27.04.2017 | Klima, miljø og energi
En fjerdedel af vores elektronikaffald virker upåklageligt
Der bliver årligt smidt elektroniske apparater ud i massevis. Herunder også en del, som stadig virker, viser undersøgelse fra Syddansk Universitet.
22 procent af husholdningsapparaterne og syv procent af billedskærmene virkede upåklageligt i Syddansk Universitets undersøgelse, der i alt inspicerede fem ton elektronikaffald. Arkivfoto.
Støvsugere, radioer og gamle telefoner. Danskerne smider elektronik ud i massevis – også selvom en stor del af det stadig virker upåklageligt, skriver DR.
Læs også: Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast
I en ny undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet fremgår det, at hvert fjerde kasserede, elektroniske apparat stadig virker.
”Vi fandt for eksempel computere, kameraer og endda en blender, som aldrig var kommet ud af indpakningen”, siger Keshav Parajuly, ph.d-studerende på Syddansk Universitets Livscykluscenter.
Millioner at hente ved bedre genbrugskultur
I undersøgelsen beregnede forskerne hvor mange penge, der er at hente, hvis vi bliver bedre til at genbruge apparaterne fuldt ud:
”Vores måde at genbruge de elektroniske produkter består i at smadre dem til pindebrænde og bruge nogle af materialerne igen. Men det er kun omkring ti procent, vi faktisk får genbrugt”, siger Henrik Wentzel, centerleder på Syddansk Universitets Livscykluscenter.
Hvis man i stedet fik udnyttet de forskellige elektroniske genstande, som stadig virker, kunne der være mellem 65 og 140 millioner kroner at hente om året, skriver DR.
Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning
Undersøgelsen tog udgangspunkt i inspiceringen af fem ton elektronikaffald. Heraf fungerede 22 procent af husholdningsapparaterne og syv procent af billedskærmene upåklageligt. Og det er endda tal, der vurderes at kunne være højere, da mange apparater udelukkende havde skader fra at være blevet kastet ind i genbrugsstationens bure.
-CHM
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.