07.12.2020  |  Klima, miljø og energi

En renoveringsbølge for Europa – grønnere bygninger, jobskabelse og højere livskvalitet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Dette er titlen på en ny EU-strategi med det formål at fordoble renoveringsprocenten i løbet af de næste ti år og sikre større energi- og ressourceeffektivitet i forbindelse med renoveringer.

Ifølge EU-Kommissions pressemeddelelse står bygninger står for omkring 40 % af EU's energiforbrug og 36 % af drivhusgasemissionerne fra energi, men hvert år er det kun 1 % af dem, der gennemgår en energieffektiv renovering.

Renoveringsbølgen handler ikke kun om at gøre de eksisterende bygninger mere energieffektive og klimaneutrale. Den skal starte en gennemgribende transformation af byer og bebyggede områder.

Af strategien fremgår det bl.a., at man ønsker at opbygge et system, der leverer bæredygtig renovering, baseret på cirkulære løsninger, hvor der bruges og genbruges bæredygtige materialer og hvor naturbaserede løsninger er tænkt ind. Kommissionen foreslår at fremme udviklingen af ​​standardiserede bæredygtige industrielle løsninger og genbrug af affaldsmaterialer. Kommissionen vil udvikle en køreplan for 2050 for reduktion af CO2-emissioner i hele bygningens livscyklus, herunder gennem brug af biobaserede produkter. Med det formål at øge knowhow og medarbejdernes kompetencer, inden for renoveringssektoren, vil Kommissionen, sammen med medlemsstaterne arbejde på finansiering af uddannelses- og videreuddannelsesinitiativer.

Kommissionen vil fremme bæredygtighed af bygningsløsninger og -materialer, herunder træ og biobaserede materialer, naturbaserede løsninger og genbrugsmaterialer på baggrund af bl.a. livscyklusvurderinger. Kommissionen vil tage fat på byggevarernes bæredygtighedspræstationer i forbindelse med revisionen af ​​forordningen om byggevarer, og den vil inden 2023 udarbejde en køreplan, der frem til 2050 skal føre til reduktion af CO2-emissioner i hele bygningens livscyklus.

Ved udgangen af ​​2024 vil Kommissionen gennemgå de mål for nyttiggørelse af materiale, der er fastsat i EU-lovgivningen for bygge- og nedrivningsaffald. Kommissionen vil indføre foranstaltninger til at øge platforme for genbrug og genanvendelse samt støtte et velfungerende indre marked for sekundære råvarer.

Baggrundsmateriale:

Hele strategien kan læses her

EU-Kommissionens pressemeddelelse kan læses her

Mere fra DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

DAKOFA - Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer

https://dakofa.dk/

  • dakofa@dakofa.dk
  • +45 3296 9022
  • Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. Sal. 1620 København

DAKOFAs fornemste opgave er at ruste den danske affalds- og ressourcesektor til at navigere i et dynamisk samfund og i en globaliseret verden. Nye rammebetingelser, øgede krav til ressourceeffektivisering, skærpede lovkrav og et ydre pres om stadige miljøforbedringer skaber behov for videndeling, information, erfaringsudveksling og innovation. DAKOFA opsamler såvel national som international…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere