandet år siden en miljø- og ressourcepolitik, som satte fokus på potentialerne i cirkulær økonomi, og hvad der skal til for at udvikle og producere konkurrencedygtige produkter og services ressourceeffektivt og i balance med både økonomien og miljøet. Anbefalingerne fra regeringens Advisory Board ligger fint i forlængelse af den politik, og DI vil tage anbefalingerne med i det videre arbejde.
På en række områder - særligt inden for byggeriet - er der behov for at arbejde videre med anbefalingerne i dialog med erhvervet, mener DI. Det gælder særligt forslaget om at etablere en bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet. Her er det nødvendigt at få afklaret, hvilke elementer en bæredygtighedsklasse skal indeholde og hvilken tidshorisont, der er realistisk.
DI ser frem til den politiske opfølgning på anbefalingerne. Det ventes, at regeringen kommer med et udspil i løbet af efteråret.
Klima, miljø og energi

Grib chancen: Bliv del af startup-miljø for CO2-jægere
Der er brug for nye løsninger, hvis Danmark skal indfri ambitiøse klimamål. Det nye startupmiljø GreenUp Accelerator har pladser til iværksættere, der har en CO2-plan. Hurtig tilmelding giver ekstra fordele.
Indhold fra partner
Samfund

”Vildt indgribende”: Nyt EU-forslag kan handlingslamme virksomhedsledelserne
Dansk Industri er rystet over indholdet af en ny rapport, der kan få EU-kommissionen til radikalt at ændre ledelsen af alle virksomheder. Det kan lamme erhvervslivet, mener DI og en lang række eksperter i selskabsret.
Indhold fra partner
Samfund

”Danske virksomheder vil have gode og værdiskabende regler om bæredygtighed”
Køen af villige deltagere i DI´s nye udvalg for bæredygtighed var lang. 24 personer fra vidt forskellige virksomheder er nu sat sammen med Annemarie Meisling, Senior Director for bæredygtighed og Corporate Affairs i Chr. Hansen som formand.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Dansk eksport fortrænger 7 gange Danmarks totale CO2e-udledning
Danske teknologier kan skære 1.500 mio. tons af EU-landenes CO2 udledning indenfor vedvarende energi, proces, bygning og vandstyring. Globalt er potentialet endnu større, og derfor bakker DI helhjertet op om regeringens nye strategi for global klimaindsats.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Hvordan griber iværksættere FN’s Verdensmål an?
At nå i mål med FN’s Verdensmål har været på agendaen siden 2015, hvor de blev vedtaget på FN’s topmøde. Danske virksomheder har taget opgaven til sig, og særligt iværksættere har meldt sig på banen med innovative løsninger og nytænkning af eksisterende rammer.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Dårligt forberedt Per Vers fik stående klapsalver i DI
Rapperen Per Vers opsummerede i en ni minutter lang freestylerap, hvad 21 virksomheder på to år har lært om at gøre filantropi til forretning gennem strategisk arbejde med FN’s Verdensmål. Til stående klapsalver.
Indhold fra partner