11.12.2022 | Klima, miljø og energi
En bæredygtig arbejdsplads handler også om sundhed, trivsel og fastholdelse
Indhold fra partner Hvad er dette?
Socialt bæredygtige arbejdspladser er på agendaen mange steder i disse år. For at give virksomheder redskaber til dette arbejde, skal der nu udarbejdes standarder, som støtter udviklingen af socialt bæredygtige arbejdspladser.
Bæredygtighed handler ikke kun om at genbruge papir og håndtere affald med omtanke. Det handler også om at sikre arbejdspladser, der har en høj grad af sundhed og trivsel med fokus på mangfoldighed, rekruttering, udvikling og fastholdelse samt at reducere risici for mistrivsel, stress og sygefravær.
Et nyt udvalg under Dansk Standard skal fremover arbejde med udvikling af standarder, der kan støtte organisationer i deres arbejde med at skabe en socialt bæredygtig arbejdsplads. Du har mulighed for at være med i dette arbejde og dermed få indflydelse på de kommende standarder.
Nyt udvalg med fokus på socialt bæredygtige arbejdspladser
Udvalget arbejder med udviklingen af standarder inden for områder, hvor den menneskelige ressource og trivsel er i fokus fx arbejdsmiljøledelse, HR, Ligestilling og diversitet samt CSR. Områder, der er relevante for alle virksomheder, der ønsker socialt bæredygtige arbejdspladser. Ikke mindst når det gælder kravet om ESG, hvor virksomheder skal indberette ESG-nøgletal i deres årsrapport - Environment (miljø), Social (social /samfundsmæssig) og Governance (ledelse).
”Standarderne der udvikles under udvalget ”Socialt bæredygtige arbejdspladser” giver virksomhederne effektive redskaber til arbejdet med sikring af social bæredygtighed” siger Lise Schmidt Aagesen, der er seniorkonsulent i Dansk Standard og ansvarlig for udvalget for socialt bæredygtige arbejdspladser. Det nye udvalg er åbent for alle, der ønsker viden og indsigt i områderne:
”Man kommer helt sikkert på forkant inden for sit fagområde, når man er med til at udvikle standarderne, fordi man får tidlig indsigt i de standarder, der kommer inden for arbejdsmiljøledelse, HR, Ligestilling og diversitet samt CSR. Og så får man samtidig mulighed for at præge indholdet og stille krav i de nye standarder og dermed påvirke den nationale og internationale udvikling på området,” fortæller Lise Schmidt Aagesen.
Netværk med de bedste
Udover viden og indflydelse på standarderne er der også mulighed for at skabe et godt fagligt netværk i udvalgsarbejdet. Lise Schmidt Aagesen fortæller, at det under området for arbejdsmiljøledelse handler om meget mere end udviklingen af standarderne.
”De virksomheder og organisationer, der deltager i udvalget, er ikke alene med til at bidrage til udviklingen af de internationale standarder, de bruger også netværket til at tale om implementering og udveksling erfaringer, samt øvrige aktiviteter, der understøtter anvendelsen af standarderne,” fortæller Lise Schmidt Aagesen.
Få introduktion på webinar
Men hvad laver man så i udvalget? For at give en introduktion til udvalgets arbejdsområder og muligheden for indflydelse, kan du se eller gense Dansk Standard webinar om mulighederne i udvalget for socialt bæredygtige arbejdspladser fra onsdag den 7. december 2022.
”På webinaret får man en introduktion til arbejdet med standarderne på området og hvilke muligheder, vi har i det arbejde,” siger Lise Schmidt Aagesen, der møder mange, der ikke er klar over, at de kan få indflydelse på standarder, når de er med i et udvalg hos Dansk Standard.
Forperson for arbejdsmiljøledelse, Kristian Glæsel, ejer af Glaesel HSEQ Management, fortæller om arbejdet med arbejdsmiljøledelse. Kristian Glæsel har ledet det internationale arbejde med udviklingen af ISO 45001for Arbejdsmiljøledelse.
Forperson for HR, Ligestilling og diversitet, Marianne Egelund Siig, CEO hos Mannaz, vil fortælle om arbejdet med HR, ligestilling og diversitet. Marianne Egelund Siig har deltaget i udvikling af den danske ledelsesstandard DS5001 for ligestilling og diversitet.
Se eller gense webinaret her.
Første møde i det nye udvalg ”Socialt bæredygtige arbejdspladser” bliver holdt fredag den 9. februar 2023.
Medarbejder

Ledelsesstandarden for ligestilling og diversitet er nu udgivet på engelsk
Siden den danske standard for ligestilling og diversitet sidste år blev udgivet, har der været et stort ønske fra både danske - og ikke mindst globale virksomheder - om en engelsk udgave. Det ønske er nu blevet opfyldt.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Ny guide til risikostyring kan hjælpe smv’er med at øge cybersikkerheden
En ny guide giver gode råd og redskaber til, hvordan særligt mindre virksomheder kan arbejde konkret med risikostyring i forhold til cyber- og informationssikkerhed og dermed blive bedre rustet ift. fx cyberangreb og anden it-kriminalitet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Biodiversitet er liv, også for forretningen
Den 6. masseuddøen af plante- og dyrearter har store konsekvenser for os mennesker. Det haster med at stoppe den, og det kræver en stor, samlet, koordineret og aftalt indsats på tværs af lande – og her kan standarder hjælpe.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Hvad er cirkulært byggeri? - Økonomisk og klimaorienteret vækst
Cirkulært byggeri er en ny tilgang og et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Men hvad indebærer det? Og hvorfor er det lige præcis den vej, vi er nødt til at gå med fremtidige byggerier?
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Hvad er Power-to-X?
Power-to-X bliver en afgørende brik, hvis vi skal reducere CO2-udslippet med 70 % i 2050. PtX kan nemlig anvendes flere steder i transportsektoren og industrien, hvor elektrificering ikke er en oplagt mulighed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Grønne standarder er fordelagtige for både miljø og forretning
Virksomheden Ellab oplevede pludselig, at flere kunder stillede krav om bæredygtighed og dokumentation heraf. Siden har virksomheden arbejdet med energi- og miljøledelse, hvilket har vist sig at give flere fordele, end først forventet.
Indhold fra partner