En mere plantebaseret kost vil være nødvendig for at nå Parisaftalen, mener professor
For nyligt præsenterede finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde, at regeringen har besluttet at udskyde udarbejdelsen af en klimaplan for landbruget. Ikke en beslutning der falder i god jord blandt eksperter.
Landbruget står i dag for mere end 22 procent af Danmarks samlede drivhusgasudledning.
På et pressemøde afholdt for nyligt kunne finansminister Nicolai Wammen fortælle, at regeringen har valgt at udskyde at lave en klimaplan for landbruget.
Det skriver Jyllands-Posten.
”Regeringen venter på, at der kommer et teknologisk fix. Men vi ved ikke, hvad der kommer til at være muligt, og hvad det kommer til at koste, for der er ingen plan lige nu,” siger Katherine Richardson, der er professor på Københavns Universitets Institut for Makroøkologi, Evolution og Klima samt medlem af Klimarådet.
Læs også: Irma vil være førende på salget af plantebaserede produkter
Ifølge klimaloven skal Danmark nå i mål med en 70 procents reduktion af drivhusgasudledninger inden 2030 svarende til 20 millioner ton CO2. Heraf skal en stor del findes i landbrugssektoren.
Peter Lund, der er professor i husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, påpeger at fristen rykker tættere og tættere på, men at vi har lang vej igen. Landbruget tager lang tid at omstille. Hans opfattelse er at der er opbakning fra landmændene, men at det kræver en samlet plan.
På forbrugerniveau er der også brug for handling nu og her, mener Peter Lund. Forbrugeren skal oplyses langt bedre omkring, hvilke produkter der har lav og høj miljøpåvirkning for at kunne træffe det bedste valg for miljøet.
Forbrugeren skal indstille sig på at ændre diæt, mener Jørgen E. Olesen professor og institutleder fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet. En mere plantebaseret kost vil være nødvendig for at nå Parisaftalen.
- MTN