18.02.2020 | Strategi & ledelse
En hel branche går forrest i bæredygtighed
Indhold fra partner Hvad er dette?
Tæpper til det internationale kontraktmarked konkurrerer på at være Cradle to Cradle certificerede. Danske tæpper er helt i front
Dansk Wilton og Ege Carpets er med i front, når det handler om at dokumentere bæredygtighed i et globalt marked.
I januar 2020 nåede den største danske tæppeproducent Ege Carpets A/S en vigtig milepæl. 100 pct. af virksomhedens tæpper til kontraktmarkedet er nu Cradle to Cradle certificeret.
Ege Carpets har fået kortlagt alle indholdsstoffer i 113 tæppeserier og fået dem vurderet helt ned i detaljen. Det er dokumenteret med i alt 18 certifikater. Som led i certificeringen er der desuden vurderet en række andre parametre for bæredygtighed, nemlig energiforbruget og -kilden, muligheder for genanvendelse, håndtering af vand og social retfærdighed.
Læs også: Ege Carpets slår verdensrekord: 100% Cradle to Cradle certificeret sortiment på fem år
Ege Carpets næste store mål er at få tæpperne certificeret på PLATIN niveau i løbet af den næste ti år. Det er det højst opnåelige certificeringsniveau.
Kort forinden gik en anden stor dansk tæppeproducent, Dansk Wilton, fra et til fire Cradle to Cradle certifikater. Deraf to på det attraktive SØLV niveau. Dermed har Dansk Wilton certificeret alle deres Colortec tæpper, som udgør størsteparten af deres tæppeproduktion.
Cradle to Cradle er et konkurrenceparameter
Når de to tæppeproducenter vælger Cradle to Cradle, er det fordi, dokumenteret bæredygtighed er et reelt konkurrenceparameter, når multinationale selskaber, luksushoteller og krydstogtbranchen skal indrette deres bygninger og skibe.
Ege Carpets har f.eks. Google i kundekartoteket, og Dansk Wilton leverer til de fleste Moxy-hoteller i verden.
De toneangivende virksomheder ude i verden vil gerne sende et signal om ansvarlighed til deres kunder, og de forventer, at unge, også når de bliver ældre og mere købestærke, vil kræve det af dem.
Luksushoteller og domiciler bygges i stigende grad efter standarder som DGNB, BREEAM og LEED. Ifølge rapporten ”World Green Building Trends 2018” forventer cirka halvdelen af verdens førende byggefirmaer, at 60% af deres byggerier i 2021 vil være certificeret efter en grøn standard.
Bygherrer vil have uvildig dokumentation
Og bygherrerne stopper ikke med bygningscertificeringen. De kigger også efter uvildig dokumentation, når de køber byggematerialer og inventar. Det samme gør krydstogtindustrien.
Og her har den internationale tredjepartsverificerede Cradle to Cradle certificeringsordning slået rigtigt godt igennem. Det har den også i den amerikanske miljøstyrelse, United States Environmental Protection Agency (EPA). EPA anbefaler specifikt at vælge Cradle to Cradle certificerede byggematerialer og interiør. Bystyret i San Fransisco er gået så vidt som at kræve, at tæpper i offentlige bygninger skal være Cradle to Cradle certificerede.
Også de private bygherrer ser til Cradle to Cradle. Som projektleder Corné Noordam fra Vastint, der bygger for Moxy-kæden, siger:
“Vi skal dokumentere alle byggematerialer, der indgår i et nyt hotelbyggeri, til LEED og BREEAM. Det kan vi bl.a. gøre ved at vælge Cradle to Cradle certificerede produkter.”
Lone Ditmer, der er Marketing Manager i Dansk Wilton, siger:
”Vores tæpper er målrettet luksushoteller og krydstogtskibe. Det er en branche, der er nødt til at tænke mere bæredygtigt på alle fronter. Både fordi den hastigt voksende industri er forurenende i sig selv, og fordi vi møder en yngre generation af forbrugere, som er meget mere kritiske. Bæredygtige tæpper er naturligvis kun en lille del af løsningen, men det handler om at være med til at ændre dagsordenen og hele branchens mindset,” siger Lone Ditmer.
Fra 0 til 77 på ti år
Og branchens mindset er virkelig ændret de seneste 10 år. I dag er 14 førende tæppeproducenter registreret i Cradle to Cradle Products Registry med i alt 77 produktgrupper.
”Tæpper er den isoleret set største produktgruppe i registeret. Det er virkelig en branche, der fører an,” fortæller Annette Hastrup, der er direktør i Vugge til Vugge ApS.
Vugge til Vugge er en af de i alt 14 akkrediterede vurderingsorganer for Cradle to Cradle Products Innovation Institute og har bl.a. stået for certificeringsprocessen for både Ege Carpets og Dansk Wilton.
”Det, jeg hører, er, at det er nemmere at dokumentere med en Cradle to Cradle certificering, end hvis man skal fremlægge dokumentation fra sag til sag. Det store fokus på FN’s verdensmål har ikke gjort interessen mindre. Cradle to Cradle er nemlig også en dokumentation for, at man arbejder seriøst med 11 af de 17 mål – og i øvrigt et godt værktøj til at nå dem,” siger Annette Hastrup.
Læs også: Nå 11 FN verdensmål med Cradle to Cradle
Tæpper var med fra starten af Cradle to Cradle
Grunden til, at tæppeindustrien er så langt fremme, skal findes i Cradle to Cradles egen vugge. Da Cradle to Cradle blev etableret som en uvildig non profit certificeringsordning i 2010, var de store tæppe- og gulvproducenter som Shaw, Desso og Tarkett, nogle af de første i verden, der besluttede at støtte op om det holistiske miljømærke.
Ege Carpets, som dengang hed Egetæpper, fulgte hurtigt efter. I 2013 fik virksomheden det første certifikat på en enkelt tæppeserie, og siden har det været målet at få alle tæpper certificeret. CSR Director i Ege Group Henrik Schmidt Hansen, forklarer hvorfor:
“Der kommer flere og flere krav fra vores kunder om, at vi skal dokumentere, hvad vores produkter indeholder. Og det gør vi rigtig godt med Cradle to Cradle. Vi bliver inviteret til bordet, fordi vi kan fremlægge vores dokumentation. Det mærker vi især på det amerikanske marked. Vi har for eksempel leveret til flere af Googles kontorer rundt omkring i verden.”
Læs mere om de to tæppeproducenteres arbejde med bæredygtighed i de to opdaterede cases:
Menneskerettigheder
Standarder arbejder for mere lighed
Virksomheder med Cradle to Cradle certificerede produkter forpligter sig blandt andet til at sikre menneskerettigheder og ligestilling i hele leverandørkæden, mens en ny ledelsesstandard fra Dansk Standard giver værktøjer til at styre processerne.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Cradle to Cradle sætter nye standarder for fremtidens produkter
Cradle to Cradle Certified® Version 4.0 sætter ny international standard for morgendagens produkter til den cirkulære økonomi under hensyn til klima, miljø, sundhed og socialt ansvar
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
C2C Certified® gør gode produkter bedre
Troldtekts akustikløsninger avancerede i år fra C2C Certified® Sølv til Guld. Ceramas penselglasurer gik fra Bronze til Sølv. Ege Carpets udvikler på højttryk. Alle tre eksempler på, hvordan certificeringsordningen driver en innovativ udvikling
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Cradle to Cradle version 4 kommer igen til kommentering
Vugge til Vugge ApS tilbyder allerede nu at indlede certificering efter de nye kriterier, så man kan være klar, når den reviderede standard træder i kraft sidst på året
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
B&O og Novo Nordisk opnår verdens første v. 4.0 Cradle to Cradle certificeringer
En højttaler og en medicinæske er de første produkter i verden, som har opnået Cradle to Cradle Certified® efter den nye ambitiøse standard, version 4.0. Begge certificeringer er gennemført med Vugge til Vugge ApS som assessor
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Wiking Gulve får Cradle to Cradle certifikat
Wiking Gulve A/S beviser deres rejse mod nye bæredygtige højder med Cradle to Cradle certificering
Indhold fra partner