10.01.2018 | Klima, miljø og energi
Elbilsalget stod næsten stille i 2017
2017 bød, trods reducerede afgifter, på et beskedent salg af elbiler på under 700 styk. Men det ser ud til at lysne i 2018, vurderer flere i branchen.
Det er stadig svært at få danskerne til at køre på elektricitet. Men nye modeller og sikkerhed omkring afgifterne kan måske lokke flere til.
Elbilens danske skæbne har længe været usikker, og salget af elbiler er fortsat beskedent herhjemme. De foreløbige tal viser, at der blev solgt 698 elbiler i 2017. Ved udgangen af sidste år blev det gjort op, at bestanden af elbiler i Danmark var på 8.746. Grundet afregistreringer i løbet af året, er det blot 103 mere end året før, skriver Ingeniøren.
Læs også: Ny aftale skal få gang i elbilsalget, men møder kritik
Det har været svært at få elbilen tilbage på vejene, efter regeringen i 2016 indgik en aftale om indføring af registreringsafgift. I første omgang skulle der betales 20 procent af den fulde afgift, og det fik salgstallet til at dykke til 1.300, sammenlignet med over det tredobbelte, 4.329, i 2015.
Også selvom det blev besluttet at fastfryse aftalen på de 20 procent i 2017 og indføre et fradrag for batteriet, så frister det ikke umiddelbart danskerne til at hoppe på den elektriske løsning.
Leasingbranchen står i vejen
Den stillestående udvikling skyldes blandt andet leasingbranchen, mener Lars Dissing, direktør for Rac Danmark, der står bag udlejningsselskabet Avis/Budget:
"Fra 2014 begyndte vi at købe Nissan Leafs, så vi på et tidspunkt havde 700 styk. Men i takt med at tilskudsordninger er forsvundet og registreringsafgiften har ændret sig, kan vi ikke længere skabe en business case, som er rentabel. I dag har vi cirka 200 elbiler, som vi leaser ud", siger han til Ingeniøren.
Avis/Budget er ikke de eneste, der har måtte skaffe sig af med elbilerne. Andre leasingselskaber har også skåret ned på antallet, og det kan være en af forklaringerne på, at størrelsen af elbiler i Danmark ikke har rykket sig meget i 2017, skriver Ingeniøren.
Fornyet interesse i 2018
Elbilen har været i strid modstand gennem de seneste år, men 2018 byder på bedre tider, mener blandt andet branchechef i Dansk Elbil Alliance, Lærke Flader:
”Markedet har været helt fastfrosset på grund af den enorme usikkerhed, der var omkring afgifter. Men nu kan vi se, at der er kommet ro på, og en masse nye og bedre modeller giver nogle meget positive forventninger for 2018”, siger hun til Ingeniøren.
En af dem, som allerede har mærket forskel fra 2017 til 2018 er Nissan. De har længe været en af de helt store på markedet med verdens mest solgte elbil, Nissan Leaf. Nu mærker importøren igen interesse for markedet, når de lancerer den næste Leaf-generation. 140 kunder har allerede bestilt bilen uden hverken at have set eller prøvekørt den.
Det fremkalder optimisme hos direktør for Nissan Danmark, Ralp Gonsalves. Han forklarer, at de regner med at skulle opjustere salgsforventningerne til elbiler for hele 2018.
Læs også: Volkswagen hæver investering i elbiler
"I modsætning til tidligere, er der mere interesse hos privatpersonerne. Før var det leasingselskaber, kommuner og store virksomheder, der handlede elbiler", forklarer han overfor Ingeniøren.
-JJK
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.