08.06.2017  |  Samfund

DI: Anbefalinger viser vejen til cirkulær økonomi

Indhold fra partner Hvad er dette?

Presset på ressourcerne stiger, når verdens befolkning vokser, millioner af fattige rykker ind i middelklassen, og byerne bliver større. Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi giver 27 anbefalinger til, hvordan ressourcerne kan række længere.

- Der er et stort potentiale inden for cirkulær økonomi, som vi bør udnytte. Vi skal producere på en måde, hvor vi udnytter ressourcerne så effektivt som muligt, og vi skal finde nye veje til at genbruge og genanvende ressourcer som metaller, plastik og byggematerialer. Danske virksomheder er blandt de mest ressourceeffektive i verden, og de 27 anbefalinger bringer os endnu længere, siger Karsten Dybvad.

Der er især to forslag, som kan få stor betydning for omstillingen til en cirkulær økonomi, vurderer DI.

Det ene forslag handler om, at kommunerne skal ensrette indsamlingen og håndteringen af affald. Det skal sikre, at affaldet bliver sorteret på en måde, så det kan bruges som råvarer i ny produktion. I dag er der stor forskel på, hvordan de 98 kommuner sorterer og behandler affaldet. Den uens sortering af affaldet gør det svært at opnå de store, ensartede affaldsmængder, der skal til for at gøre genanvendelse rentabelt. 

Et andet forslag skal sikre, at der skabes bedre udbud af genanvendelige råvarer. Det vil give flere virksomheder adgang til ressourcerne i affaldet og øge muligheden for, at virksomhederne kan skabe nye, innovative forretningsmodeller. 

- Cirkulær økonomi handler om nye måder at designe, producere og sælge produkter på, så de kan indgå i nye produkter, bruges igen, deles eller sælges som en service. Så med de rigtige rammer kan regeringen og resten af Folketinget skabe mange muligheder for innovative virksomheder og kreative iværksættere, siger Karsten Dybvad.

DI formulerede for halvandet år siden en miljø- og ressourcepolitik, som satte fokus på potentialerne i cirkulær økonomi, og hvad der skal til for at udvikle og producere konkurrencedygtige produkter og services ressourceeffektivt og i balance med både økonomien og miljøet. Anbefalingerne fra regeringens Advisory Board ligger fint i forlængelse af den politik, og DI vil tage anbefalingerne med i det videre arbejde. 

På en række områder - særligt inden for byggeriet -  er der behov for at arbejde videre med anbefalingerne i dialog med erhvervet, mener DI.  Det gælder særligt forslaget om at etablere en bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet. Her er det nødvendigt at få afklaret, hvilke elementer en bæredygtighedsklasse skal indeholde og hvilken tidshorisont, der er realistisk. 

DI ser frem til den politiske opfølgning på anbefalingerne. Det ventes, at regeringen kommer med et udspil i løbet af efteråret.

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere