27.04.2017  |  Klima, miljø og energi

En fjerdedel af vores elektronikaffald virker upåklageligt

Der bliver årligt smidt elektroniske apparater ud i massevis. Herunder også en del, som stadig virker, viser undersøgelse fra Syddansk Universitet.

Støvsugere, radioer og gamle telefoner. Danskerne smider elektronik ud i massevis – også selvom en stor del af det stadig virker upåklageligt, skriver DR.

Læs også: Tendens: Stigende interesse for, men mangel på, genanvendelse af plast

I en ny undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet fremgår det, at hvert fjerde kasserede, elektroniske apparat stadig virker.

”Vi fandt for eksempel computere, kameraer og endda en blender, som aldrig var kommet ud af indpakningen”, siger Keshav Parajuly, ph.d-studerende på Syddansk Universitets Livscykluscenter.

Millioner at hente ved bedre genbrugskultur
I undersøgelsen beregnede forskerne hvor mange penge, der er at hente, hvis vi bliver bedre til at genbruge apparaterne fuldt ud:

”Vores måde at genbruge de elektroniske produkter består i at smadre dem til pindebrænde og bruge nogle af materialerne igen. Men det er kun omkring ti procent, vi faktisk får genbrugt”, siger Henrik Wentzel, centerleder på Syddansk Universitets Livscykluscenter.

Hvis man i stedet fik udnyttet de forskellige elektroniske genstande, som stadig virker, kunne der være mellem 65 og 140 millioner kroner at hente om året, skriver DR.

Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning

Undersøgelsen tog udgangspunkt i inspiceringen af fem ton elektronikaffald. Heraf fungerede 22 procent af husholdningsapparaterne og syv procent af billedskærmene upåklageligt. Og det er endda tal, der vurderes at kunne være højere, da mange apparater udelukkende havde skader fra at være blevet kastet ind i genbrugsstationens bure.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere