Energisektoren skal redde klimaet
En væsentlig del af indsatsen mod de globale klimaforandringer skal komme fra energisektoren, konkluderer en rapport fra Det Internationale Energiagentur. Det giver særlige muligheder for Danmark, vurderer Dansk Energi.
Hvis de globale klimaforandringer skal bekæmpes, og hvis den globale temperaturstigning skal holdes under to grader, skal en stor del af indsatsen komme fra energisektoren. Det er hovedkonklusionen i Det Internationale Energiagenturs (IEA) særrapport om energi og klima, skriver Dansk Energi på sin hjemmeside.
På verdensplan står energiproduktion og -forbrug for to tredjedele drivhusgasserne, hvilket betyder, at det er afgørende at reducere energisektorens udledning markant, fremgår det af den nye rapport.
Særlig mulighed for Danmark
Men i Danmark ser billedet anderledes ud. Den danske energisektor har nemlig allerede været på en grøn forvandlingsrejse, og CO2-indholdet i elproduktionen er næsten halveret mellem 2004 og 2012. Og det giver særlige muligheder for Danmark, mener Dansk Energi.
Når resten af verden spejder efter løsninger, har vi i Danmark leveret mange allerede. Derfor har vi både løsninger og viden, vi kan eksportere, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.
Det betyder dog ikke, at der ikke er udfordringer i Danmark. Ifølge Lars Aagaard har vi brug for at få tilpasset udbud og efterspørgsel - og helst ved at øge efterspørgslen. Det handler om tre ting: at mere af den energi, vi bruger, skal komme fra CO2-neutral el, at vi skal kunne lagre energi fra vedvarende kilder, og at man forbedrer adgangen til andre europæiske el-markeder.
"Det bliver de næste skridt på vejen", forklarer Lars Aagaard over telefonen. "Det er sådan, vi kan få mere værdi ud af den vedvarende energi, vi allerede producerer".
Læs også: Regeringen i mål med vindenergi
IEA giver i rapporten en række anbefalinger, blandt andet at de globale udledninger af drivhusgasser bør toppe senest i 2020. For at sikre dette foreslår rapporten fem konkrete initiativer;
- Forbedring af energieffektivitet i industri, bygninger og transportsektoren
- Reducer brug af de mindst effektive kulkraftværker, og forbyd etablering af nye kulkraftværker af denne type
- Øg investeringer i vedvarende energi fra 270 milliarder dollar i 2014 til 400 milliarder dollar i 2030
- Udfasning af subsider til slutbrugere af fossile brændstoffer senest i 2030
- Reducer udslip af metangasser fra olie- og gasproduktion.
Det er positive anbefalinger, der potentielt kan medføre langt større investeringer i de teknologier, vi kan levere. Den væsentlige forudsætning for det er, at verdens ledere bliver enige om en fast kurs frem mod 2030 på COP21 senere i år, siger Lars Aagaard.
Rapporten og dens konklusioner fremlægges og diskuteres på Energiens Topmøde d. 18. juni 2015 i København.
-SSM/EHS