21.02.2020 | Klima, miljø og energi
Direktører klar til klima-investeringer
Indhold fra partner Hvad er dette?
Danske topledere vil i 2020 investere endnu mere i tiltag, der skal mindske CO2-udslippet, fremgår det af en ny undersøgelse fra Lederne.
Det er en melding, der må vække glæde, både på Christiansborg, hvor et stort flertal har stemt for en ambitiøs klimamålsætning, og blandt almindelige danskere, der bekymrer sig om klimaet.
Lederne spiller nemlig en nøglerolle i den grønne omstilling. Det er lederne på landets virksomheder, som kan træffe de beslutninger, der kan hjælpe Danmark til nå det ambitiøse mål, politikerne har vedtaget, om 70 procents reduktion i udslip af drivhusgasser i 2030.
Den rolle er lederne parate til at tage på sig. Lederne ser klima og bæredygtighed som en vigtig sag, der har stor betydning for udviklingen af vores samfund.
Undersøgelsen fra Lederne omfatter 1000 direktører i erhvervslivet. Fire ud af ti svarer, at de forventer, at deres virksomhed vil investere mere i CO2-reducerende tiltag i år 2020 end sidste år. Det ligger i tråd med tidligere undersøgelser der viser, at medlemmerne af Lederne ønsker at bidrage til at skabe fælles løsninger på fælles udfordringer.
Det giver god mening. Klimainvesteringer kan vise sig at give god gevinst, ikke kun for vores børn, der gerne skulle nyde godt af de samme goder som vi gør, men også for danske virksomheder.
Klima-løsninger og grøn teknologi kan blive et nyt forretningsområde. I forvejen er danske virksomheder godt med på en række grønne teknologier, og hvis de fortsat investerer målrettet i digitalisering, er der gode muligheder for at udvikle intelligente klimaløsninger, der kan eksporteres.
Desværre mangler mange erhvervsledere i dag viden om bæredygtighed, og de mangler gode eksempler at lære af. Derfor foreslår vi politikerne at afsætte midler til at oprette et bæredygtigheds-hub, som skal bidrage til, at danske virksomheder bliver førende inden for bæredygtige løsninger og bæredygtig ledelse. Samtidig kan et hub bidrage til at markedsføre danske klimaløsninger i udlandet.
Det tror vi, vil være en god investering, både menneskeligt og kommercielt.
Klima, miljø og energi

Efter seks år med verdensmålene halter vi stadig bagud
Seks år efter at Verdensmålene blev vedtaget af FN, halter vi stadig bagud med at opfylde målene. Heldigvis er de danske ledere klar til at tage samfundsansvar. Men mange peger på, at de mangler grønne kompetencer. Derfor er der brug for at løfte de danske lederes bæredygtige kompetencer.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Se mod Carlsberg og forstå potentialet
Danske virksomheder kan gøre meget mere for det globale klima, end de fleste nok tror. Det er Carlsberg et godt eksempel på.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Grøn omstilling kræver også nye lederkompetencer
Hos Lederne er vi enige i regeringens pointe om at uddanne flere faglærte til den grønne omstilling. Men de overser en hel central del af den bæredygtige udvikling – nemlig ledernes grønne kompetencer. Mange vurderer selv, at de mangler de fornødne kompetencer til at gennemføre en grøn omstilling, og derfor er det helt afgørende, at de danske ledere får et grønt kompetenceløft.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Lederne: Her er de fire nye, grønne kompetencer for ledere
Ledere mangler basal klimaviden, som er central for at få en organisation klædt på til en altomfavnende grøn omstilling, skriver Anders Nolting Magelund fra Lederne i dette debatindlæg.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Virksomheder sætter ambitiøse klima-mål, men ikke alle følger op
Langt de fleste virksomheder sætter ambitiøse klima-mål. Men kun hver tredje virksomhed måler udledningen af CO2, fordi klima-mål i de fleste tilfælde stadig forpligter, og bruges som løftestang til en lang række indsatser her og nu.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Lederne: Ingen grøn omstilling uden mere arbejdskraft
Lederne efterlyser svar på det akutte problem med mangel på arbejdskraft i statsministerens åbningstale. Positivt med stærkt fokus på klimaudfordringerne, men grøn omstilling er betinget af flere hænder på virksomhederne.
Indhold fra partner