27.08.2019  |  Klima, miljø og energi

Eksperter har rangeret verdens 100 bedste klimaløsninger

Amerikaneren Paul Hawken står bag verdens første videnskabeligt funderede forsøg på at måle, veje og rangordne planetens 100 bedste klimaløsninger. Listen viser, at det mest omfattende tiltag for at reducere klimapåvirkningen er at få styr på vores gamle køleskabe, frysere og airconditionanlæg.

Der findes rigtig mange forskellige enkeltstående ideer til, hvordan vi løser klimakrisen. Men hvilket et er egentlig mest effektivt?

Læs også: 20 danske kommuner skal danne fortrop i klimakampen

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det begyndte miljøforkæmperen og forfatteren Paul Hawken ifølge Berlingske at undre sig over i 2001. Selvom der er gået nogle år, er det nu blevet til verdens første detaljerede måling – og rangordning – af de 100 mest effektive metoder til at nå klimamålene i Parisaftalen.

Initiativet har fået navnet Project Drawdown og viser, at det mest effektive tiltag, vi som mennesker overhovedet kan gøre for at reducere klimapåvirkningen, er at få styr på vores gamle køleskabe, frysere og airconditionanlæg.

De rummer alle et kølemiddel, i mange tilfælde HFC-gas, der er en ekstremt potent drivhusgas – helt op til 9.000 gange kraftigere end CO2. Det var den type gas, der i vidt omfang kom til at erstatte de i dag forbudte og ozon-nedbrydende CFC-gasser – nu blot med en anden, men lige så problematisk effekt.

Hvis vi i løbet af de kommende tre årtier kan deponere og uskadeliggøre 87 procent af HFC-gasser til nedkøling – frem for at de blot siver op i luften – vil effekten være omtrent lige så stor som overhovedet ikke at brænde kul, olie og gas af på kloden i to år.

Mange løsninger er madrelaterede
Project Drawdown er udfærdiget af 70 eksperter, der har fået rådgivning af et kæmpe panel bestående af alt fra geologer og biologer over ingeniører og arkitekter til økonomer og politikere. Ifølge Paul Hawken kommer rapporten med flere overraskende resultater.

Verdens ti bedste klimaløsninger

  1. Neutralisering af kølemidlet og drivhusgassen HFC
  2. Vindmøller (på land)
  3. Reduceret madspild
  4. Planterig kost
  5. Genopretning af tropiske skove
  6. Uddannelse af piger
  7. Familieplanlægning
  8. Solcelleanlæg
  9. Skovgræsning
  10. Solcelletag

Kilde: Project Drawdown

"[Det, der overraskede mig mest, er] at så mange af de 20 største løsninger er madrelaterede – madspild, kost, græsnings- og dyrkningsformer”, siger han til Berlingske og fortsætter:

”Mange vil nok også blive overraskede over, at transport ligger så relativt lavt. For eksempel ligger elbiler helt nede på 26.-pladsen. Men det skyldes, at vi anvender de gængse projektioner, og de forudsiger næsten en fordobling af antallet af køretøjer i verden i 2050 – til to milliarder. Det vil udviske de overordnede gevinster ved at udfase forbrændingsmotorer til elektriske”.

Læs også: 100 klimaløsninger skal inspirere til grønnere lokalområder

Paul Hawkens Drawdown – eller reduktionsliste – har skabt opmærksomhed kloden rundt, og den meget pædagogiske bogudgave, der blandt andet bliver prist som ”et atlas, der har potentiale til at redde planeten”, er tidens mest solgte miljøbog på Amazon.

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere