27.04.2017 | Klima, miljø og energi
En fjerdedel af vores elektronikaffald virker upåklageligt
Der bliver årligt smidt elektroniske apparater ud i massevis. Herunder også en del, som stadig virker, viser undersøgelse fra Syddansk Universitet.
22 procent af husholdningsapparaterne og syv procent af billedskærmene virkede upåklageligt i Syddansk Universitets undersøgelse, der i alt inspicerede fem ton elektronikaffald. Arkivfoto.
Støvsugere, radioer og gamle telefoner. Danskerne smider elektronik ud i massevis – også selvom en stor del af det stadig virker upåklageligt, skriver DR.
Læs også: Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast
I en ny undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet fremgår det, at hvert fjerde kasserede, elektroniske apparat stadig virker.
”Vi fandt for eksempel computere, kameraer og endda en blender, som aldrig var kommet ud af indpakningen”, siger Keshav Parajuly, ph.d-studerende på Syddansk Universitets Livscykluscenter.
Millioner at hente ved bedre genbrugskultur
I undersøgelsen beregnede forskerne hvor mange penge, der er at hente, hvis vi bliver bedre til at genbruge apparaterne fuldt ud:
”Vores måde at genbruge de elektroniske produkter består i at smadre dem til pindebrænde og bruge nogle af materialerne igen. Men det er kun omkring ti procent, vi faktisk får genbrugt”, siger Henrik Wentzel, centerleder på Syddansk Universitets Livscykluscenter.
Hvis man i stedet fik udnyttet de forskellige elektroniske genstande, som stadig virker, kunne der være mellem 65 og 140 millioner kroner at hente om året, skriver DR.
Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning
Undersøgelsen tog udgangspunkt i inspiceringen af fem ton elektronikaffald. Heraf fungerede 22 procent af husholdningsapparaterne og syv procent af billedskærmene upåklageligt. Og det er endda tal, der vurderes at kunne være højere, da mange apparater udelukkende havde skader fra at være blevet kastet ind i genbrugsstationens bure.
-CHM
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)