Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

Sebastian Mernild er klimaprofessor, forsker i klimaforandringer, leder af Syddansk Universitets Climate Cluster og medforfatter på flere af FN’s klimarapporter. Han stillede for nylig et forslag om personlige CO2-kvoter, og det faldt ikke i god jord hos dele af befolkningen.

Min gæst i dag er også hyppig gæst i de andre store danske medier, hvor han sagligt og nærmest nøgternt formidler fakta om den fremtid, vi er på vej ind i, hvis ikke vi gør noget ved den globale opvarmning, der er forårsaget af menneskelige aktiviteter gennem udledning af drivhusgasser.

Sebastian Mernild har udgivet rapporten Når Stormfloderne Rammer” (et samarbejde mellem SDU Climate Cluster, Navigating360 og DTU), som synliggør konsekvenserne af, at havet står højere samtidig med at vi rammes af stormfloder. 

Han har sammen med 43 andre forskere sendt et åbent brev til de nordiske ministre om det mulige kollaps af den vigtige havstrøm AMOC. Og så har han for nylig stillet et forslag om personlige CO2-kvoter i Klimamonitor fulgt op af kronikken ”Vi kan ikke frasige os det individuelle CO2-ansvar” i Jyllands-Posten.

”Det var en kontroversiel bombe, jeg droppede, og det har givet anledning til en masse debat. Jeg synes, at videnskaben skal bruges til debat, men også til forandring. Og første skridt er netop den debatskabende proces”, siger Sebastian Mernild, som efterfølgende både har fået at vide, at han er ”Danmarks værste dansker”, og at forslaget er det bedste indspil, der længe er kommet i klimadebatten.

Mernild mener, at klimakrisen også er en kommunikationskrise, fordi mennesker har svært ved at forstå detaljeringsgraden og konsekvenserne af et klima i forandring. Og at kommunikere ind i danskernes hverdag og skabe opmærksomhed er netop den måde, han gerne vil kommunikere på. 

”Jeg vil gerne få danskerne til at forstå, at vi faktisk har en udfordring, som kommer til at betyde noget for mig og for dig og for din nabo, hvis vi ikke gør noget”, fortsætter han. 

Steffen Max Høgh er enig i, at der er tale om en kommunikationskrise og støtter i øvrigt Mernilds forslag om personlige CO2-kvoter, selvom det er kontroversielt. Men hvordan er dialogen om klima og bæredygtighed generelt i Danmark anno 2024 egentlig? Forstår danskerne hvad der er ved at ske?

Her siger Sebastian Mernild, at der i dag er en større forståelse for og bevidsthed om, at vores klima er i hastig forandring. 

”Jeg synes, at danskerne i dag har en større og bredere forståelse for, at de forandringer, vi ser i vores klima, skyldes menneskeskabte påvirkninger. Så jeg vil sige trods alt, at debatten om klimaet er blevet nemmere, fordi alle langt hen ad vejen forstår årsager og mekanismer til hvorfor vores klima er i forandring, afslutter Mernild.

Du kan høre hele vores spændende samtale her: https://soundcloud.com/baredygtigbusiness/et-kig-ud-i-fremtiden-med-sebastian-mernild

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

29.08.2024SustainBusiness

Sponseret

Krisekommunikation med Thomas Mandrup

29.07.2024SustainBusiness

Sponseret

IDG’erne er gode for SMV’erne

29.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Bæredygtighedsbarometer 2024 for SMV’er