DI: Usikre tider kræver skærpet fokus på korruptionsbekæmpelse
I takt med usikkerheden i verden stiger, møder danske virksomheder flere udfordringer med korruption på globale markeder. Derfor er antikorruptionsarbejdet vigtigere end nogensinde før, siger underdirektør for global udvikling i Dansk Industri.
Danmark er for tredje år i træk blevet anerkendt som det mindst korrupte land i verden ifølge Transparency Internationals seneste 'Corruption Perception Index' (CPI).
Og det er kun godt, siger Marie Gad, der er underdirektør for global udvikling i Dansk Industri. Det er nemlig afgørende for dansk erhvervslivs evne til at operere effektivt og bevare sin konkurrenceevne, forklarer hun.
I en tid præget af global usikkerhed er det essentielt at fastholde og styrke indsatsen mod korruption, for eksempel med tiltag som CSRD-direktivet, der bliver implementeret i disse år.
EU’s CSRD-krav har ikke kun skærpet kravene til bæredygtighedsrapportering, men også øget fokus på antikorruption. Virksomheder omfattet af direktivet skal nu redegøre for deres politikker mod korruption og bestikkelse samt eventuelle påvirkninger heraf i deres årsregnskaber.
Hæmsko for dansk erhvervsliv
Marie Gad fremhæver, at korruption er en betydelig udfordring for danske virksomheder, især når de byder på offentlige udbud i lande længere nede af korruptionsskalaen.
Dette er eksempelvis tilfældet i Ukraine, som modtager betydelig donorbistand fra Danmark, EU og andre lande. Arbejdet med at blive medlem af EU har dog medført øget fokus på korruptionsbekæmpelse i Ukraine.
”Derfor er det positivt, at arbejdet for at blive godkendt som medlem af EU har betydet et øget fokus på korruptionsbekæmpelse i landet. Det er vigtigt, at vi fastholder fokus på netop det, så Ukraine ikke adopterer den korrupte kultur fra nabolande som Rusland og risikerer at sætte de mange investeringer og drømmen om et EU-medlemskab over styr”, forklarer hun.
- lhs